Marcel Schrötter heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op het Losail International Circuit in Qatar de snelste tijd gereden en daarmee de eerste pole position van zijn carrière behaald. Achter de Duitser waren het Xavi Vierge en Lorenzo Baldassarri, NTS RW Racing GP coureur Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als achttiende.

Zaterdag om 18:25 uur lokale tijd, 16:25 uur Nederlandse tijd ging de eerste van twee vijftien minuten durende kwalificatiesessies van start op het Losail International Circuit in Qatar. De zon was inmiddels onder gegaan, de lichten waren ontstoken en het was aanzienlijk afgekoeld rond het circuit in de woestijn. De hevige wind stond echter nog steeds wat ervoor zorgde dat de omstandigheden zeker niet ideaal waren.

Qualifying 1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top 14 stonden geklasseerd gingen in deze eerste kwalificatiesessie van start waarbij de snelste vier coureurs verder mochten naar Q2 om daar een poging te doen voor pole position.

Het waren de SKY Racing Team VR46 coureurs Luca Marini en Nicolo Bulega die goed samenwerkten en elkaar om beurten voorzagen van een slipstream. Dit zorgde ervoor dat het tweetal de eerste twee posities in handen had halverwege de sessie.

Aan de 1’59.154 van Marini wist niemand meer te komen waardoor de Italiaan als snelste eindigde. Teamgenoot Bulega bleef tweede met Tetsuta Nagashima en een zeer respectabele vierde tijd van de op vrijdag hard gecrashte Iker Lecuona die daarmee ook verder mocht naar Q2. Echter kreeg de Spanjaard aan het einde van de sessie te maken met technische problemen waardoor het erop leek dat hij alsnog niet aan de tweede sessie kon deelnemen en genoegen moest nemen met de veertiende startplaats.

De vijfde tijd in deze sessie werd gereden door Fabio di Giannantonio wat hem een vijftiende startplaats oplevert met daarachter NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin, Khairul Idham Pawi, Simone Corsi, Joe Roberts en Dominique Aegerter in de top tien.

Qualifying 2
Een bijzondere gast schoof halverwege de kwalificatie aan bij het Petronas Sepang Racing Team in de naam van vijfvoudig Formule 1 wereldkampioen Lewis Hamilton. Nadat onder andere Nederlander Michael van der Mark een dag met de Britse Mercedes coureur spendeerde op Jerez met een Yamaha R1 is het slechts een kwestie van tijd voordat Hamilton zijn vier wielen verwisselt voor twee.

Op de baan was het Vierge die het sterkst aan de sessie begon en al vroeg de snelste rondetijd op zijn naam schreef. De machine van Lecuona was inmiddels weer teruggekeerd en het bleek niets meer te zijn dan een tekort aan brandstof waarna de monteurs zijn KTM gauw weer vulden en de Spanjaard de baan weer op kon. Nederlander Bo Bendsneyder kende een lastig begin van de sessie en wist nog niet binnen de top 15 te komen.

Voor Jorge Martin was het geen succesvolle sessie aangezien hij ten val kwam ter hoogte van bocht 2. Zijn KTM had teveel schade opgelopen waardoor de sessie voor de Moto3 wereldkampioen ten einde kwam. Enkele minuten later crashte ook Luca Marini in dezelfde bocht en kwam ook aan zijn sessie vroegtijdig een einde.

Uiteindelijk wist Marcel Schrötter met een 1’58.585 de snelste rondetijd op de klok te zetten en daarmee de eerste pole position van zijn carrière te behalen. Xavi Vierge eindigde als tweede met Lorenzo Baldassarri die de derde tijd op zijn naam schreef. De vierde tijd was uiteindelijk voor Luca Marini met achter zich Remy Gardner en Sam Lowes. Verder kwalificeerden Tom Lüthi, Brad Binder, Alex Márquez en Augusto Fernández zich in de top tien. Voor NTS RW Racing GP coureur Bo Bendsneyder verliep de sessie niet volgens plan en kwam de Nederlander niet verder dan de achttiende tijd.

Direct na de kwalificatie spraken we met een teleurgestelde Bendsneyder. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

 

De Moto2 race op het Losail International Circuit in Qatar gaat zondag om 16:20 uur Nederlandse tijd van start.


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App