Michael van der Mark heeft zondagmiddag WorldSBK race 2 gewonnen op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Álvaro Bautista crashte vroeg in de wedstrijd terwijl hij aan de leiding lag waarna Van der Mark na een duel met Jonathan Rea uiteindelijk met overmacht naar de winst wist te rijden. Twee ronden voor het einde werd de rode vlag gezwaaid in de race waarin Rea tweede werd en Toprak Razgatlioglu als derde over de streep kwam. 

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de race 2 van de World Superbike klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De omstandigheden waren nagenoeg perfect met een felle zon en een buitentemperatuur ruim boven de 20°C. Ten Kate Racing Yamaha had het probleem verholpen wat ervoor zorgde dat ze de Superpole race na één ronde al moesten afbreken waardoor ze nu met Loris Baz op volle sterke konden beginnen aan de tweede volledige race van het weekend.

Door het winnen van de Superpole race mocht Álvaro Bautista vanaf pole position starten voor Michael van der Mark en Marco Melandri.

Het was Melandri die zeer goed startte en als leider de eerste bocht in ging voor Bautista en Van der Mark. De Nederlander probeerde meteen aan te vallen maar moest vooralsnog zijn meerdere erkennen in de Spanjaard en de Italiaan. Voor Alex Lowes ging het in de tweede ronde al mis en ging hij onderuit bij het ingaan van bocht 2.

Bautista had de leiding al gauw overgenomen terwijl Van der Mark in een hevig duel verwikkeld was met Melandri en Rea. De Kawasaki coureur nam uiteindelijk de tweede plaats over terwijl Bautista hierdoor al een gaatje kon slaan richting de achtervolging.

Echter ging Bautista bij het ingaan van de derde ronde de fout in en ging hij onderuit bij het insturen voor bocht 1. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Ducati Panigale V4 R waardoor hij ten val kwam en zijn race daarmee ten einde kwam. Dit gaf Rea de koppositie met Van der Mark daar kort achter. Enkele tienden daarachter reden Toprak Razgatlioglu, Marco Melandri en Chaz Davies in een groepje, strijdend voor de derde positie.

Van der Mark zag zijn kans en viel aan. Door middel van een agressieve maar nette inhaalactie nam hij de leiding kortstondig over waarna Rea terug wist te slaan en de eerste positie zodoende weer opeiste.

In de ronden daarna bleef Van der Mark achter Rea plakken terwijl Razgatlioglu zijn achterstand verkleinde en zich aansloot bij de twee coureurs om zich te mengen in de strijd voor de overwinning.

In de zesde ronde ging het mis voor Melandri en Davies door een crash in bocht 5 (Curva Sito Pons). De Italiaan probeerde een inhaalactie in te zetten door aan de binnenkant voorbij te gaan aan de Brit, echter raakten ze elkaar en kwamen beide coureurs ten val. Davies was zichtbaar erg gefrustreerd terwijl Melandri de vermoorde onschuld speelde. Beide coureurs bleven ongedeerd maar hun race kwam hiermee ten einde.

Van der Mark vond in de daaropvolgende ronde dat het tijd was om weer een aanval in te zetten. Door middel van een scherpe inhaalactie bij het aanremmen voor bocht 6 (Curva Dani Pedrosa) nam hij de leiding over van Rea en probeerde hij het tempo te verhogen. De Kawasaki coureur kon deze snelheid aan en bleef kort achter de Yamaha coureur rijden terwijl Razgatlioglu enkele tienden moest toegeven en terugviel. Ver daarachter reed Haslam op de vierde positie voor Rinaldi en Cortese.

Halverwege de race was het nog steeds Van der Mark aan de leiding en had hij een minimaal gat van enkele tienden geslagen richting Rea. Drie seconden daarachter reed Razgatlioglu op een eenzame derde plaats. Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz was de top tien binnengedrongen en reed op de negende plaats.

Van der Mark wist het tempo te verhogen en met vijf ronden te gaan had hij een voorsprong van ruim een seconde opgebouwd. Rea deed er alles aan om de Nederlander bij te houden maar het mocht niet baten.

In de daaropvolgende ronden vergrootte Van der Mark de marge naar zo’n drie seconden totdat de rode vlag met twee ronden te gaan werd gezwaaid en de race daarmee ten einde kwam. Ryuchi Kiyonari crashte bij het uitkomen van de snelle bocht 11 (Curva Alex Crivillé) waardoor er veel grind op de baan terechtkwam. Race Direction besloot uit veiligheidsoverwegingen de rode vlag te zwaaien waardoor Van der Mark de winnaar werd van deze race.

Drie seconden daarachter eindigde Rea deze race als tweede met Razgatlioglu daarachter op de derde plaats. Rinaldi werd vierde voor Haslam en Cortese met verder Sykes, Torres Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz en Bridewell in de top tien.

De beslissende inhaalactie van Michael van der Mark ten opzichte van Jonathan Rea bij het ingaan van bocht 6 (Curva Dani Pedrosa) waardoor de Nederlander de race wist te winnen – Circuito de Jerez – Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

Het is de derde overwinning in de WorldSBK klasse voor Van der Mark na zijn dubbele zege op Donington Park vorig jaar.

In het kampioenschap blijft Bautista de leider met 300 punten. 41 punten daarachter staat Rea tweede met 259, Van der Mark staat op de derde plaats met 188 punten.

AUDIO
Direct na afloop van de race vingen we Van der Mark op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Michael van der Mark op de hoogste trede van het podium met Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu naast hem – Circuito de Jerez – Ángel Nieto | foto© Randy van Maasdijk

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App