Tatsuki Suzuki heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, rijdend voor het Sic58 Squadra Corse. Aron Canet kwalificeerde zich als tweede met Tony Arbolino daarachter, leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta kwam tijdens Q2 ten val.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur ging de kwalificatie voor de Moto3 klasse van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De buitentemperatuur bedroeg zo’n 26°C en door de fel schijnende zon liep de asfalttemperatuur op naar ruim 40°C. Deze hoge temperatuur zorgde er volgens de coureurs voor dat het gripniveau (nog) minder werd op het Italiaanse circuit.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kwamen tijdens deze eerste kwalificatiesessie in actie om te proberen alsnog een plaats in Qualifying 2 te bemachtigen. Voor thuisrijder Romano Fenati ging het al vroeg mis aangezien hij in zijn eerste snelle ronde bij het ingaan van bocht 1 ten val kwam. De schade was minimaal waardoor hij zijn weg kon vervolgen, maar het was allesbehalve een ideale start op het circuit waar het precies een jaar geleden volledig mis ging toen hij tijdens de Moto2 race in de remhendel van Stefano Manzi kneep.

Met een 1’43.161 reed thuisrijder Niccolò Antonelli op zijn Honda van het Sic58 Squadra Corse team de snelste rondetijd voor Aron Canet en teamgenoot Tatsuki Suzuki. Romano Fenati verspilde een aantal ronden aangezien hij bezig was met de coureurs om zich heen maar uiteindelijk kwam hij naar de vierde tijd wat genoeg was om verder te gaan naar Q2. Ayumu Sasaki eindigde als vijfde wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter noteerden Stefano Nepa, Riccardo Rossi, Alonso López, Kaito Toba en Deniz Öncü (vervanger van zijn geblesseerde tweelingbroer Can binnen het Red Bull KTM Ajo team dit weekend) een tijd in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de onderlinge strijd aan in de vijftien minuten durende tweede kwalificatie voor pole position. Romano Fenati zorgde meteen voor aandacht aangezien hij in zijn eerste snelle ronde wederom onderuit ging. Bij het uitkomen van bocht 10 (Tramonto) kwam de Italiaan met een high-sider ten val waardoor zijn sessie ten einde kwam aangezien zijn machine deze keer wel flinke schade had opgelopen.

Niet veel later kwam ook Kazuki Masaki ten val. De Japanner ging de fout in bij het uitkomen van bocht 16 (Curva Misano) en ging met hoge snelheid de grindbak in. Masaki rolde meerdere malen en met name zijn hoofd moest een aantal flinke klappen opvangen waardoor hij rechtstreeks richting het medical centre werd gebracht.

Leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta was de volgende coureur die een fout maakte, voor hem ging het mis bij het aanremmen voor bocht 9. De Italiaan verloor de voorkant van zijn machine en ging onderuit, wel kon hij terugkeren naar de pitbox om een aantal zeer snelle reparaties uit te voeren.

Halverwege de sessie had Tatsuki Suzuki de snelste rondetijd in handen voor Tony Arbolino en Jaume Masia. Alle coureurs stonden in de pitbox en waren aan het wachten totdat de eerste snelle coureurs de baan weer op gingen, om zodoende een slipstream te verkrijgen. Met iets meer dan twee minuten te gaan verlieten de coureurs de pitstraat maar zelfs op de baan waren ze op elkaar aan het wachten en wilde niemand het voortouw nemen.

De tijd van Suzuki werd uiteindelijk niet meer verbeterd waardoor de Japanner pole position behaalde op het thuiscircuit van zijn team, beiden vernoemd naar de in 2011 overleden Marco Simoncelli. Canet kwalificeerde zich keurig als tweede voor Arbolino met daarachter Masia, Vietti en Antonelli in de top zes. Dalla Porta eindigde ondanks zijn crash uiteindelijk als zevende met daarachter Arenas, Ramirez en Migno in de top tien.

Een crash was er in de slotfase nog voor John McPhee, de Schot ging onderuit ter hoogte van bocht 4 (Rio.)

De Moto3 race over 23 ronden op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App