Maverick Viñales was vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op Le Mans in Frankrijk het snelst voor Marc Márquez en thuisrijder Fabio Quartararó. In een enerverende sessie reed de Spanjaard in de slotfase de snelste ronde, teamgenoot Valentino Rossi en landgenoot Alex Rins waren de opvallende coureurs buiten de top tien.

De lichten gingen vrijdagmiddag om 14:05 uur op groen voor de tweede vrije training van de MotoGP klasse op het Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk. Na een zonnige ochtend hadden veel donkere wolken zich samengepakt boven het Franse circuit maar vooralsnog viel er geen regen en was de buitentemperatuur aangenaam met zo’n 21°C.

Een vreemde en vooral allesbehalve gewenste start was er deze sessie voor Danilo Petrucci. In de eerste ronde uit de pitbox leek het erop dat zijn voorrem bleef hangen bij het uitkomen van bocht 8 (Garage Vert). De Italiaan verloor het voorwiel over de kerbstones en schoof vervolgens over het asfalt op het daaropvolgende rechte stuk. Petrucci hield hier geen verwondingen aan over en kon gauw terugkeren naar de pitbox.

Merkgenoot Jack Miller kwam niet veel later ook ten val, de Australiër verloor de voorkant van zijn Ducati Desmocedici GP19 bij het insturen voor bocht 3 (Dunlop chicane) maar ook hij kon snel terugkeren naar de pits.

Voorafgaand aan dit weekend gingen er al de nodige verhalen rond over Jorge Lorenzo. Het Spaanse AS Sport berichtte dat het zomaar mogelijk kon zijn dat Honda zijn contract aan het einde van dit seizoen verbreekt als de prestaties uitblijven. MotoGP.com pit lane reporter en 500cc Grand Prix winnaar Simon Crafar vroeg tijdens deze sessie aan team manager Alberto Puig of deze geruchten waar zijn maar de Spanjaard ontkende stellig.

Dat KTM er alles aan doet om te verbeteren bleek tijdens deze sessie weer door een nieuw onderdeel. De Oostenrijkse fabrikant liet voor het eerst tijdens een Grand Prix weekend een carbon swingarm monteren onder de machine van Pol Espargaró en dit leek tot dusver al de nodige vruchten af te werpen. Ook heeft KTM enkele weken geleden hier op Le Mans al een test afgewerkt. Echter crashte de Spanjaard niet veel later ter hoogte van de laatste bocht voor start / finish (Reccordement).

Halverwege de sessie was het Marc Márquez met de snelste rondetijd voor Cal Crutchlow en Pol Espargaró. Yamaha coureurs Maverick Viñales, Franco Morbidelli en Valentino Rossi hadden op dat moment een tijd in de top zes in handen.

Doordat de voorspellingen zijn dat er zaterdagochtend regen gaat vallen gingen de coureurs er in de slotfase nog eens goed voor zitten om een goede rondetijd te rijden en daarmee een plaats in de top tien zeker te stellen. Maverick Viñales was uiteindelijk het snelst met een 1’31.428 voor Marc Márquez en publieksfavoriet Fabio Quartararó. Jorge Lorenzo, ondanks een mindere start van de dag in FP1, reed een keurige vierde tijd voor Ducati coureurs Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci. Pol Espargaró kwam naar de zevende tijd voor oudere broer Aleix Espargaró, Takaaki Nakagami en Franco Morbidelli. In de gecombineerde top tien staat Jack Miller op de tiende positie. Verder staan Valentino Rossi en Alex Rins buiten de top tien in de gecombineerde tijdlijsten wat kan betekenen dat ze deel moeten nemen aan Qualifying 1, mocht het morgenochtend regenen tijdens FP3.

In deze slotfase waarbij de coureurs flink aan het pushen waren, ging ook een flink aantal coureurs onderuit. Cal Crutchlow verloor de voorkant van zijn Honda bij het insturen voor bocht 6 (La Chapelle), Aleix Espargaró schoof op behoorlijke snelheid onderuit bij het insturen voor de Dunlop chicane, Pol Espargaró kwam voor de tweede keer in de sessie ten val, ditmaal bij het insturen voor bocht 11 (Garage Bleu) waarna Jack Miller precies hetzelfde deed als de Spanjaard. Tot slot ging ook Joan Mir onderuit, hij kon zijn Suzuki niet overeind houden in de grindbak ter hoogte van Garage Vert.

Er was op deze dag ook triest nieuws te betreuren. Een dienstdoende marshal had in de ochtend een hartaanval gekregen en was hieraan overleden. Op de Racesport.nl redactie leven wij mee met de familie, vrienden en alle andere marshals dit weekend op Le Mans en wensen wij hen veel sterkte.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse op Le Mans in Frankrijk gaat zaterdagochtend om 09:55 uur van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 13:30 uur.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App