Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag met overmacht de eerste WorldSBK race op Misano gewonnen. De Kawasaki coureur nam in de eerste bocht de leiding in handen en gaf deze niet meer weg. Chaz Davies finishte als tweede met Eugene Laverty op de derde plaats, Nederlander Michael van der Mark behaalde een keurige vierde plaats. 

Op een warm en zeer zonnig Misano World Circuit Marco Simoncelli ging zaterdagmiddag om 13:00 uur de eerste World Superbike race van het weekend van start. Tom Sykes mocht van pole position beginnen met Jonathan Rea en Eugene Laverty naast zich op de eerste startrij. Nederlander Michael van der Mark startte vanaf de elfde plaats.

Polesitter Sykes kwam goed van zijn plaats maar het was Rea die als leider de eerste bocht in ging. Sykes nam de tweede plaats in handen voor Laverty, een zeer goed gestarte Davies, Fores, Savadori, Torres en Van der Mark op de achtste plaats. Voor Loris Baz ging het al vroeg mis aangezien de Fransman in de tweede bocht onderuit ging.

Het was het scenario waar iedereen bang voor was want Rea wist in de openingsronden al een gaatje te slaan. Sykes wist het hoge tempo niet te volgen en viel wat terug met Laverty en Davies kort achter zich. Laverty wist al vrij gauw voorbij te gaan aan Sykes en had zichtbaar een beter tempo dan de Kawasaki coureur. Enkele ronden later ging ook Davies voorbij aan Sykes maar was het gat richting Laverty op de tweede plaats al vrij groot.

Van der Mark reed ook een goede race en was vanaf de elfde plaats inmiddels opgeklommen naar de zesde plaats. De Nederlander was voorbij gegaan aan Marco Melandri en Lorenzo Savadori en ging op jacht naar Fores. Met veertien ronden te gaan wist de Yamaha coureur voorbij te gaan aan de Spanjaard en had de vijfde plaats in handen. De Rotterdammer ging nu op jacht naar Sykes op de vierde plaats waar hij anderhalve seconde achter reed.

Voor Yonny Hernández, Alex Lowes en Jordi Torres verliep de race niet zoals ze zelf gehoopt hadden. Hernández schoof zijn Kawasaki onderuit waardoor zijn race ten einde kwam. Even later kwam ook Lowes ten val maar de Brit wist zijn Yamaha weer op te pakken en kon zijn race vervolgen. Daarna was er ook een crash te zien voor Torres maar hij kreeg zijn MV Agusta niet meer aan de praat.

Met twaalf ronden te gaan ging het opnieuw mis voor Lowes aangezien hij voor de tweede keer ten val kwam. De Brit verloor de voorkant van zijn Yamaha opnieuw ter hoogte van bocht 2 waardoor zijn race nu wel ten einde kwam.

Halverwege de race was het nog steeds Rea die aan de leiding lag en wederom een maatje te groot was voor de rest van het World Superbike veld. Met een marge van twee seconden richting Laverty reed de Kawasaki coureur zijn eigen race en leek af te stevenen op weer een overwinning. De derde plaats was in handen van Davies die enkele seconden achter Laverty reed met Sykes op de vierde plaats die onder druk werd gezet door Van der Mark. De Nederlander reed betere rondetijden dan de polesitter en verkleinde het gat ronde na ronde.

Met negen ronden te gaan zette Van der Mark de aanval in en nam ter hoogte van bocht 14 met een precieze inhaalactie de vierde plaats over van Sykes. Het leek erop dat dit het maximale resultaat was aangezien de marge richting Davies op de derde plaats ruim twee seconden bedroeg en de Ducati coureur betere rondetijden reed.

Met vijf ronden te gaan maakte Laverty een foutje in de laatste bocht voor start / finish. De Ier verremde zich en kwam naast de baan terecht. Hiermee verloor de Aprilia coureur een seconde waardoor Davies aan hem voorbij kon en de tweede plaats overnam.

Tot het einde van de race zou er niets meer veranderen en was het Rea die zonder problemen als winnaar over de finishlijn kwam. Davies eindigde als tweede met Laverty op de derde plaats die het podium compleet maakte. Van der Mark kwam als vierde over de streep waardoor hij zondag race 2 vanaf pole position mag starten. Sykes eindigde als vijfde voor Fores en Melandri, verder waren het Savadori, Camier en Mercado in de top tien.

Direct na afloop van de race spraken we met Van der Mark en vroegen hem om een reactie over de race. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

De tweede WorldSBK race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagmiddag om 13:00 uur van start.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

Handige links Pirelli Riviera Di Rimini Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag