Veijer schrijft geschiedenis met Moto3 pole in Oostenrijk

12922
Collin Veijer viert de pole position met zijn team - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Collin Veijer heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op de Red Bull Ring. In de tweede kwalificatiesessie op het Oostenrijkse circuit was de Nederlander het snelst voor Daniel Holgado en Deniz Öncü. Hij is daarmee de eerste Nederlandse polesitter in de Moto3 klasse en de eerset Nederlandse Grand Prix polesitter sinds Jurgen van den Goorbergh in 1999.

Evenement: CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: Moto3
Tijd: 12:50 – 13:30 uur
Sessie: Kwalificatie
Omstandigheden: Lichtbewolkt, 27°C

Zaterdagmiddag om 12:50 begon de kwalificatie voor de Moto3 klasse op een behoorlijk zonnige Red Bull Ring. De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in Q1 waarin de snelste vier dan weer door mochten naar Q2.

Q1
Met namen als Ivan Ortolá, Xavier Artigas en Diogo Moreira in deze Q1 sessie zou het een flinke opgave worden voor de concurrentie om een plaats in Q2 te bemachtigen. Met de lange rechte stukken was slipstream van groot belang en de meeste coureurs probeerden daar dan ook gebruik van te maken. Zo werd er lang gewacht en langzaam gereden omdat niemand het voortouw wilde nemen.

Uiteindelijk was GASGAS Aspar coureur Ryusei Yamanaka het snelst in deze sessie met een 1’41.960 voor Matteo Bertelle, Taiyo Furusato en Ivan Ortolá waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. Diogo Moreira viel net buiten de boot met de vijfde rondetijd waardoor hij zondagochtend vanaf de negentiende plaats zal moeten starten.

Een crash was er in de slotfase nog voor Filippo Farioli in bocht 4, hierdoor werden een aantal rondetijden ongeldig verklaard.

Uitslag Q1:

  1. Ryusei Yamanaka – GASGAS | 1’41.96 | Q2
  2. Matteo Bertelle – Honda | +0,118 | Q2
  3. Taiyo Furusato – Honda | +0,347 | Q2
  4. Ivan Ortolá – KTM | +0,359 | Q2
  5. Diogo Moreira – KTM | +0,469 | P19 op de grid

Klik hier voor de volledige uitslag

Q2
Vervolgens gingen de achttien snelste Moto3 coureurs in deze tweede kwalificatiesessie de strijd aan voor pole position. Romano Fenati kreeg al gauw te maken met technische problemen waardoor hij zijn Honda terug moest brengen naar de pitbox, ook de KTM van Deniz Öncü leek niet helemaal naar behoren te werken.

Halverwege de sessie had Daniel Holgado met een 1’41.875 de snelste rondetijd in handen voor Silverstone racewinnaar David Alonso en Collin Veijer. Veel coureurs besloten om even te wachten in pit lane zodat ze een vrije baan zouden hebben, de beslissing viel dan ook pas aan het einde van de sessie.

Het was Collin Veijer die zichzelf perfect positioneerde achter WK leider Daniel Holgado en een er een fenomenale ronde uit wist te persen. Met een 1’41.486 greep de Nederlander pole position en schreef hij geschiedenis op de Red Bull Ring. Veijer is hiermee de eerste Nederlander sinds Jurgen van den Goorbergh in Brno 1999 die op pole staat en de eerste sinds Hans Spaan in Phillip Island 1990 die dat in de kleinste Grand Prix weet te bereiken.

Uitslag Q2:

  1. Collin Veijer – Husqvarna | 1’41.486
  2. Daniel Holgado – KTM | +0,057
  3. Deniz Öncü – KTM | +0,105
  4. Jaume Masià – Honda | +0,204
  5. José Antonio Rueda – KTM | +0,309

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Race
Tijd: Zondagochtend 11:00 uurHandige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’