Tom Sijkes en Markus Reiterberger hebben eerder deze week in het Spaanse Almeria een eerste succesvolle test afgewerkt op de nieuwe BMW S 1000 RR. De test was tevens een eerste optreden voor het BMW Motorrad WorldSBK Team ter voorbereiding op het seizoen 2019.

Voor BMW Motorrad begint er in 2019 een hernieuwd optreden in het FIM World Superbike Championship. Met de van Kawasaki overgekomen Tom Sykes, landgenoot Markus Reiterberger, een samenwerking met het Britse Shaun Muir Racing en de nieuwe BMW S 1000 RR hoopt de Duitse motorenfabrikant vanaf komend seizoen weer de strijd aan te kunnen gaan in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap.

Afgelopen maandag vond de aftrap van het nieuwe project plaats in het Spaanse Almeria waar Sykes en Reiterberger samen met de ingenieurs van BMW Motorrad Motorsport en het team twee dagen lang de nieuwe 2019 WorldSBK versie van de BMW S 1000 RR aan de tand voelden en waardevolle informatie verzamelden voor de verdere doorontwikkeling van hun nieuwe wapen voor komend seizoen.

Na een korte eerste test eind november in het Franse Miranas – waar uitsluitend nog gereden werd met de Superstock-versie van de nieuwe RR – werden al de nodige wensen kenbaar gemaakt met betrekking tot het stuur, de hendels, de voetsteunen, het zadel, de tank, de kuipruitjes en de instrumentendisplays. Nadat de wensen van de twee coureurs geïmplementeerd waren in München kon men deze week in Almeria voor de eerste keer gebruik maken van de speciaal voor het WorldSBK ontwikkelde componenten, zoals remmen en vering.

Beide coureurs waren maandag en dinsdag in Almeria in staat om een uitgebreid testprogramma af te werken. Zo werd er hard gewerkt aan het vinden van een afstelling die de basis zal vormen voor verdere werkzaamheden alvorens in januari de volgende test in Jerez de la Frontera op het programma staat.

Tom Sykes: “Ik ben erg blij met de test. Het is natuurlijk nog vroeg en er moet nog veel gebeuren, maar ik ben erg blij met mijn eerste gevoel over de BMW S 1000 RR. De algemene feedback was goed. We hebben twee zeer productieve dagen getest gehad, twee testdagen waar we heel wat parameters op de motor veranderd hebben en waar we veel geleerd hebben over de voor mij nieuwe machine. Het was een zeer positieve tweedaagse test voor mij en ik was erg blij en onder de indruk van het eindresultaat. Het was de eerste keer in een nieuwe omgeving en de eerste keer dat hele team elkaar en de ingenieurs van BMW Motorrad Motorsport hebben samenwerkt. Het was dus een nieuwe ervaring voor iedereen, maar al snel bleek iedereen perfect op elkaar ingespeeld. Het lijkt er dus op dat we heel snel vooruitgang boeken en mijn eerste gevoel over het BMW Motorrad WorldSBK Team is gewoon heel erg goed.”

Markus Reiterberger: “De focus lag op het afronden van een roll-out met de nieuwe motor en om te wennen aan het team en mijn nieuwe crew. Het is allemaal nieuw voor mij: het team, de werkwijze en de World Superbike versie van de motor. Het eerste uitstapje met de nieuwe motor ging heel goed. Ik voelde me meteen thuis, alles voelde meteen goed aan. Ons uitgebreide testprogramma omvatte met name veel werk aan het chassis, elektronica, geometrie en de vele afstelmogelijkheden. We wilden alles uitproberen en onze ervaring doorgeven aan BMW Motorrad Motorsport en het team om hen in staat te stellen verder te kunnen werken aan de voorbereiding op de volgende tests. We bevinden ons nog in een vroeg stadium. Het was belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voor het werk dat nog moet gebeuren. We zijn erg blij met wat we tot nu toe hebben bereikt en we kunnen goed opschieten als team. We werken allemaal samen aan vooruitgang.”

bmw

Test BMW Motorrad WorldSBK Team Almeria | foto© BMW Motorrad

markus-reiterberger

Test BMW Motorrad WorldSBK Team Almeria | foto© BMW Motorrad

Test BMW Motorrad WorldSBK Team Almeria | foto© BMW Motorrad