Raffaele de Rosa vertrekt zondag in Donington vanaf de pole in de Superstock 1000 FIM Cup. Wayne Tessels kwalificeerde zich als negende, Danny de Boer als veertiende terwijl Rob Hartog de zesentwintigste tijd op de klok zette.

Onder perfecte weersomstandigheden begonnen de Superstock 1000 FIM Cup coureurs zaterdagochtend om 11:30 uur aan hun dertig minuten durende kwalificatie.

In de beginfase was het Niccolò Canepa die de lijst aanvoerde maar na vijftien minuten was het Raffaele de Rosa die het snelst was met een rondetijd van 1’30.356 voor Leandro Mercado en Roberto Tamburini.

Wayne Tessels bezette halverwege de sessie de negende plaats op de lijst terwijl Danny de Boer op dat moment naar binnen ging met de zeventiende rondetijd achter zijn naam en Rob Hartog in de eerste helft de zevenentwintigste tijd op de klok had weten te zetten.

De Boer verbeterde in zijn tweede run meteen zijn tot dan toe snelste tijd door een 1’32.001 op de klok te zetten en daarmee naar de twaalfde plaats op de lijst te stijgen. Geheel tevreden was de coureur uit Staphorst daar nog niet mee want een ronde later dook de Yamaha coureur meteen weer naar binnen.

Ook Hartog kwam uitstekende uit de startblokken in zijn tweede run, de coureur uit Abbekerk verbeterde zijn eigen tot dan toe snelste tijd en kwam naar de eenentwintigste plaats op de lijst.

Terwijl De Rosa met nog vijf minuten te gaan zijn eigen snelste tijd aan scherpte en als eerste coureur onder de 1’30 grens wist te duiken volgde ook Tessels met een snellere ronde waarmee hij naar de op dat moment zevende plaats op de lijst wist te stijgen.

De Boer, die inmiddels gezakt was naar de negentiende plaats op de lijst, zette met nog drie minuten te gaan ook nog een keer aan. De Staphorster verbeterde vervolgens opnieuw zijn eigen tijd om daarmee naar de twaalfde plaats op de lijst te komen.

Ondanks dat Tamburini in de laatste minuut zijn eigen tijd nog wel aan wist te scherpen tot een tijd van 1’29.837 en daarmee als tweede coureur onder de 1’30 grens wist te duiken bleek deze tijd niet voldoende om De Rosa van de pole te weerhouden.

De Rosa bleef dus het snelst en pakte met een snelste ronde van 1’29.515 de pole voor Tamburini, Leandro Mercado en Canepa.

De vierde tijd werd op de klok gezet door Kevin Calia gevolgd door Michael Rinaldi, Marco Faccani en Luca Marconi.

Wayne Tessels kwalificeerde zich na twee sterk gereden vrije trainingen keurig als negende terwijl de laatste plaats binnen de top tien een prooi werd voor de Brit Gregg Black.

De Boer sloot de kwalificatie uiteindelijk af als veertiende. Met een snelste ronde van 1’31.474 wist de Pata Yamaha Official Stock Team coureur zich ten opzichte van de eerste dag opnieuw flink te verbeteren.

Met een snelste rondetijd van 1’32.356 wist ook Hartog zijn tijd van de eerste dag flink aan te scherpen. De Kawasaki coureur snoepte bijna een seconde van zijn snelste tijd van de eerste dag af, een tijd die uiteindelijk goed was voor de zesentwintigste startplaats.