Zaterdag 6 juli is wederom op Assen gereden. Erwin en Johan zijn op vrijdagmiddag al naar het oosten vertrokken om deze keer wel op tijd een pit-box te regelen, wat met het oog op de wisselende weersvoorspellingen erg prettig is.

Sander en Johan trainen in de B-groep en Erwin en ik in de C-groep. De eerste training verloopt droog zodat iedereen een redelijke tijd kan neerzetten. Met uitzondering van Sander dan, die na twee ronden binnenkomt met een lekke voorband. Gelukkig reed hij achter een langzamere deelnemer toen het gebeurde en probeerde hij niet net vol in de vijfde versnelling de Ramshoek aan te snijden. In elk geval wel een verloren sessie voor hem. Erwin rijdt een 1.38Ó9, Johan een 1.39Ó6 en ik een 1.41Ó1. Alhoewel het de langzaamste tijd van ons drie‘n is ben ik toch niet ontevreden, aangezien ik tijdens de eerste training nooit mijn beste tijd neerzet.

Vlak voor de tweede training begint het te druppelen, waardoor iedereen gaat twijfelen aan de bandenkeuze. Op het moment dat het druppelen overgaat in een volwassen regenbui rent iedereen naar zijn motor en worden de droogweerbanden gewisseld voor regenbanden. Erwin en ik zijn net op tijd klaar voor het begin van de training en het is eigenlijk best wel weer leuk om in natte omstandigheden te rijden. Na twee voorzichtige ronden, waarbij je toch weer even moet uitproberen wat er allemaal kan op regenbanden, wordt het tempo opgevoerd en worden er aardig wat rijders ingehaald. Erwin en ik rijden allebei in de 1.59, waarmee we rond de zesde plek staan. Hierna rijden Sander en Johan. Het is voor Sander de enige sessie waarin hij een tijd gaat neerzetten die bepaald in welke groep hij tijdens de race moet starten, en alhoewel hij, mede dankzij het ontstane droge spoor, een zeer goede 1.53 rijdt, kwalificeert hij zich achteraan de C-groep. Een inhaalrace ligt in het vooruitschiet. Johan komt al na ŽŽn ronde binnen omdat hij niets ziet. Zijn vizier is beslagen dus wordt zijn neus met racetape afgeplakt. Hierna kan hij nog twee rondjes rijden.

De race
Erwin heeft zich met zijn tijd in de B-groep gekwalificeerd op de 32e plek en rijdt pas laat in de middag. Sander staat zoals gezegd achteraan de C-groep, ikzelf sta op de 10e plek en Johan heeft voor het eerste in zijn racecarriˆ¬re pole-position getraind! Johan start goed en ligt na de 1e bocht tweede. Ik heb geen superstart en pak twee of drie plaatsen. Hierna probeer ik het groepje voor me te volgen. Johan zakt iets verder terug totdat ik in de derde ronde vlak achter hem lig. Aan het einde van de Veenslang (het min of meer rechte stuk) rem ik hem eruit. Johan komt nog een keertje terug waarna ik hem op vermogen achter me laat. Sander is inmiddels flink aan het klimmen en hij komt al snel voorbij Johan en mij. In zijn pogingen mij te volgen gaat Johan onderuit in Mandeveen doordat het rechterstepje in het asfalt hapt. Ik zie hem echter weer lopen en weet dus dat er geen verwondingen zijn (en dat rijdt toch wat lekkerder). Ik kan het tempo aan het einde van de race nog iets opvoeren en heb minder last van mijn rechterpols, aangezien ik de clip-ons van mijn motor iets rechter heb gezet. Sander ligt dan op de tweede plek en hij finisht daar ook, alhoewel hij zelf dacht 1e te liggen. Helaas bleek de vermeende Ôback-markerÕ die nog voor hem reed de uiteindelijke winnaar te zijn. Ik finish op de 9e plek. Sander verscherpt met een 1.34Ó8 zijn snelste tijd op Assen. Ik rijdt een 1.39Ó0, waarmee ik mijn streven om nu eindelijk eens onder de 1.40 te rijden heb gehaald. Johan verbetert zijn tijd van de eerste training niet.

Vlak voor de race van Erwin begint het hard te regenen. Aangezien iedereen al in het parc-fermŽ staat kan er niet worden gewisseld voor regenbanden. Een enkeling slaat de opwarmronde over om wel snel te wisselen (of om op een reserve-fiets te springen) en de race vanuit de pit-straat te starten. Na de opwarmronde komt er al een heel contingent rijders de pits binnen en besluit niet deel te gaan nemen aan de race. Erwin doet dat uiteraard wel, en hij haalt zelfs de eerste bocht zonder onderuit te gaan (wat niet iedereen kan zeggen). Ook na de eerste raceronde haakt een aantal coureurs af. Erwin ligt dan op de 12e plek en rijdt tijden van 2.15. Gelukkig besluit hij om gewoon zijn eigen tempo te rijden en de boel heel te houden. Uiteindelijk finisht hij op de 14e plek in de B-groep, wat zijn beste prestatie is dit seizoen.

Iedereen heeft zijn beste rondetijd aangescherpt, dus zijn er overal tevreden gezichten. Alhoewel Johan graag had willen finishen, Sander eigenlijk onder de 1.34 had willen rijden en Erwin eigenlijk onder de 1.38. Dat moet dan de volgende keer maar gebeuren, ook al moeten we daarvoor wachten tot zaterdag 10 augustus.

Maarten