Jonathan Rea was zondagmiddag in de tweede WorldSBK race op Portimão wederom het sterkst en pakte de dubbelzege, zijn derde op rij. Nederlander Michael van der Mark reed een overtuigende race en kwam als tweede over de finishlijn, Marco Melandri eindigde op de derde positie.

De laatste race van de dag was die van de World Superbike klasse zondagmiddag op het Autodromo Internacional do Algarve Portimão. Onder zonnige en warme omstandigheden gingen de coureurs voor de tweede keer dit weekend twintig ronden lang de strijd aan op het Portugese circuit.

Het was de vanaf pole position vertrekkende maar nog behoorlijk geblesseerde Chaz Davies die als leider de eerste bocht in ging voor Tom Sykes en Michael Ruben Rinaldi. Jonathan Rea, door zijn overwinning in race 1 vertrekkend vanaf de negende plaats, kende een zeer goede start en was in de eerste ronde al in de voorste gelederen te vinden. Ook Nederlander Michael van der Mark kwam goed van zijn plaats en wist in de eerste ronde al een aantal plaatsen te winnen.

Na twee ronden was het nog steeds Davies aan de leiding met daarachter Kawasaki duo Sykes en Rea. De drievoudig wereldkampioen was zichtbaar sneller en voerde de druk op richting zijn teamgenoot. Rea zette de aanval in de derde ronde in maar Sykes wist terug te slaan. Enkele bochten later probeerde de Noord-Ier het opnieuw en ditmaal had hij definitief de tweede plaats in handen waarna hij de marge richting Davies van inmiddels 1,2 seconden dicht kon gaan rijden. Melandri reed op de vierde positie voor Van der Mark en Rinaldi.

In drie ronden tijd had Rea het gat gedicht en zat aan het achterwiel van Davies. Het bleek echter nog niet zo gemakkelijk te zijn om de Ducati coureur te passeren waardoor de leider in het kampioenschap er vooralsnog achter bleef rijden.Van der Mark had inmiddels de vierde positie overgenomen van Sykes door middel van een klinische uitremactie in bocht 1 maar keek tegen een achterstand van twee seconden aan richting Melandri op de derde plaats.

Rea probeerde op meerdere plaatsen op het Portimão circuit voorbij te gaan aan Davies maar de Ducati coureur wist telkens te counteren op de aanvallen van zijn concurrent. Dit zorgde ervoor dat Melandri het gat richting zijn duellerende collega’s wist te dichten. Rea en Davies voerden nog steeds een hevige strijd en passeerden elkaar meerdere malen waardoor ook Van der Mark dichterbij wist te komen.