Tom Lüthi heeft op vrijdagmorgen in Aragon de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training. De Zwitserse Moto2 coureur bleef op een natte baan Mattia Pasini en Sandro Cortese voor. Axel Pons en RW Racing GP zaten de eerste natte sessie uit om geen risico te nemen met de Spanjaard zijn schouder, die hij ontwrichtte tijdens de warm-up in Misano.

Met wat druppels en een vochtige baan ging de eerste sessie van de Moto2 onder lastige omstandigheden van start. Franco Morbidelli voerde al snel de lijst aan en bewees daarmee van meet af aan snel te zijn. Ook zijn naaste titelconcurrent Tom Lüthi liet zich van zijn goede kant zien en verbeterde de snelste tijd. Rookie Fabio Quartararo, die zijn zitje voor volgend jaar kwijt is bij het Pons HP 40 team, zette zijn goede pace van Misano door en reed zich met een halfuur te gaan de top 10 binnen.

Lorenzo Baldassarri, die samen met Hector Barbera volgend jaar voor het Pons HP 40 team uit zal komen, reed ook een sterk eerste deel van de sessie en was terug te vinden in de top 10. Wie zijn plaats zal gaan innemen bij het Forward Racing team is nog onduidelijk.

Dominique Aegerter, racewinnaar van Misano, kende een lastige FP1. Met een overeenkomst voor 2018 bij zijn huidige Kiefer Racing team op zak stond hij halverwege de sessie op de achttiende plaats, uiteindelijk kwam de Zwitser niet verder dan een 29e plaats.

Met nog twintig minuten te gaan werd de regenval heviger en de baan natter. Waar veel rijders er voor kozen om naar binnen te gaan, was het Marcel Schrötter die ervoor koos om op de regenband zijn eerste rijden te gaan rijden. De Duitser liep in de zomerstop een nare blessure op aan zijn hand, en is er dit weekend voor het eerst weer bij om het te gaan proberen voor het kampioenschap overzees gaat voor drie back-to-back races in Azië.

Axel Pons en RW Racing GP besloten onder de natte omstandigheden om deze eerste sessie uit te zitten. Reden hiervoor was dat de Spanjaard na zijn crash in Misano zijn schouder ontwrichtte en nu niet te veel risico wou nemen.

Voor Alex Marquez, die terugkeerde nadat hij de vorige race in Misano uit moest zitten na een crash, was het een lastige training. De Spanjaard ondervond nog wat hinder van zijn heupblessure en kwam daardoor uiteindelijk maar tot P14.

In de laatste tien minuten werden er verrassend toch een aantal tijden verbeterd en kwam Tom Lüthi naar de eerste plaats. Een ronde later was het Mattia Pasini die de tijd van Lüthi aanscherpte voor de Zwitser zelf er weer onderdoor dook met een 2’09.869,

De eerste crash van het weekend was van wildcard coureur Steven Odendaal. Met nog twee minuten op de klok ging de Zuid-Afrikaan, die vlak daarvoor een top tien tijd reed, onschuldig onderuit in bocht 1.

De tijd van Lüthi werd niet meer verbeterd, de Zwitser hield Mattia Pasini, Sandro Cortese, Schrötter en Miguel Oliveira achter zich in de top vijf. Daarachter waren het Franco Morbidelli, Francesco Bagnaia, Xavi Vierge, Augusto Fernandez en Odendaal die de top toen compleet maakten.

 

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag