Top tien klassering voor Velthuizen in Valencia

98
velthuizen
Colin Velthuizen | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Op een fris en winderig Ricardo Tormo Circuit in Valencia werden zondag de wedstrijden verreden van de tweede ronde van het FIM CEV Repsol. Voor zowel de ETC als ook de Moto3 klasse stonden er twee wedstrijden op het programma. De beste Nederlandse prestaties kwamen op naam van Colin Velthuizen (tiende in tweede ETC race) en Loran Faber (zestiende in eerste Moto3 race).

Moto3 – race 1
De Moto3 coureurs openden zondagochtend de wedstrijdreeks met hun eerste wedstrijd van de dag. Bij de start was het Sergio Garcia die de leiding nam en al snel een klein gaatje wist te slaan op een zeven coureurs tellende volggroep. Nederlander Loran Faber kende een goede start, de Dutch Racing Team coureur kwam in de beginfase op de zevenentwintigste plaats rijdend door terwijl Ryan van de Lagemaat de eerste ronden rond de vijfendertigste plaats doorkwam.

Garcia wist vervolgens de gehele wedstrijd uit de greep van de achtervolgende groep te blijven en onbedreigd naar de overwinning te rijden. De zeven coureurs tellende volggroep werd halverwege de race uitgedund tot vier vanwege een crash en het afhaken van de enige KTM-coureur in de top van het veld.

Aleix Viu trok aan het langste eind in de volggroep en eindigde op vier seconden van Garcia als tweede gevolgd door Jeremy Alcoba, Raul Fernandez en Yuiki Kuni.

Faber denderde vanaf de zevenentwintigste plaats vervolgens door het veld naar voren. Op de achttiende plaats aangekomen leek de opmars van de jonge Staphorster vervolgens te stoppen maar in laatstse ronden wist de Dutch Racing Team coureur nog een tweetal plaatsen te winnen en als zestiende de finish te passeren.

Van de Lagemaat – verre van fit vanwege een eerder deze week bij een crash opgelopen schouderblessure – verbeet opnieuw de pijn en wist zich in een door Honda gedomineerde race op zijn Lagemaat Racing KTM op te werken naar de zevenentwintigste plaats.

ETC – race 1
Bij de start was het Xavier Artigas die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam. Barry Baltus kwam als vijfde door terwijl de Nederlanders een niet al te beste start van de wedstrijd kenden. Zo kwam Rick Dunnik als eerste landgenoot door op de zevenentwintigste plaats, bevond Ruben Bijman zich rond de vijfendertigste plaats en bevond Colin Velthuizen zich na vanuit de pitstraat gestart te zijn – zijn motor sloeg af op de grid – niet bij de eerste veertig coureurs in het veld.

Victor Rodriquez en Adrian Fernandez leken zich vooraan het veld in eerste instantie iets los te kunne rijden van de rest van het veld maar al snel ontstond er een kopgroep van negen rijders. Drie ronden voor het einde van de wedstrijd ging het echter flink mist toen een drietal in de voorste groep ten val kwamen. Direct was duidelijk dat niet alle drie coureurs er zonder kleerscheuren waren afgekomen en er medische assistentie nodig was. De wedstrijdleiding legde de race meteen stil door de rode vlag te tonen. Terwijl een de ongelukkige coureurs overgebracht werden naar het medical centre werd Francisco Gomez tot winnaar uitgeroepen voor Victor Rodriquez en Daniel Holgado.

De gedurende de race teruggevallen Baltus eindigde als tiende, zijn landgenoot Luca de Vleeschauwer werd twaalfde terwijl Dunnik zich gedurende de race sterk terugknokte en als dertiende de finish passeerde.

Velthuizen en Bijman wisten gedurende de race ook een groot aantal plaatsen terug te winnen, Velthuizen passeerde uiteindelijk als tweeëntwintigste de finish, één plaats voor Bijman.

Moto3 – race 2
Terwijl de wind na het middaguur flink aangewakkerd was – net als tijdens de kwalificatiedag – gingen om klokslag 14:00 uur de lichten op groen voor de tweede race van de dag. Bij de start was het Can Oncu die als leider de eerste bocht indook maar nog voordat er een ronde gereden was ging het voorin het veld in bocht twaalf vreselijk mis toen Estrella Galicia 0,0 Team coureur Sergio Garcia ten val kwam. Veel rijders konden de jonge op de baan liggende coureur ontwijken maar de iets verder naar achteren in het veld rijdende Yari Montella coureur raakte Garcia. Terwijl Montella ongeschonden de plaats van het ongeval kon verlaten bleef Garcia op de baan liggen. De wedstrijdleiding legde onmiddellijk de wedstrijd stil om Garcia medische assistentie te kunnen verlenen.

