Vietti rijdt perfecte Moto2 race in Qatar, Bendsneyder 19e

4148
Celestino Vietti - Lusail International Circuit | © Dorna

Celestino Vietti heeft zondagmiddag de Moto2 race op het Lusail International Circuit met overmacht gewonnen, de Italiaan reed van start tot finish aan de leiding voor Aron Canet. Sam Lowes profiteerde optimaal in de laatste bocht en werd derde, Bo Bendsneyder werd de beste Nederlander op P19.

Zondagmiddag om 16:20 uur lokale tijd, 14:20 uur Nederlandse tijd stond de eerste Moto2 race van het jaar op het programma op het Lusail International Circuit in Qatar. De omstandigheden waren zeer gunstig met een buitentemperatuur van zo’n 26°C en een asfalttemperatuur van 35°C. In tegenstelling tot de vrijdag en zaterdag waaide het nu nauwelijks.

Ook had een aantal coureurs een interessante bandenkeuze gemaakt. Iedereen behalve Manuel González en Keminth Kubo stond op de hard-compound voorband, wat betreft de achterband waren Filip Salac, Ai Ogura, Jake Dixon, Fermín Aldeguer en Alessandro Zaccone de uitzonderingen. Zij hadden de hard-compound achterband laten monteren, de rest stond op de soft-compound.

Polesitter Celestino Vietti kwam goed van zijn plaats en ging als leider de eerste bocht in voor landgenoot Tony Arbolino en Ai Ogura. Augusto Fernández reed op de vierde plaats voor Aron Canet en Filip Salca, daarachter reden Sam Lowes, Joe Roberts, Jorge Navarro en Cameron Beaubier in de top tien. Voor de sensationele Moto2 rookie Pedro Acosta ging het mis in de eerste bocht, de Spanjaard viel daardoor terug naar de 28e plaats. Bo Bendsneyder kende een redelijke start en reed op de achttiende plaats, Zonta van den Goorbergh maakte een paar plaatsen goed en reed op P26. RW Racing GP teamgenoot Barry Baltus kende een goede openingsronde en reed op P14.

Celestino Vietti probeerde te profiteren van de vrije baan die hij voor zich had en bouwde al een kleine marge op. Arbolino probeerde te volgen terwijl Aron Canet in de tweede ronde was opgeschoven naar de derde plaats. De Spanjaard wilde geen tijd verspillen want hij zette meteen een aanval in op Arbolino en schoof op naar de tweede plaats.

In de derde ronde ging het mis voor Filip Salac. Bij het uitkomen van bocht 5 kwam de Tsjech met een flinke high-sider ten val en lag hij even buiten bewustzijn in de grindbak. Gelukkig was hij snel weer bij en kon hij op eigen benen de grindbak verlaten.

Vooraan had Vietti er zin in. Na vier ronden had de Italiaan een marge van 1,1 seconde opgebouwd richting Canet. Kort achter de Spanjaard reden Arbolino, Fernández, Ogura en Lowes in een groepje. Baltus en Bendsneyder reden op dit moment op de veertiende en vijftiende plaats, Van den Goorbergh circuleerde op P26.

Terwijl Vietti zijn voorsprong richting Canet op ongeveer een seconde hield, deed Canet hetzelfde bij Ogura die naar de derde plaats was opgeklommen. De Japanner had Arbolino, Fernández en Lowes kort achter zich rijden maar omdat zij elkaar constant dwarszaten verloren ze de aansluiting met Canet.

Halverwege de race had Vietti twee seconden voorsprong richting Canet, de Spanjaard had op zijn beurt een marge van een kleine drie seconden richting Ogura op P3. De Japanner was echter nog wel in een fel duel verwikkeld met Augusto Fernández, de twee Elf MarcVDS coureurs Sam Lowes en Tony Arbolino hadden beiden een foutje gemaakt waardoor ze wat terug waren gevallen. Ook leek Bo Bendsneyder het in deze fase van de race moeilijk te krijgen met zijn schouderblessure, de Nederlander verloor een aantal plaatsen en viel terug naar P18. Zonta van den Goorbergh bleef constante ronden rijden op P26, vlak achter de Amerikaan Sean Dylan Kelly.

Lowes was echter niet bereid om de strijd voor de derde plaats zomaar op te geven. Bij het ingaan van de dertiende ronde had de Brit de aansluiting weer gevonden en zette hij de aanval in op Ogura. Het tweetal wisselde meerdere malen van positie maar Lowes leek de onderlinge strijd te winnen. Hierdoor kwam dit groepje weer volledig bij elkaar en mengden ook Fernández en Arbolino zich weer in de strijd.

Ogura was niet bereid om zijn eerste Moto2 podiumfinish zomaar uit handen te geven. De Japanner maakte optimaal gebruik van de slipstream op het rechte stuk en ging zo weer voorbij aan Lowes.

RW Racing GP coureur Barry Baltus zorgde in de vijftiende ronde voor spektakel. De Belg verloor de voorkant van zijn Kalex en er leek geen houden meer aan te zijn, maar dankzij een geweldig reflex hield Baltus zijn machine overeind.

Voor de overwinning was het niet meer spannend, Vietti bleef volledig foutloos en won uiteindelijk met een overtuigende zes seconden voorsprong. Ook Canet reed een zeer sterke race en werd tweede, ruim vier seconden voor de nummer drie.

Maar wie werd dan de nummer drie? Het duel leek te gaan tussen Ogura en Fernández. De Japanner reed voorop maar de Spanjaard zat daar zeer kort achter. In bocht 15 zette Fernández de aanval in en nam hij de derde plaats over. Ogura probeerde meteen te counteren in bocht 16 maar verloor de voorkant van zijn machine. De Honda Team Asia coureur schoof onderuit maar op bizarre wijze, door tegen de machine van Fernández aan te glijden, bleef hij overeind. Dit zorgde ervoor dat Fernández en Ogura allebei wijd gingen en Lowes hier optimaal van kon profiteren. De Engelsman werd derde en mocht mee naar het podium voor Fernández, Arbolino en Ogura. Daarachter eindigden Jorge Navarro, Joe Roberts, Cameron Beaubier en Marcel Schrötter in de top tien.

Barry Baltus was op weg naar punten maar zag deze in rook opgaan in de laatste ronde. De Belg kwam ten val na contact met Simone Corsi waardoor zijn zeer goede race eindigde in de grindbak. De Italiaan kreeg daarvoor een penalty van drie seconden. Bo Bendsneyder werd de beste Nederlander op de negentiende plaats, Zonta van den Goorbergh kende een prima debuut en rekende in de laatste ronde zelfs nog af met Sean Dylan Kelly waardoor hij als 24e over de finish kwam.