Ryde verslaat Kennedy op de streep in British Supersport race, Hartog elfde

45
Jack Kennedy (1) voor Kyle Ryde (77) en Tom Toparis (21) in de British Supersport wedstrijd | Foto credit: Jan Timmerman

Na een zeer spannende laatste ronde wint Kyle Ryde de eerste British Supersport race in Assen voor Jack Kennedy. Tom Toparis kwam als derde over de finish. Rob Hartog werd de beste Nederlander. Hartog finishte als achtste, maar kreeg na afloop penalty waardoor hij als elfde in de uitslag werd opgenomen. 

Jack Kennedy mocht zaterdagmiddag vanaf pole position starten in de British Supersport sprintrace over twaalf ronden op het TT Circuit Assen. Kyle Ryde (GP2) en Brad Jones stonden naast de Ier op de voorste startrij. Rob Hartog was de beste Nederlander op de grid met een elfde startplaats. Naast de British Supersport klasse wordt er binnen het veld ook gestreden in de GP2 (Moto2) categorie, waarin Jorel Boerboom en Tomas de Vries de vaste Nederlandse deelnemers zijn.

Kennedy nam na de start de leiding, maar deze werd al snel overgenomen door Ride en even later Jones. Voor Jones eindigde de race al in de tweede race. Rijdend aan de leiding ging de 21-jarige Jones onderuit. Aan kop wisten zes rijders zich in de eerste ronden los te rijden. Hartog had vanaf de elfde positie een goede start en reed na twee ronden op een zevende plaats. De Gearlink Kawasaki rijder kon vervolgens net niet mee met de eerste groep. Aan kop viel het al snel iets uit elkaar. Kennedy en Ride wisten een voorsprong te pakken. Tom Toparis, uitkomend voor het Nederlandse Benro Racing, wist halverwege de race aansluiting te vinden bij de twee leiders.

In de slotfase moest Toparis toch weer lossen bij Kennedy en Ryde. Het was enorm spannend in de laatste ronde. Kennedy ging als leider de laatste sector in, maar Ryde passeerde hem bij het ingaan van de Ramshoek. In de GT-bocht remde Kennedy later en stak binnendoor bij Ryde. De exit van Ryde was echter beter, waardoor hij als eerste over de finish kwam. Ryde komt uit in de GP2 klasse, waardoor Kennedy het volle puntentotaal pakte in de British Supersport klasse. Toparis zijn race eindigde op een derde plaats, waarmee hij tweede werd in de British Supersport categorie. Mason Law (GP2 klasse) werd vierde gevolgd door Richard Keer, die daarmee als derde British Supersport coureur mee naar het podium mocht.

De beste Nederlander werd Hartog, die het duel met Bradley Perie wist te winnen om de achtste plaats. Hartog was een keer rechtdoor gegaan in de GT-bocht en hij won daar op dat moment geen tijd mee. Hartog kreeg een long lap penalty, maar deze had hij tijdens de race niet uitgevoerd en hij kreeg daardoor een tijdstraf van drie seconden. Hartog werd daardoor uiteindelijk als elfde in de einduitslag opgenomen. Vasco van der Valk vocht in een groep achter Hartog en kwam als dertiende over de eindstreep. Jeroen Hilster werd zestiende. Jorel Boerboom als achttiende over de finish, waarmee hij zesde werd in de GP2 klasse. Eduard Troost werd eenentwintigste, één positie voor Tomas de Vries (7e GP2 klasse). Kevin Mijwaart en Ivar Doornbos finishten respectievelijk als vijfentwintigste en zevenentwintigste.

Handige links British Superbikes TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App