Rea sluit WorldSBK test in Barcelona met fenomenale rondetijd als snelste af

158
Jonathan Rea - Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© WorldSBK.com

Het was Jonathan Rea die dankzij een zeer snelle rondetijd de tweede en laatste testdag voor de WorldSBK klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya als snelste afsloot voor Scott Redding en Tom Sykes. Michael van der Mark kwam tijdens deze tweede testdag uiteindelijk naar de zevende tijd, Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz eindigde deze test met de achtste rondetijd.

Donderdag vond de tweede testdag plaats voor vrijwel alle deelnemers in de World Superbike klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Het zou wederom een warme dag worden en de zon scheen flink boven het Catalaanse circuit. Hierdoor besloten de meeste coureurs om vroeg op de dag al een kwalificatierun te doen en met qualifiers hun snelste rondetijd proberen te rijden.

Het was vijfvoudig wereldkampioen die nog eens liet zien waarom hij de dominante factor is over de laatste jaren en met een 1’40.450 was de Kawasaki coureur het snelst voor Scott Redding en een indrukwekkende Tom Sykes op zijn BMW S1000RR, de machine waar Michael van der Mark volgend jaar op gaat rijden.

Alex Lowes, de leider in het WorldSBK kampioenschap na het eerste raceweekend op Phillip Island, klokte de vierde rondetijd voor Toprak Razgatlioglu en Eugene Laverty. Michael van der Mark sloot deze dag af met de zevende rondetijd voor merkgenoot Loris Baz en Chaz Davies met daarachter Leandro ‘Tati’ Mercado in de top tien.

Opvallend was dat Honda coureurs Álvaro Bautista en Leon Haslam de gehele ochtendsessie niet op de baan waren te zien. Met name omdat hun eerste testdag nog niet helemaal verliep zoals het zou moeten en hun achterstand op de snelste coureurs aanzienlijk groot was, zou extra rijtijd altijd welkom zijn. Vanuit de paddock werd later bekend dat de coureurs via een internet een lange vergadering hadden met de technici uit Japan, die vanwege het coronavirus niet naar Europa kunnen komen. Een bijzonder verhaal en of dit ook daadwerkelijk zo was, of dat er andere problemen waren bij het HRC team, is de grote vraag.

In de middag waren de meeste coureurs bezig met lange runs en waren ze bezig met de afstelling voor de race waardoor de snelste rondetijden niet meer aangescherpt werden.

Over twee dagen gezien ziet de top tien er als volgt uit:

1 Jonathan Rea             1’40.450
2 Scott Redding             1’40.606
3 Tom Sykes                  1’40.956
4 Alex Lowes                  1’41.137
5 Toprak Razgatlioglu     1’41.218
6 Eugene Laverty           1’41.494
7 Michael van der Mark  1’41.679
8 Loris Baz                      1’41.881
9 Chaz Davies                 1’41.903
10 Leandro Mercado       1’42.024

Een aantal teams gaat nog her en der privé testen maar de eerste keer dat we alle World Superbike teams en coureur weer gezamenlijk in actie zullen zien is in het weekend van 31 juli t/m 2 augustus op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App