Zaterdag 1 juli werd op het TT Circuit Assen de inmiddels bekende 501 van Assen Endurance wedstrijd verreden. De winst was voor Team Liqui Moly Hoegee Suzuki, Pearl Gebben Racing kwam als tweede over de streep, The Blue Train werd derde.

Kwalificaties
Zaterdag ochtend pakten de regenwolken zich samen boven het TT Circuit Assen. Vlak voor de start van de eerste kwalificatie kwam de regen met bakken uit de lucht. Er werd tijdens de sessie voor een korte periode onder code 60 geoefend – rijders mogen niet harder dan 60km en inhalen. Vlak voor deze code 60 was het Liqui Moly Suzuki die een snelste tijd van 2’06:136 op de klok wist te zetten. Deze tijd wisten ze tegen het einde van de eerste nog iets aan te scherpen tot een tijd van 2:04.965. Het Oosterveen’s Olie Bonfix Racingteam volgde met een 2:09.965 op de tweede plaats terwijl The Blue Train de derde tijd in handen had.

Na de eerste kwalificatie bleef het regenen waardoor ook de tweede sessie op een natte baan verreden werd. Het Interbike/KBZ was uiteindelijk met een rondetijd van 2:02.572 het snelst gevolgd door het Liqui Moly Suzuki Team en op de derde plek Pearle Gebben Racing.

Vlak voor de derde kwalificatie stopte het dan eindelijk met regenen. De baan was natuurlijk nog erg nat maar toch wisten de mannen en vrouwen meteen hun rondetijden te verbeteren. Uiteindelijk wisten de coureurs net niet onder de 2:00.00 te komen. Het was uiteindelijk het Liqui Moly Suzuki Team die de snelste tijd wist neer te zetten met een 2:00.847, de tweede tijd werd gereden door Pearle Gebben Racing met een 2:01.407 en de derde tijd werd op de klok gezet door Oosterveen’s Olie Bonfix Racingteam.

Wedstrijd
Bij de start van de race kwam dan toch de zon tevoorschijn. Nigel Walraven van het Liqui Moly Suzuki Team vetrok vanaf de pole en had ook de beste start. In de beginfase wist Walraven al snel een gaatje te slaan. Na 30 ronden ging Liqui Moly Suzuki aan de leiding met maar liefst één ronde voorsprong op de rest van het veld. In de tussentijd had FJ Artinar Smoske Racing een penalty van 20 seconde aan hun broek vanwege het te snel rijden in pitstraat. Ook Sallandracing reed iets te hard in de pitlane en kreeg na ongeveer 40 ronden een penalty voor hetzelfde vergrijp. Halverwege de wedstrijd was het nog steeds Liqui Moly Suzuki bovenaan de timesheet gevolgd door Pearle Gebben Racing en Oosterveen’s Olie Bonfix Racingteam.

Later in de race kende Oosterveen’s Olie Bonfix een vervelende crash had, zo vervelend dat de gecrashte coureur ter controle werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een check up. Dit betekende voor tussenstand dat team NBR een plekje opschoof en de derde plek in handen kreeg.

Tijdens de race werden er vervolgens nog verschillende penalty’s uitgedeeld voor inhalen onder geel, te hard rijden in de pitstraat en verkeerde wissels. Rond het einde van de race leek de top drie beslist maar de strijd voor plek 4 t/m 6 bleef spannend tot het einde.

Vlak na de klok van 6 viel de zwart/wit geblokte vlag. Het Liqui Moly Hoegee Suzuki Team met Nigel Walraven, Erwin Druijff en Alexander Klaassen werd als eerste afgevlagd voor Pearl Gebben Racing met Danny van der Sluis en Jaimie van Sikkelerus. Gevolgd door The Blue Train, met Ricardo Brink, Patricia Kok en Frank Nieman, die in het laatste gedeelte van de race een mooie inhaalrace kenden.

Team NBR werd vierde gevolgd door Team Voorwinden, JKR-racing, Zeelenberg Racing en het Kawasaki Racing Team .

Ondanks de tegenslag werd Oosterveen’s Olie Bofix Racingteam nog negende terwijl Troppo Veloce de top tien afsloot.

Volledige uitslagen: 501 van Assen 2017