Valentino Rossi staat voor een lastige keuze. Gaat hij stoppen of door in 2021? De negenvoudig wereldkampioen zelf is uitgesproken hierin. “Ik heb twee opties; Petronas of stoppen.” Ook reageert Rossi op de uitspraken van Petronas Yamaha SRT teambaas Razlan Razali.  

Het contract van Valentino Rossi bij het Yamaha MotoGP fabrieksteam loopt aan het einde van het kalender 2020 af. Ook is al bekend dat Fabio Quartararo vanaf 2021 de plaats gaat innemen van de 41-jarige Italiaan bij het Monster Enegry Yamaha MotoGP team. Mocht Rossi door willen gaan, heeft hij wel van Yamaha de toezegging gekregen er een Yamaha fabrieksfiets voor hem klaarstaat in 2021.

Aangezien Petronas Yamaha SRT het andere Yamaha team is in het MotoGP-veld, is het logisch dat er veel gesproken wordt over dat Rossi volgend jaar zal uitkomen voor het nog frisse MotoGP-team met als teammanager onze eigen Wilco Zeelenberg. Petronas Yamaha SRT teambaas Razlan Razali deed ondanks uitspraken over de mogelijke komst van Rossi:

“We willen niet dat ons team gezien wordt als een team waar Valentino zijn carrière beëindigt, we willen concurrerend zijn en vechten voor het podium. Valentino is met geen andere rijder te vergelijken, hij is een levende legende. Maar tegelijkertijd, niemand staat bij ons boven het team. We staan voor ons tweede seizoen en we gaan ons team niet geheel op de kop zetten voor één persoon. Als hij nog steeds concurrerend kan zijn, dan kan er van alles gebeuren en bestaat er een kans dat het zelfs niet bij één jaar blijft. Onze prioriteit is momenteel echter om Franco Morbidelli voor het seizoen 2021 aan boord te houden, ongeacht de komst van Valentino.”

In een videogesprek op MotoGP.com reageerde de negenvoudig wereldkampioen op de uitspraak van Razali. Maar dat niet alleen. Rossi gaf ook een heldere uitleg over hoe hij zijn plan had gemaakt voor 2020 en vertelt over de lastige keuze waar hij nu voor staat:

“Mijn plan was heel helder, dit jaar iets veranderen in het team en wachten tot de zomer om te kunnen kijken of ik meer competitief kan zijn dan vorig jaar. Dat is voor mij cruciaal. Ik wil graag doorgaan, maar alleen als ik sterk ben. Helaas door deze situatie, moet ik beslissen zonder te racen over mijn toekomst. Dat maakt het een stuk lastiger. Ik moet bij mijzelf gaan kijken en onderzoeken of ik nog kracht en motivatie heb om door te gaan.”

“Ik heb een goede kans met het Petronas Yamaha team. Ik denk dat het een team is van topniveau. Het team heeft het vorig jaar geweldig gedaan met Quartararo en Franco (Morbidelli). Het is een jong team met veel jonge mensen eromheen, maar ook met veel mensen die ik al langer ken en geweldige sponsor met Petronas. Ik denk dat het een hele goede optie voor mij is. Nu moet ik voor mijzelf beslissen of ik genoeg motivatie heb om door te gaan.”

“Op dit moment spreken we alleen nog met Lin (Jarvis) en Yamaha, en nog niet direct met Razlan (Razali). Maar ik kan mij goed vinden in de woorden van Razlan. Ik wil niet naar Petronas gaan om er een leuk laatste seizoen van te maken en om alleen maar ‘ciao’ te zeggen. Als ik race geef ik 100%. Ik race alleen als ik van mijzelf binnenuit het gevoel heb dat ik competitief kan zijn en kan vechten voor het podium. Ik heb twee opties of Petronas of stoppen. We gaan het zien!”