Jonathan Rea heeft opnieuw goede zaken gedaan in de strijd voor de wereldtitel. De Kawasaki coureur wist zaterdag op de WeatherTech Raceway Laguna Seca niet alleen de eerste WorldSBK race van de Geico US Round op zijn naam te schrijven, hij zag zijn naaste belager Alvaro Bautista opnieuw in de fout gaan en een DNF scoren. Chaz Davies en Toprak Razgatlioglu finishten als tweede en derde terwijl Michael van der Mark als zevende de eindstreep passeerde.

Bij de start is het de vanaf de pole vertrokken Jonathan Rea die leiding neemt en na de eerste ronde als leider doorkomt voor Chaz Davies, Alvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu, Tom Sykes, Jordi Torres, Alex Lowes, Loris Baz, Leon Haslam en Michael van der Mark die bij de start maar liefst vijf plaatsen goed heeft weten te maken.

Rea lijkt vervolgens een klein gaatje te slaan maar zowel Davies als ook Bautista laten de regerend wereldkampioen niet gaan en weten als enige twee aan het achterwiel te blijven.

In de derde ronde weet Davies zelfs een geslaagde aanval te doen en de leiding over te nemen van Rea. Lang duurt het feestje van Davies niet want even later slaat Rea terug om meteen de leiding weer over te nemen. Niet veel later gaat het achter het tweetal fout als Bautista onderuit schuift en opnieuw een DNF aan zijn conto toe moet voegen.

 

Rea en Davies weten vervolgens ronde na ronde iets meer afstand te nemen van de nu op de derde plaats rijdende Razgatlioglu terwijl verder achter in het veld ook Leon Haslam vroegtijdig een einde ziet komen aan zijn race.

Na zes van de vijfentwintig ronden tellende race is het Rea aan de leiding met in zijn kielzog Davies, op ruim twee seconden gevolgd door Razgatlioglu terwijl Sykes en Torres op respectievelijk vier en vijf seconden van de leiders de top vijf completeren.

Lowes, Baz, de naar de achtste plaats gekomen Van der Mark, Marco Melandri en Sandro Cortese completeren op dit moment de top tien.

In de tiende ronde heeft Rea iets afstand weten te nemen van Davies, de Kawasaki coureur lijkt er schepje bovenop te doen om zich los proberen te rijden van Davies, het tweetal heeft inmiddels al wel ruim afstand weten te nemen van de nog op de derde plaats rijdende Razgatlioglu die na tien verreden ronden al tegen een achterstand aankijkt van bijna 6 seconden.

In de dertiende ronde lijkt Davies de strijd met Rea op te geven, de Ducati coureur moet nu iets meer dan een seconde prijsgeven op de leider in de race. Iets verder naar achteren in het veld schuift Van der Mark een plaats op door Baz te passeren en ten koste van de Fransman naar de zevende plaats te komen.

Na vijftien ronden is het nog steeds Rea aan de leiding op twee seconden gevolgd door Davies terwijl Razgatlioglu op ruim acht seconden redelijk eenzaam rijdend als derde doorkomt. Sykes volgt op twee seconden van Razgatlioglu als vierde, Torres daar weer een drietal seconden als vijfde en Lowes die zich los heeft gereden van zijn twee merkgenoten en alleen rijdend de zesde plaats inneemt.

Op achttien seconden van de leider in de race komt Van der Mark als zevende door voor Baz, Melandri en Eugene Laverty.

In de zestiende ronde zien we Markus Reiterberger een uitstapje maken naast de baan, de Duitser verliest hierbij een aantal plaatsen en zakt terug naar de veertiende plaats in de race.

Net op het moment dat de wedstrijd een beetje op slot lijkt te gaan zitten zien we in de zeventiende ronde een momentje van de op de vijfde plaats rijdende Torres. De Spanjaard weet zijn Kawasaki op de baan te houden maar het is Lowes die hier dankbaar gebruik van maakt en Torres weet te passeren en zo de vijfde plaats in te nemen.

 

De leidende positie van Rea komt vervolgens geen moment meer in gevaar en de Kawasaki coureur komt na vijfentwintig ronden dan ook met een voorsprong van ruim zes seconden op Davies als winnaar over de finish. Davies wordt dus tweede terwijl Razgatlioglu als derde wordt afgevlagd en daarmee niet alleen opnieuw een podiumfinish weet te behalen maar tevens de best geklasseerde Independent Team coureur wordt.

Sykes passeert als vierde de finish voor Lowes, Torres, Van der Mark, Baz Melandri en Michael Ruben Rinaldi die in de slotfase van de race Laverty een top tien klassering weet te ontnemen.

 

Stand kampioenschap
Door zijn overwinning verstevigde Rea zijn leidende positie in het kampioenschap. De Kawasaki coureur heeft nu 401 punten achter zijn naam staan terwijl Bautista door zijn DNF op 352 punten bleef steken. Van der Mark bezet de derde plaats met 215 punten gevolgd door Lowes met 203 en Haslam met 187 gescoorde WK punten.

 

Handige links Geico US Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App