In tegenstelling tot zijn drie merkgenoten verliet Valentino Rossi dinsdagavond Qatar met een iets minder goed gevoel. De negenvoudig wereldkampioen zag na een veelbelovende test in Sepang op het Losail International Circuit oude problemen weer de kop op steken – het gebrek aan grip tijdens een lange run. Rossi en zijn crew zullen de komende dagen dan ook maximaal benutten om een oplossing te vinden, maar de tijd begint te dringen volgens ‘the Doctor’.

Tijdens de eerste MotoGP test van 2020 in Sepang was Valentino Rossi na afloop een meer dan tevreden man. Met de 2020 versie van de Yamaha M1 in combinatie met de nieuwe Michelin band voor komend seizoen leken de problemen van afgelopen jaar – een te snelle bandenslijtage gedurende de race – grotendeels verdwenen en opgelost te zijn.

De afgelopen dagen in Qatar bleek dat de vreugde in Sepang van korte duur te zijn geweest, de oude problemen van 2019 keerden namelijk weer terug en het was duidelijk dat Rossi het op het Losail Inernational Circuit een stuk moeilijker had dan zijn drie Yamaha merkgenoten Maverick Viñales, Fabio Qatartaro en Franco Morbidelli. Terwijl genoemd drietal tijdens hun lange runs er de één na de andere ronde van in de 1’54 uitpersten waren deze rondetijden voor Rossi maar sporadisch.

Tijdens de derde en afsluitende testdag probeerde Rossi opnieuw een race-simulatie te doen maar al na vijf of zes ronden was het gedaan met de grip terwijl de overige Yamaha coureurs geen enkel probleem ondervonden en met een goed, snel en constant ritme een volledige raceafstand af konden leggen.

Valentino Rossi: “We maken ons inderdaad een beetje zorgen. Hoewel alles goed aanvoelt op de 2020 YZR-M1 en we vrij snel zijn op nieuwe banden is er een grote kloof met de andere drie Yamaha coureurs, dat was duidelijk zichtbaar. Na een paar ronden moet ik helaas mijn tempo laten zakken, dat is geen goed nieuws.”

Je hoeft geen doctor te zijn om te zien dat Rossi na afloop van deze laatste test voor aanvang van het seizoen geen blijde en tevreden indruk maakte. Op dit moment zit er voor de negenvoudig wereldkampioen even niets anders op dan te vertrouwen op de capaciteiten van zijn nieuwe crewchief David Munoz en zijn mannen. Zij zullen de komende dagen de tijdens de test verkregen data goed moeten gaan analyseren.

De slijtage van de achterband zal deels opgelost moeten worden met een andere afstelling en deels met een andere rijstijl van de coureur. Hoe dan ook de tijd begint te dringen alvorens de eerste race van het seizoen op het programma staat.

Valentino Rossi: “We hebben voldoende data en we zullen moeten begrijpen waarom dit gebeurt en het op moeten zien te lossen voor de eerste race. Een deel zullen we op basis van de afstelling op kunnen lossen maar ik denk dat ik ook zelf mijn rijstijl een beetje moet veranderen. Het is gewoon een complex verhaal, het is gewoon moeilijk te begrijpen, in Maleisië hebben we het goed gedaan … In deze wintertests waren Viñales, Quartararo maar ook Rins erg snel, ze lijken op dit moment beter en sneller te zijn dan wie dan ook.”

Monster Energy Yamaha MotoGP teammanager Massimo Meregalli bleef in tegenstelling tot Rossi positief gestemd, hij er is er dan ook van overtuigd dat er een oplossing komt en alle twee zijn coureurs op zondag 8 maart gewoon vooraan mee zullen doen in de eerste MotoGP race van 2020.

Massimo Meregalli: “In de loop van de week zullen we de gegevens van Valentino analyseren en ons richten op het verbeteren van de duurzaamheid van zijn banden. Hij is echter niet ver van de top verwijderd, we verwachten dan ook dat hij gewoon in de voorste groep mee kan tijdens de race hier.”

Vrijdag 6 maart staan de op hetzelfde Losail International Circuit de eerste vrije trainingen op het programma van de Grand Prix of Qatar, zondag 08 maart wordt de eerste race van het seizoen 2020 verreden en rond de klok van 17:00 uur (NL-tijd) weten we meer waar iedereen staat en of Rossi zich terecht zorgen heeft gemaakt.

 

Handige links Official MotoGP Test Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App