Op het Sepang International Circuit gaan zondagochtend om 06:00 uur (NL tijd) de lichten op groen voor de zeventiende MotoGP race (18e GP) van het seizoen. Hieronder lees je een aantal leuke feiten en statistieken.

Marc Márquez, die zaterdag in Q2 voor de eenentwintigste keer in 2018 ten val kwam, heeft zich dit jaar voor de zevende keer gekwalificeerd op de pole. Dit is Márquez’s 52e pole in de koningsklasse, drie minder dan Valentino Rossi, en de 80e in wat de 185e Grand Prix race uit zijn carrière is.


Dit is de tweede back-to-back pole position van Marc Márquez van het seizoen, samen met Assen en Duitsland.


Marc Márquez’ laatste pole op Sepang in de koningsklasse was in 2014 op weg naar zijn enige race in de klasse die hij op dit circuit tot nu toe wist te winnen.


Dit is de tiende pole voor een Honda coureur op Sepang in de MotoGP klasse sinds 2002, en de tweede op rij na Dani Pedrosa vorig jaar.


Nadat Márquez een penalty van zes plaatsen op de grid heeft gekregen, start hij niet vanaf de pole, maar vanaf de zevende plaats op de grid.


Johann Zarco start dus voor de derde keer dit jaar vanaf de pole, samen met Qatar en Frankrijk. Dit is zijn derde opeenvolgende start op de eerste rij (sinds Japan) en de tweede opeenvolgende in Sepang in de MotoGP klasse. Zarco kwam vorig jaar als derde over de streep in Maleisië, wat destijds zijn tweede podiumplaats in de klasse was.


Valentino Rossi staat tweede op de startgrid als tweede Yamaha-renner, wat zijn beste startpositie is sinds hij ook tweede werd in Thailand. Dit is Rossi’s vijfde startplaats op de eerste rij van het seizoen.


Met Johann Zarco en Valentino Rossi is dit de vierde keer dit jaar dat er twee Yamaha coureurs op de eerste startrij staan, samen met Amerika’s, Italië en Australië, en de eerste keer in back-to-back wedstrijden sinds Frankrijk en Italië vorig jaar. Italië 2017 was tevens de laatste Yamaha 1-2 op de grid.


Andrea Iannone completeert de eerste rij op de startgrid en is daarmee de best gekwalificeerde Suzuki-coureur in Sepang in de MotoGP klasse sinds John Hopkins in 2005.


Andrea Dovizioso, die de laatste twee MotoGP races op Sepang heeft gewonnen, start zijn 195e race in de koningsklasse vanaf de vierde plaats op de grid. Dit is de 13e keer dit jaar dat Dovizioso start vanaf de eerste twee rijen op de grid.


Jack Miller start vanuit het midden van de tweede rij, de derde opeenvolgende keer dat hij start vanaf de eerste twee rijen op de startgrid.


Danilo Petrucci bezet de zesde plaats op de startgrid, wat zijn beste startpositie is, want hij was ook zesde op de startgrid in Silverstone voordat de wedstrijd vanwege de slechte weersomstandigheden werd afgelast.


Na voor de vierde keer dit seizoen zich via Q1 geplaatst te hebben voor Q2 kwalificeerde Alvaró Bautista zich als negende op de grid, zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij achtste was in Aragón.


Dani Pedrosa, de laatste Honda-winnaar op Sepang in 2015, kwalificeerde zich als tiende, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij zevende werd in Thailand. Dit is de 11e keer dit jaar dat hij zich niet kwalificeerde op de eerste drie rijen op de grid.


Aleix Espargaró heeft zich dit jaar voor de vierde keer als 12e gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar zevende was in Assen.


Michele Pirro, die dit weekend vanaf FP3 de geblesseerde Jorge Lorenzo binnen het Ducati Team vervangt, begint vanaf de 14e plaats op de startgrid, wat zijn beste kwalificatieresultaat van het jaar is sinds Misano toen hij als wildcard rijder deelnam.


Xavier Siméon, die afgelopen zondag in Australië zijn eerste punt scoorde in de MotoGP klasse, kwalificeerde zich op de 15e plaats op de grid. Hij is de beste debutant en het is zijn beste kwalificatieresultaat in de klasse.

 

LET OP: Het oorspronkelijke tijdschema van zondag is gewijzigd!!

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App