Nadat Garcia was overgebracht naar het medical centre werd de wedstrijd herstart over een race van twaalf ronden.

Voor Can Oncu begon deze herstarte race niet geheel naar wens, vanwege een technisch probleem moest de jonge Turk vanaf de laatste plaats op de grid aan de race beginnen.

Viu daarenetegen begon goed aan de race en het was de Spanjaard die na de eerste ronde als leider doorkwam. Can Oncu kende echter ook geen slechte eerste ronde, de KTM coureur wist maar liefst veertien plaatsen goed te maken door van de veertigste naar de zesentwintigste plaats te komen.

Faber en Van de Lagemaat kenden een niet hele sterke start van de race, Faber kwam na de eerste ronde als negenentwintigste door terwijl Van de Lagemaat de zesendertigste plaats innam.

Viu, Raul Fernandez en Vietti wisten vervolgens een gaatje te slaan op de rest van het veld, echter in de zevende rond ging het mis toen Viu en Vietti synchroon onderuit schoven zonder elkaar daarbij te raken.

Raul Fernandez kwam hierdoor alleen aan de leiding te rijden terwijl vier seconden achter hem een groep van tien coureurs streed voor de tweede plaats in de race.

De leidende positie van Raul Fernandez kwam geen moment meer in gevaar en hij werd dan ook na twaalf ronden als winnaar afgevlagd. Op vier seconden wist Ai Ogura het gevecht om de tweede plaats in zijn voordeel te beslissen terwijl Manuel Pagliani als derde mee mocht naar het podium.

Ook in deze race wist Faber gedurende de race opnieuw een aantal plaatsen goed te maken, de Staphorster werd als 18e geklasseerd. Van de Lagemaat stond na afloop 29e geklasseerd.

ETC – race 2
Bij de start was het Rodriquez die het rapst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Adrian Fernandez en Baltus terwijl Velthuizen de 16e plaats innam, Dunnik de eenendertigste en Bijman als vierendertigste aan de tweede ronde begon.

Matteo Patacca wist vervolgens de leiding over te nemen en verrassend een gaatje te slaan op een maar liefst verrtien coureurs tellende groep achtervolgers.

Terwijl de achtervolgende groep een aantal keren uiteenviel wist Pattaca zijn leidende positie tot aan de finish vast te houden en na zeventien ronden als winnaar de finish te passeren. Achter de Italiaan streden in de laatste ronde zeven coureurs voor de tweede plaats, een strijd die David Savador in zijn voordeel wist te beslissen door Daniel Holgado terug te verwijzen naar de derde plaats.

Velthuizen kende een ijzersterke wedstrijd door op vier seconden van de winnaar te strijden voor de achtste plaats in de wedstrijd. Velthuizen, die op de achtste plaats rijdend aan de laatste ronde begon, passeerde in deze groep achter Carlos Torrecilias en Baltus als derde de finish waarmee hij een keurige tiende plaats op zijn conto mocht bijschrijven. Dunnik en Bijman hadden het in deze race beduidend moeilijker, Dunnik – die na afloop klaagde over veel chatter en een daardoor constant naar buiten toe sturende machine – passeerde als 28e de eindstreep terwijl Bijman als 30e werd geklasseerd.

**UPDATE**
Na in eerste instantie als tiende geklasseerd te zijn is Colin Velthuizen nu als elfde op de uitslagenlijst te vinden van de tweede ETC wedstrijd van de dag. Zodra we meer nieuws hebben omtrent de reden dan zullen we dit uiteraard zsm vermelden. Inmiddels is Velthuizen weer tiende nadat de als vierde geëindigde Daniel Holgado uit de uitslag is gehaald vanwege een machine die niet conform het technisch reglement bleek bij de technische keuring.

De volgende ronde van het FIM CEV Repsol wordt verreden op 18 en 19 mei in het bijprogramma van de Franse Grand Prix in Le Mans.

 

Handige links FIM CEV Repsol Valencia:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live beelden races