Verrassend | Petronas vanaf 2023 titelsponsor Honda MotoGP Team?

9422
Petronas

Petronas is een belangrijke partner binnen het MotoGP wereldkampioenschap. Zo is de Maleisische oliegigant partner van Dorna, levert men de brandstof voor de Moto3 en Moto2 klasse en is men tot aan het einde van dit seizoen de titelsponsor van het Sepang Racing Team. Ondanks dat het bedrijf onlangs besloot haar contract met het Maleisische team niet te verlengen is men voornemens op een andere manier haar betrokkenheid binnen de sport te vergroten; Petronas aast erop om in 2023 de opvolger te worden van Repsol als titelsponsor van het Honda MotoGP fabrieksteam.

Dat er de laatste tijd veel te doen was om de sponsoring van Petronas binnen het MotoGP wereldkampioenschap moge duidelijk zijn. Het nieuws dat men het na dit seizoen aflopende sponsorcontract met het Sepang Racing Team niet ging verlengen sloeg enige maanden terug tijdens de Grand Prix op de Red Bull Ring in als een bom. Het team onder leiding van Razlan Razali en Johan Stigefelt besloot na het bekend worden van het nieuws meteen hun activiteiten in de Moto3 en Moto2 klasse na dit seizoen te beëindigen. Daarnaast moest men noodgedwongen een reorganisatie doorvoeren wat betreft het team in de koningsklasse. Alle ontwikkelingen zorgden tevens voor een einde aan de samenwerking tussen Razali en Stigefelt, waarna Razali besloot om een nieuw MotoGP Team te starten onder de naam RNF MotoGP Team. Het team vond in WithU een nieuwe titelsponsor terwijl Yamaha het nieuwe team zal voorzien van een tweetal Yamaha M1 machines welke in 2022 bemand zullen gaan worden door Andrea Dovizioso en de vanuit de Moto3 klasse overkomende Darryn Binder.

Aan de aanwezigheid van Petronas binnen het MotoGP wereldkampioenschap leek dan ook na drie seizoenen een einde te komen. Niets is echter minder waar, Petronas is ook een belangrijke partner van Dorna, de promotor en rechtenhouder van het kampioenschap. Zo is de Maleisische oliegigant o.a. leverancier van de brandstof voor zowel de Moto3 als ook Moto2 klasse. Inmiddels is ook duidelijk dat Petronas de komende jaren niet minder zichtbaar wil zijn binnen de sport, sterker nog volgens de geruchten die er momenteel de ronde doen in de MotoGP paddock in Portimão is men voornemens om haar betrokkenheid de komende jaren zelfs nog flink uit te breiden. Zo zal er volgens de verhalen die er momenteel de ronde doen komende week een flinke Petronas afvaardiging uit Maleisië aanwezig zijn tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia om met Carmelo Ezpeleta te spreken en de toekomstplannen te bespreken.

Niet alleen een gesprek met de Dorna CEO zou voor de Petronas delegatie een reden zijn om onder de huidige omstandigheden vanuit Maleisië de reis te maken naar Valencia. Ook zou Petronas er veel aan gelegen zijn om de na het seizoen 2022 aflopende sponsorovereenkomst van Repsol met het Honda MotoGP fabrieksteam over te willen nemen. Na een samenwerking van dertig jaar zou Repsol – mede door de door Covid-19 ontstane economische situatie – eraan denken om het na 2022 aflopende sponsorcontract met Honda niet te gaan verlengen.

Zoals al gezegd, vooralsnog zijn de Petronas toekomstplannen gebaseerd op de momenteel in de MotoGP paddock rondgaande geruchten, maar ook in deze zou het spreekwoord ‘waar rook is, is vuur’ zomaar eens van toepassing kunnen zijn.

 Handige links Grande Prémio Brembo do Algarve:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter