Shell Malaysia Grand Prix: Sunday Guide Moto3

13
Foto© Randy van Maasdijk

Op het Sepang International Circuit gaan zondagochtend om 5:00 uur Nederlandse tijd de lichten op groen voor de achttiende Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Moto3 wedstrijd in Maleisië.

Marcos Ramirez staat voor de tweede keer in zijn Grand Prix carriere op pole position nadat hij vorige weekend ook de pole pakte in Australië. Hij is de eerste coureur sinds Jorge Marin met een ‘back-to-back’ pole position. Martin deed dit vorig jaar in Australië en Maleisië.


Het is de 14e pole position voor een Honda-rijder sinds de openingsrace in Qatar, één minder dan vorig jaar. Bovendien is dit de derde achtereenvolgende pole position voor een Honda-rijder in de Moto3-klasse Sepang en de vierde in totaal.


De laatste twee jaar heeft de rijder die vanaf pole position mocht starten ook de race gewonnen: Joan Mir (2017) en Jorge Martin (2018).


Tatsuki Suzuki heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieprestatie is sinds hij op pole position stond in Misano. Dit is de vijfde keer dit jaar dat hij zich in de top-drie heeft gekwalificeerd. (In Oostenrijk kwalificeerde hij zich als tweede, maar startte hij als 14e vanwege een penalty)


John McPhee start vanaf plaats drie en dat is zijn beste startplaats sinds hij op pole position stond in Oostenrijk. Het is de vierde keer dit jaar dat hij vanaf de eerste startrij mag vertrekken.


Albert Arenas stond op het podium in de laatste drie races en start nu vanaf plaats vier als beste KTM-rijder. Het is de vijfde keer dit jaar dat hij zich in de top-zes wist te kwalificeren.


Celestino Vietti kan zondag de titel van rookie of the year binnenhalen en start vanaf plaats vijf. Zijn enige rivaal is nog Ai Ogura. Het is de zevende keer voor Vietti dat hij vanaf de eerste twee rijen mag starten.


Darryn Binder maakte indruk door zich als zesde te kwalificeren. Het is pas de tweede keer dit seizoen dat hij zich in de top-zes weet te kwalificeren. De andere keer was in Austin.


Aron Canet, die tweede staat in het kampioenschap, slaagde er niet in om punten te scoren in vier van de laatste vijf races. Hij kwalificeerde zich als twaalfde, zijn slechte startplaats sinds Silverstone toen hij ook twaalfde was en als dertiende finishte in de race.


Tony Arbolino staat derde in het kampioenschap en slaagde er niet in om zich te plaatsen voor Q2 en kwalificeerde zich als negentiende. Het is de zesde keer dit jaar en de derde achtereenvolgende keer dat hij er niet in geslaagd is om zich op de eerste vier rijden van de grid te kwalificeren.

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App