Op zaterdagmiddag was het Maverick Viñales die de pole pakte tijdens de kwalificatie voor de MotoGP klasse op Aragón. De Spanjaard zette op een zonnig Aragón de snelste tijd neer voor Jorge Lorenzo en zijn indrukwekkende geblesseerde teamgenoot Valentino Rossi.

FP4
Voorafgaand aan de twee kwalificatiesessies vond eerst nog de vierde vrije training plaats. Gewoonlijk is dit al een heel belangrijk half uur om de afstelling te verfijnen en bandenkeuze voor de race zeker te stellen, nu is dit extra belangrijk aangezien beide trainingen op vrijdag verregend waren.

Een vroege crash was er voor Álvaro Bautista, nadat de Spanjaard contact maakte met het achterwiel van de Honda van Pedrosa. Even later gingen Crutchlow en Márquez ook onderuit nadat beide te veel eisten van het voorwiel van hun Honda.

De algemene bandenkeuze voor de race leek te zijn voor een medium-medium combinatie, waarbij een enkeling experimenteerde met een harde achterband. Uiteindelijk zette Viñales de snelste tijd neer met een zachte bandencombinatie, waarbij Pedrosa en Márquez de sessie als tweede en derde eindigden. Pol Espargaró maakte indruk op de vierde plaats, zo ook Jonas Folger op de vijfde plaats na een hevige valpartij eerder op de dag.

Q1
In de eerste run was het Jorge Lorenzo die de snelste tijd op de klok wist te zetten. Merkgenoot Karel Abraham had zich goed gepositioneerd en volgde Lorenzo waardoor de Tsjech naar de tweede plaats kwam en zo een voorlopige plaats in Q2 in handen had.

Voor Lorenzo bleek deze tijd genoeg en uiteindelijk was het Zarco die de tweede tijd zette en daarmee ook door kon naar Q2. Miller kwam heel dichtbij, een tekort van slechts negen duizendsten, maar moest genoegen nemen met een derde plaats wat een dertiende plaats op de grid betekent. Pol Espargaró noteerde de vierde tijd voor Abraham en Petrucci. Verder waren het Baz, Folger, Barberá, Rins, Rabat, Redding, Smith en Lowes die het startveld compleet maakten.

Q2
In de strijd op de pole was het Márquez die na de eerste run de snelste tijd had neergezet. Op dat moment waren het Viñales en Lorenzo die dichtbij de tijd van hun landgenoot zaten. Na twee ronden op snelheid kwamen de coureurs naar binnen voor een nieuwe zachte achterband.

Het was Rossi die vliegend uit de pits kwam en op indrukwekkende wijze de snelste tijd op de klokken zette. Deze pole had de geblesseerde Italiaan echter niet lang in handen aangezien teamgenoot Viñales op zijn beurt de snelste tijd zette. Ook Lorenzo kwam naar voren en reed de tweede tijd. Rossi stond hiermee echter nog steeds op de eerste rij met een derde plaats; iets wat vrijwel niemand had verwacht.

In een laatste poging voor de pole ging Márquez onderuit in bocht 12 en verspeelde zo zijn kans om voor de vijfde keer op rij dit seizoen en voor de vijfde keer op rij in Aragón op pole te staan. De tijd van de eerste run was nog goed voor de vijfde plaats op de grid achter Crutchlow en voor Pedrosa. De zevende tijd werd gezet door Dovizioso met Aleix Espargaró en Bautista achter zich, de vierde rij bestaat uit Iannone Zarco en Kallio.

Verder waren er nog valpartijen voor Bautista en Kallio, beide bleven ongedeerd.

De MotoGP race op Aragón zal op zondagmiddag om 14:00 uur van start gaan.

 

Handige links Gran Premio Movistar de Aragón:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag