Voormalig Grand Prix en World Superbike coureur Ruben Xaus is door Xavier Simeon aangetrokken als nieuwe rijderscoach. De Spanjaard zal de Belgische coureur, die in 2018 met startnummer 10 aan de start zal verschijnen, begeleiden tijdens zijn debuutseizoen in de koningsklasse.

De aankondiging dat hij in 2018 met Reale Avintia Racing zal debuteren in de koningsklasse betekend voor Xavier Simeon een grote stap in zijn carrière. Zo vraagt het racen met een MotoGP machine een nog betere conditie en een nog geavanceerde techniek dan racen met een Moto2 motor. Bij Zelos – het management van de Belgische coureur – is men zich daar terdege van bewust en heeft men besloten zich met de beste mensen te omringen en alles in het werk te stellen om Simeon te laten profiteren van de meest professionele omkadering.

Zo maakt Ruben Xaus vanaf nu als technisch coach deel uitt van het team van Simeon. Xaus heeft voordat hij in het seizoen 2004 en 2005 actief was als MotoGP coureur al veel ervaring opgedaan op een Ducati in het World Superbike kampioenschap. Zo werd de Spanjaard in 2003 tweede in de eindstand achter Neil Hodgson. Ondanks dat Xaus een aantal jaren zijn actieve motorsport carrière beëindigde is hij nog steeds in een begeleidende rol actief in de racerij en beschikt hij nog steeds over een uitstekende conditie en de nodige technische bagage om aan de huidige eisen van de motorsport te beantwoorden. De keuze om Xaus als rijderscoach aan te stellen wordt dan ook als een logische stap gezien door Zelos.

Xavier Simeon: “Ik ben heel blij om samen met Ruben een team te vormen met het oog op mijn overgang naar de koningsklasse. Hij beschikt over een enorme ervaring in die categorie en is vandaag – hoewel hij niet meer aan de wedstrijden zelf deelneemt – nog heel actief in de sport en weet nog altijd goed gas te geven. Ik heb hem vorig jaar leren kennen en heb verschillende malen met hem getraind. Ik denk dat hij me veel kan bijbrengen in de manier waarop ik de verandering van categorie zal maken en dat hij me op de best mogelijke manier raad zal geven over het rijden met een MotoGP-machine. Wij zullen de komende winter er hard aan werken om op de best mogelijke manier aan het 2018 MotoGP-seizoen te kunnen beginnen.”

Ruben Xaus: “Ik ben heel blij met deze samenwerking met Xavier en Zelos. Ik ken Xavier goed en ik geloof enorm sterk in zijn mogelijkheden. Hij heeft veel ervaring en is een harde werker. Ik sta met ongeduld te wachten om mijn ervaring met hem te delen, ik ben ervan overtuigd dat onze samenwerking zijn vruchten af zal werpen. Ik ben ook blij om deel uit te kunnen maken van de groep die Zelos gecreëerd heeft. Het is een mooi project en ik geloof erin. We starten onze samenwerking direct na afloop van het huidige seizoen en we zullen gedurende de winterstop hard werken zodat Xavier in topvorm aan zijn nieuwe uitdaging kan beginnen.”

Een nieuwe start, een nieuw nummer
Alvaro Bautista rijdt in de MotoGP al met het startnummer 19, het vertrouwde nummer waarmee Siméon de afgelopen jaren ook actief was. Voor het volgende seizoen moest er dus een ander startnummer gekozen worden. Na wat denkwerk is de keuze van de toekomstige MotoGP-coureur gevallen op het nummer ‘10’.