Home MotoGP MotoGP Suzuki coureur Maverick Viñales wint MotoGP race British Grand Prix

Suzuki coureur Maverick Viñales wint MotoGP race British Grand Prix

69
vinales
Maverick Viñales (25) aan de leiding | foto© Racesport.nl - Rene Vos

#BritishGP – Maverick Viñales heeft zondagmiddag in Silverstone de MotoGP race van de Octo British Grand Prix op zijn naam geschreven. De Suzuki coureur was het snelst in een door een rode vlag tot negentien ronden ingekorte race voor Cal Crutchlow en Valentino Rossi.

Bij de start was het Valentino Rossi die de leiding nam maar even later was het Maverick Vinales die de koppositie van de Yamaha coureur over wist te nemen. De race werd echter al in de eerste ronde stilgelegd vanwege een zware crash van Pol Espargaró en Loris Baz.

Espargaró werd meteen per brandcard afgevoerd maar Baz bleef in eerste instantie roerloos op de baan liggen. Na enkele spannende minuten werd ook de Fransman op een brandcard in de ambulance gedragen. Een zucht van verlichting ging er vervolgens door het paddock toen op de screens te zien was dat Baz zijn hand op stak en voorzichtig een duimpje gaf ten teken dat het meeviel.

Nadat even later het bericht kwam dat beiden bij kennis waren kwam de wedstrijdleiding met de mededeling dat de wedstrijd herstart werd over een race van negentien ronden.

Herstart
Bij de herstart was het Cal Crutchlow die de leiding nam voor Rossi, Viñales en Marc Marquez.

Het was echter Viñales die na de eerste ronde als leider doorkwam voor Crutchlow, Marquez, Rossi en Andrea Iannone.

Viñales wist in de tweede ronde meteen een gaatje te slaan terwijl Marquez naar de tweede plaats wist te komen terwijl Stefan Bradl verder naar achteren in het veld ten val kwam.

Een ronde later was een goed resultaat al verkeken voor Scott Redding, de Brit kwam met een technisch probleem stil te staan. Na enig oponthoud kon de Ducati coureur echter nog wel weer zijn race vervolgen.

Na vier ronden had Viñales een voorsprong op weten te bouwen van iets meer dan twee seconden op een achtervolgende groep onder leiding van Marquez en met daarin ook Crutchlow, Rossi, Iannone en Dani Pedrosa.

In de vijfde ronde was het Rossi die eerst Crutchlow wist te passeren om enkele bochten later ook Marquez terug te verwijzen van de tweede naar de derde plaats.

Na eerder al een technisch probleem gekend te hebben ging het opnieuw mis voor Redding, dit keer schoof de Brit in de zesde ronde in bocht dertien onderuit.

Terwijl Viñales vooraan het veld zijn voorsprong wist te handhaven was het Rossi die zich los probeerde te rijden van de rest van de volgroep. Dit leek in eerste instantie te lukken maar Marquez en Crutchlow, Pedrosa en Iannone knokten zich terug waarbij Iannone Pedrosa passeerde en Crutchlow Marquez een plaats terugverwees binnen de groep.

In de tiende ronde wist ook Iannone te passeren waardoor de situatie halverwege de race als volgt was; Viñales aan de leiding op bijna vier seconden gevolgd door Rossi voor Crutchlow, Iannone, Marquez en Pedrosa.

Iannone wist een ronde later ook Rossi te passeren maar de negenvoudig wereldkampioen sloeg een paar bochten later al weer terug. Door het stuivertje wisselen binnen de groep die streed voor de tweede plaats wist ook Andrea Dovizioso in de twaalfde ronde de aansluiting te vinden bij de groep.

Terwijl de heren in de volgroep elkaar geen duimbreed toegaven, contact af en toe niet schuwden schoof Iannone in de veertiende ronde onderuit. Even later ging ook Marquez in een duel met Rossi in de fout maar de Repsol Honda door naast de baan te komen. Gelukkig kon Marquez de race vervolgen en net achter Rossi weer aansluiten binnen de groep om een paar bochten later weer volop in gevecht te gaan met de Italiaan. Door deze akkefietje had Crutchlow een klein gaatje weten te slaan op de groep.

Na een paar ronden vol actie, inhaalacties, bijna botsingen leek de rust in de zestiende ronde weer enigszins teruggekeerd. Het was bij het ingaan van de zeventiende ronde dan ook nog steeds Viñales aan de leiding gevolgd op bijna vijf seconden door Crutchlow, een halve seconde daarachter Marquez die op zijn beurt weer ruim een halve seconde voorsprong had op Rossi.

Nadat Marquez in de zeventiende ronde in een alles of niets poging probeerde om Crutchlow er uit te remmen ging hij voor de tweede keer in de fout, dit keer was het tijdverlies echter iets groter waardoor de Repsol Honda coureur net achter teamgenoot Pedrosa op de vijfde plaats zijn race kon vervolgen.

De voorsprong van Viñales kwam in de laatste twee ronden geen moment meer in gevaar en het was dan ook de Suzuki coureur die na negentien ronden als eerste de finish passeerde en daarmee zijn allereerste MotoGP zege wist te behalen. Crutchlow werd tweede en Rossi greep op ruim vijf seconden van de dolblije Viñales de derde plaats.

In de laatste ronde wist Marquez Pedrosa nog weer te passeren waardoor het Repsol Honda duo in die volgorde de vierde en vijfde plaats veiligstelde.

Dovizioso werd op ruim twaalf seconden vijfde gevolgd door Aleix Espargaró, Jorge Lorenzo, Danilo Petrucci en Alvaro Bautista.

 

WordPress Image Lightbox