Reiterberger grijpt STK 1000 pole in Jerez

6
reiterberger
Markus Reiterberger | foto© Van Zon Remeha BMW Superbike Team

Markus Reiterberger vertrekt zondag in Jerez vanaf de pole in de STK 1000 klasse. De Duitser, die dit weekend aan de start verschijnt middels een wildcard, was zaterdagmiddag het snelst tijdens de kwalificatie voor de Australiër Mike Jones en de Italiaan Roberto Tamburini. Nederlander Wayne Tessels kwalificeerde zich als eenentwintigste voor de race.

FP3
In de slechts 20 minuten durende derde vrije training, die van de ochtend naar de middag werd verplaatst, werden de op vrijdag gereden tijden niet verder aangescherpt. Geen enkele rijder uit de top 10 van de vrijdag wist zijn eigen tijd aan te scherpen. Dit betekent dat Roberto Tamburini ook na 3 vrije trainingen het veld aan bleef voeren. De Italiaanse Yamaha-coureur bleef daarmee zijn teamgenoot Florian Marino en de Oekrainer Illia Mykhalchyck voor. Wayne Tessels eindigde de vrije trainingen op plek 23.

Snelste man in de sessie was Marino voor zijn landgenoot Jeremy Guarnoni en Tamburini. Tessels eindige de sessie als twintigste.

QP
De kwalificatie training begon met snelle tijden van Reiterberger, Federico Sandi, Mikhalchyk en Michel Ruben Rinaldi. De Italiaan Rinaldi, koploper in de stand om het kampioenschap, kreeg later te maken met een technisch probleem, waardoor hij zijn sessie vroegtijdig zag eindigen en hij uiteindelijk zakte naar een veertiende startplaats.

Halverwege de training kwam een beetje uit het niets Ducati coureur MikeJones naar de snelste tijd om vervolgens in de ronde daarna te crashen in bocht 5. De Australiër kon zijn weg vervolgen, maar een verbetering van zijn tijd zat er uiteindelijk niet meer in.

In de laatste minuten van de sessie, die uiteindelijk twee minuten voor het officiële einde door een rode vlag werd stil gelegd vanwege een crash van de in Nederlandse dienst rijdende Glenn Scott, waren het Reiterberger en Tamburini die als enigen in de buurt van de tijd van Jones kwamen. Reiterberger lukte het wel om Jones te passeren, Tamburini net niet.

De laatste race van het seizoen start dus met Reiterberger, Jones en Tamburini op de eerste startrij. Vanaf de tweede rij zullen starten Sandi, Marino en Mikhalchyk.

De top 10 wordt volgemaakt door Florian Alt, Guarnoni, Alejandro Medina Mayo en Federico D’Annunzio. De naast Rinaldi en Marino derde kandidaat voor de titel Toprak Razgatlioglu eindigde als twaalfde.

Wayne Tessels bevond zich vrijwel de hele training tussen de 20e en 25e plek. Hij eindigde uiteindelijk op plek 21.

 

Handige links Pirelli Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV