Winst en 2016 MotoGP wereldtitel in Motegi voor Marc Marquez

407
marc-marquez
Marc Marquez 2016 MotoGP wereldkampioen | foto© Repsol media

#JapaneseGP – Marc Marquez heeft zondag in Motegi de MotoGP race van de Motul Grand Prix of Japan op zijn naam geschreven. Met de winst, en crashes van Valentino Rossi en Jorge Lorenzo, stelde Honda coureur tevens de 2016 MotoGP wereldtitel veilig.

Bij de start was het Marc Marquez die als leider de eerste bocht indook, het waren echter de twee Yamaha coureurs die even later de Repsol Honda coureur wisten te passeren.

Na diverse positie wisselingen vooraan het veld was het Jorge Lorenzo die de leiding in handen had voor Marquez, Valentino Rossi, Aleix Espargaró en Andrea Dovizioso.

In de tweede ronde was het Rossi die Marquez tot twee keer toe wist te passeren, dit tot genoegen van Lorenzo die hierdoor iets weg kon rijden. Marquez sloeg echter keer op keer terug om vervolgens het gaatje naar Lorenzo weer dicht te rijden.

In de derde ronde ging het opnieuw mis voor Eugene Laverty, de Noord Ier kwam voor de derde keer dit weekend ten val met als resultaat een vroegtijdig einde van de race.

In dezelfde ronde was het Marquez die de leiding over wist te nemen van Lorenzo en als leider doorkwam. De Repsol Honda coureur voerde vervolgens het tempo meteen op, een tempo waar Lorenzo en Rossi even het antwoord schuldig moesten blijven. Ondanks dat het er alle schijn van had dat Rossi meer snelheid had dan teamgenoot Lorenzo duurde het tot aan de zesde ronde dat de Italiaan de tweede plaats wist over te nemen.

Achter de drie koplopers nam Dovizioso nog steeds de vierde plaats in gevolgd door Aleix Espargaró en de snel naderbij komende Maverick Vinales.

In de zevende ronde ging het mis voor de op de tweede plaats rijdende en vanaf de pole gestarte Rossi. De negenvoudig wereldkampioen schoof in bocht tien over het voorwiel onderuit, pakte zijn Yamaha nog wel op om zo snel als mogelijk terug te rijden naar de Yamaha pitbox. Na een eerste check gaven de monteurs aan dat verder rijden niet verantwoord was waarna de Italiaan de box inliep om vervolgens met zijn helm op zittend in de box zijn gemaakte fout al balend te overdenken.

Niet veel later gingen achtereenvolgend Jack Miller en Hector Barbera in de fout, beiden kwamen ten val waarbij de race over was voor de Australiër terwijl de eenmalige Ducati Team coureur de race met de nodige achterstand kon vervolgen.

Halverwege de race had Marquez zijn voorsprong uit weten te breiden tot ruim drie seconden op de na de crash van Rossi weer op de tweede plaats rijdende Lorenzo. Dovizioso nam nog de vierde plaats in al voerde Aleix Espargaró de druk wel enorm op bij de Ducati coureur. Viñales volgde op enige afstand van zijn teamgenoot als zesde gevolgd door Cal Crutchlow, Pol Espargaró, Alvaro Bautista, Danilo Petrucci en Scott Redding.

Terwijl de leidende positie van Marquez niet in gevaar kwam werd de druk op de op de tweede plaats rijdende Lorenzo ronde na ronde groter. Dovizioso meldde zich aan het achterwiel van de na zijn crash op zaterdag zeker nog lang niet fitte Yamaha coureur. Een situatie die bij Yamaha zeker niet gewenst was aangezien –  mocht Dovizioso voor Lorenzo finishen – Marquez aan de winst voldoende zou hebben om de titel veilig te stellen.

Met nog vier ronden te gaan kwam er een einde aan deze onzekerheid nadat ook Lorenzo onderuit schoof en de weg vrij was voor Marquez om, uitgerekend op het thuiscircuit van Honda, de 2016 MotoGP wereldtitel veilig te stellen.

Marquez reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning, een overwinning waarmee de Spanjaard tevens zijn vijfde wereldtitel veiligstelde.

Door de crashes van Rossi en Lorenzo mochten Dovizioso en Viñales, die in de slotfase van de race een stevige strijd met zijn Suzuki teamgenoot Aleix Espargaró voor de laatste podiumplaats in zijn voordeel besliste, met de kersverse 2016 MotoGP wereldkampioen mee naar het podium.

Aleix Espargaró werd dus vierde gevolgd door Crutchlow, Pol Espargaró en Alvaro Bautista die opnieuw een puike prestatie leverde op de steeds competitiever wordende Aprilia.

Petrucci, Redding en Stefan Bradl werden de laatste drie coureurs binnen de top tien.

Tussenstand kampioenschap
Na zijn winst heeft Marquez nu 273 punten achter zijn naam staan. Rossi en Lorenzo nemen ondanks hun DNF nog wel de tweede en derde plaats in met respectievelijk 196 en 182 punten maar met nog drie races te gaan en nog 75 te verdienen punten is de tweede plaats dus het maximaal haalbare dit seizoen.

Viñales heeft na zijn derde plaats de vierde plaats in de tussenstand overgenomen van Dani Pedrosa, de Suzuki coureur heeft nu 165 punten achter zijn naam staan terwijl Pedrosa vanwege zijn afwezigheid bleef staan op 155 punten. De Repsol Honda coureur neemt nu de vijfde plaats in.