Na afloop van de races die zondag werden verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya heeft een aantal coureurs een penalty ontvangen vanwege gevaarlijk rijgedrag. MotoGP coureur Bradley Smith zal bij zijn eerstvolgende optreden die plaatsen naar achteren worden gezet, Moto3 coureurs Gabriel Rodrigo en Can Öncü worden in Assen zes plaatsen teruggezet.

Het was een enerverende racedag op het Circuit de Barcelona-Catalunya. In alle drie klassen waren er veel crashes te zien die voor het grootste gedeelte slechts ‘race incidenten’ waren. Echter vond Race Direction dat Bradley Smith, Gabriel Rodrigo en Can Öncü zich niet aan de regels hielden en door middel van het ‘onverantwoord rijden’ een valpartij hebben veroorzaakt.

Can Öncü ging in de vijfde ronde van de Moto3 race de fout in bij het ingaan van bocht 4. De Turkse coureur ging veel te laat in de remmen en reed daarbij Albert Arenas van zijn machine af die vervolgens op hoge snelheid door de grindbak rolde. In deze valpartij werden Raúl Fernández en Sergio García meegenomen en was het voor alle vier coureurs einde race. Race Direction heeft besloten dat de Red Bull KTM Ajo coureur in Assen zes plaatsen wordt teruggezet op de startgrid.

FIM MotoGP Stewards Panel – NOTIFICATION OF SANCTION – To: Can ONCU, No. 61 of the Moto3 Class

In de voorlaatste ronde van de Moto3 race ging het opnieuw fout en was ditmaal Gabriel Rodrigo de schuldige. Bij het ingaan van de na vandaag befaamde bocht 10 ging ook de Argentijn veel te laat in de remmen en kon hij daardoor Darryn Binder niet meer ontwijken. Beide coureurs kwamen ten val en het betekende het einde van de race. Ook Rodrigo zal net als Öncü in Assen zes plaatsen naar achteren worden gezet.

FIM MotoGP Stewards Panel – NOTIFICATION OF SANCTION – To: Gabriel RODRIGO, No. 19 of the Moto3 Class

In de MotoGP race maakte wild-card Bradley Smith zich al in de eerste ronde schuldig aan een vergelijkbaar incident. Buiten beeld reed de Brit zijn Aprilia-collega Aleix Espargaró aan en kwam hijzelf ten val. Espargaró had vervolgens veel pijn aan zijn knie en besloot de pitbox op te zoeken waarna hij met behulp van de monteurs van de machine getild moest worden. Na een aantal scans in het Quirón ziekenhuis bleek de Spanjaard een ophoping van vocht in zijn knie te hebben en zal hij morgen niet deelnemen aan de test op het Catalaanse circuit. Of Espargaró er over twee weken in Assen bij zal zijn is nog maar de vraag. Mocht dat niet het geval zijn dan is Smith ironisch genoeg zijn eerste vervanger.

FIM MotoGP Stewards Panel – NOTIFICATION OF SANCTION – To: Bradley SMITH, No. 38 of the MotoGP Class

Morgen is er dus alweer MotoGP actie te zien op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De MotoGP klasse zal een ééndaagse test afwerken waarna de Motul TT Assen op het programma staat op het TT Circuit Assen van 28 t/m 30 juni.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App