Rea wint spectaculaire strijd van Razgatlioglu op Misano, Bautista met crash 14e

184
Racewinnaar Jonathan Rea - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea heeft zondagmiddag WorldSBK race 2 gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De Noord-Ier wist na een intens duel Toprak Razgatlioglu achter zich te houden waarbij Leon Haslam ver daarachter voor een Kawasaki 1-2-3 zorgde. Álvaro Bautista crashte in de tweede ronde maar kwam uiteindelijk als veertiende over de streep, Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz werd twaalfde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor race 2 van de World Superbike klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De zon scheen fel boven het Italiaanse circuit en de buitentemperatuur steeg richting de 30°C. Álvaro Bautista mocht vanaf pole position starten dankzij zijn overwinning in de Superpole race, naast hem stonden Alex Lowes en Leon Haslam op de eerste startrij. Verdedigend wereldkampioen Jonathan Rea startte vanaf de vijfde positie.

Bautista startte goed en ging als leider de Variante del Parco in voor Leon Haslam en de zeer goed gestarte Toprak Razgatlioglu. Jonathan Rea nam de vierde plaats in handen terwijl Alex Lowes terugviel naar de vijfde plaats. Marco Melandri reed op de zesde positie voor Michael Ruben Rinaldi, Sandro Cortese, Tom Sykes en Leandro ‘Tati’ Mercado in de top tien.

Rea aarzelde niet en ging al gauw voorbij aan Razgatlioglu waardoor hij de derde plaats overnam, kort achter Kawasaki teamgenoot Haslam. Het tweetal deed er alles aan op Bautista niet weg te laten rijden.

Echter ging het in de tweede ronde bij het ingaan van bocht 4 (Rio) mis voor Bautista aangezien hij de voorkant van de Ducati verloor en onderuit schoof. Het was een langzame crash en de Spanjaard kon zijn weg vervolgen maar net als in Jerez crashte de leider in het kampioenschap in de tweede ronde van race 2. Haslam nam nu de koppositie over voor Rea, Razgatlioglu en Melandri in een groepje terwijl Bautista terugviel naar de twintigste plaats.

Haslam wist de leiding vast te houden terwijl Razgatlioglu geen respect toonde voor de viervoudig WorldSBK wereldkampioen en voorbij ging aan Rea. Melandri reed achter de drie Kawasaki’s met de nieuwe Pirelli SCX band die speciaal ontwikkeld is voor de tien ronden lange Superpole race; het was dus maar de vraag hoe lang de Italiaan de aansluiting kon behouden. Lowes probeerde naar het groepje toe te rijden terwijl Rinaldi een seconde daarachter de zesde plaats had overgenomen voor Sykes, Davies, Pirro en Torres in de top tien. Cortese kwam ten val in de vierde ronde van de race waardoor zijn race ten einde kwam.

Razgatlioglu nam geen genoegen met de tweede plaats en ging in de vierde ronde ook voorbij aan Haslam ging waardoor hij nu aan de leiding reed. Rea zag dit gebeuren en passeerde zijn teamgenoot waarna hij de achtervolging inzette op Razgatlioglu. Melandri probeerde dit voorbeeld te volgen maar Haslam wist direct te counteren op de aanval van de Yamaha coureur.

Razgatlioglu reed een indrukwekkende race en had een halve seconde voorsprong richting Rea. De Noord-Ier wist langzaam maar zeker naar de Turk toe te rijden maar leek vooralsnog niet in staat te zijn om een aanval in te zetten op de jonge Puccetti Kawasaki coureur. Haslam reed ruim twee seconden daarachter op de derde plaats maar werd onder druk gezet door Yamaha coureurs Melandri en Lowes.

In de twaalfde ronde maakte Melandri een fout bij het ingaan van bocht 8 (Quercia). De Italiaan verloor de voorkant van de YZF-R1 en schoof onderuit. Het was een onschuldige crash en hij kon dan ook zijn weg vervolgen.

Rea bleef lang achter Razgatlioglu rijden en was op zoek naar de ideale plaats voor een inhaalactie. Bij het ingaan van de zeventiende ronde nam Rea veel snelheid mee op het rechte stuk en bij het aanremmen voor bocht 1 (Variante del Parco) viel hij aan en ging hij voorbij aan Razgatlioglu. De Turkse coureur zette alles op alles om in het achterwiel van de Noord-Ier te blijven terwijl Rea zijn uiterste best deed om een minimaal gaatje te slaan.

Razgatlioglu kon aan het achterwiel van zijn merkgenoot blijven en het zou uitkomen op een duel in de laatste ronde. Bij het ingaan van bocht 8 (Quercia) viel de Turk aan en probeerde hij Rea eruit te remmen. Echter ging hij enigszins wijd waardoor Rea meteen kon counteren en een aantal cruciale meters wist te pakken te opzichte van Razgatlioglu. De Puccetti Kawasaki coureur deed er werkelijk alles aan om nog in de buurt te komen van de viervoudig wereldkampioen maar Rea had genoeg gedaan om aan aanval te voorkomen waardoor hij als winnaar over de streep kwam.

Razgatlioglu kon er dus uiteindelijk net niet aan komen maar wist een zeer indrukwekkende race met een tweede positie afsluiten. Zo’n zes seconden daarachter kwam Haslam als derde over de finish en zorgde hij daarmee voor een Kawasaki 1-2-3. Lowes werd vierde met daarachter Rinaldi, Sykes, Davies, Pirro, wild-card Zanetti en Torres in de op tien. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz kwam als twaalfde over de streep, Bautista scoorde uiteindelijk nog twee WK punten met de veertiende plaats.

In het kampioenschap heeft Rea nu dus goede zaken gedaan en bedraagt zijn achterstand nog maar zestien punten. Bautista leidt met 330 punten, Rea heeft er 314, Van der Mark is nog steeds derde in de stand met 188 punten met daarachter Lowes (164) en Haslam (153).

Het volgende WorldSBK evenement is over twee weken op Donington Park in Engeland.