Rea wint Race 1 in Assen door Bautista en Razgatlioglu te verslaan

3187
Rea (65) voor Bautista (19) en Razgatlioglu (1) | © Rene Vos

Jonathan Rea moest er hard voor strijden, maar de Kawasaki-coureur won zijn zestiende World Superbike race op Assen. Alvaro Bautista finishte als tweede in de spannende eerste race van het weekend voor Toprak Razgatlioglu. De geblesseerde Michael van der Mark pakte drie WK-punten met een dertiende plaats.

Toprak Razgatlioglu mocht om 14:00 uur vanaf pole position vertrekken met naast hem op de eerste startrij Alex Lowes en Jonathan Rea. De tweede startrij werd gevormd door Andrea Locatelli, Alvaro Bautista en Garrett Gerloff. De geblesseerde Michael van der Mark begon vanaf plaats vijftien aan zijn thuisrace, die met een temperatuur van 18 graden en een baantemperatuur van 29 graden van start ging.

Razgatlioglu kwam het beste weg en zijn teammaat Locatelli ging als tweede de Haarbocht in voor Rea, Lowes, Bautista en Michael Ruben Rinaldi. Deze zes rijders van drie fabrikanten wisten zich in de eerste ronde gelijk wat los te rijden. Van der Mark kwam als zeventiende door de eerste sector en reed na één ronde op een vijftiende plaats. De Nederlander reed in de buurt van zijn teamgenoot Scott Redding, maar de Brit zou na zijn slechte start al snel plaatsen gaan winnen.

Rea ging al snel naar plek twee, haakte aan bij zijn rivaal Razgatlioglu en nam aan het einde van de derde ronde de leiding over. Maar de verschillen waren lang klein vooraan en de top-vijf bleef bij elkaar, terwijl Rinaldi iets moest afhaken. Rond de helft van de race ging Bautista in de aanval, eerste bij Lowes en toen bij Locatelli. Door deze gevechten onderstonden er wat verschillen. Bautista wist aan te haken bij Rea en Razgatlioglu, terwijl Locatelli iets moest lossen en Lowes de race met een technisch probleem moest beëindigen. Ook Rinaldi viel uit nadat hij crashte in de Strubben. In de slotfase ging de top-drie van Aragon ook uitmaken wie er in Assen ging winnen.

Het begon met diverse positiewisselingen tussen Razgatlioglu en Rea, maar in de laatste vijf ronden ging ook Bautista zich met de strijd bemoeien. Rea deed veelal het kopwerk en deed er alles aan om zich iets los te rijden van zijn achtervolgers. Bij het ingaan van de laatste ronde had Rea vier tienden voorsprong. Bautista wist toch nog weer in het achterwiel van de Kawasaki-coureur te komen, maar kwam Rea niet voorbij. Rea pakte zijn zestiende zege in Assen voor Bautista en Razgatlioglu, die in de slotfase enkel kon volgen. Locatelli werd vierde terwijl daarachter Iker Lecuona de strijd om de vijfde plaats van Loris Baz won. De top-tien werd compleet gemaakt Philipp Oettl, Gerloff, Redding en Axel Bassani.

Van der Mark wist het knap vol te houden en streed met een groep rijders voor uiteindelijk de twaalfde plaats in de race. De Nederlander deed veelal het kopwerk in deze groep, maar zag in de laatste chicane Christophe Ponsson hem nog voorbij gaan. Van der Mark pakte wel drie WK-punten door als dertiende te finishen.

Rea neemt met zijn zege de leiding in het WK over van Bautista. Zondag staan er nog twee World Superbike races op het programma te beginnen met om 11:00 uur de Superpole Race over 10 ronden. De tweede hoofdrace gaat om 15:15 uur van start op het TT Circuit Assen.