Bautista domineert en behaalt eerste WorldSBK zege, Van der Mark vijfde

118
worldsbk-podium
WorldSBK podium - Phillip Island race 1 | foto© Alex Gobert

Álvaro Bautista heeft zaterdag op zeer overtuigende wijze de eerste WorldSBK race van het seizoen op Phillip Island in Australië gewonnen. De Spanjaard wist vanaf het begin een moordend tempo te rijden en een grote marge op te bouwen waardoor hij zijn debuutrace meteen wist te winnen. Jonathan Rea en Marco Melandri mochten als tweede en derde mee naar het podium, Nederlander Michael van der Mark kwam als vijfde over de finish.

De lichten voor de alle eerste WorldSBK race van 2019 gingen zaterdag om 15:00 uur lokale tijd, 05:00 uur Nederlandse tijd uit op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Onder een felblauwe hemel met veel zon en een aangename temperatuur begonnen de coureurs aan de eerste race van het weekend die over 22 ronden verreden zou worden.

Polesitter Jonathan Rea kende een goede start en ging als leider de eerste bocht (Doohan Corner) in voor Álvaro Bautista en Leon Haslam. Het was duidelijk wat de plannen van Bautista waren aangezien de Spanjaard zijn Ducati meteen brutaal naast de Kawasaki van Rea wist te zetten ter hoogte van de zeer snelle Stoner Corner waardoor hij de leiding overnam.

Bautista probeerde meteen een gat te slaan waarbij ook Haslam het vuur aan de schenen legde van zijn teamgenoot en vervolgens de tweede plaats overnam. Alex Lowes volgde het Kawasaki duo op de vierde plaats met daarachter Toprak Razgatlioglu, Tom Sykes, Nederlander Michael van der Mark, Marco Melandri, Eugene Laverty en een goed gestarte Chaz Davies in de top tien.

Bij het ingaan van de vierde ronde had Bautista al een marge opgebouwd van zo’n 2,5 seconde. Haslam en Rea waren verwikkeld in een duel waardoor de Spanjaard zijn voorsprong uit kon bouwen en de coureurs achter het Kawasaki duo de aansluiting konden vinden.

Bij het ingaan van de achtste ronde was de voorsprong van Bautista ruim vijf seconden maar zwakten zijn rondetijden enigszins af. Rea had teamgenoot Haslam inmiddels weer gepasseerd terwijl Razgatlioglu en Lowes nog altijd meestreden om de tweede plaats. Twee seconden daarachter reed Sykes op de nieuwe BMW S1000 RR eenzaam op de zesde plaats met daar enkele seconden achter Melandri en Van der Mark die op hun Yamaha’s de strijd voerden om de zevende positie.

Halverwege de race werd het duidelijk dat Bautista de race zou winnen aangezien hij een marge van ruim negen seconden in handen had en deze marge ook zeker niet kleiner werd. De Kawasaki coureurs bleven de strijd aangaan met elkaar wat niet ten goede kwam van de rondetijden terwijl Lowes, Razgatlioglu en de inmiddels aangesloten Sykes afwachtten op het juiste moment om toe te slaan.

Een ronde later ging het mis voor Haslam terwijl hij de tweede plaats in handen had. De huidig British Superbike kampioen nam teveel snelheid mee bij het insturen voor de Honda Hairpin waardoor hij de voorkant van zijn Kawasaki ZX-10RR verloor en onderuit schoof. Hij bleef volledig ongedeerd en kon de machine meteen weer oppakken maar een goed resultaat was hiermee verkeken. Dit zorgde ervoor dat de strijd om de tweede plaats nu ging tussen Rea en Lowes terwijl Razgatlioglu en Sykes daarachter streden om de vierde plaats en enkele seconden daarachter Melandri en Van der Mark ook nog steeds in duel verwikkeld waren.

Met drie ronden te gaan was Bautista volledig vertrokken met een marge van zo’n 15 seconden en leek ook Rea zeker van een tweede positie maar daarachter werd het nog spannend in welke volgorde de coureurs precies over de finish zouden komen. Melandri kende een ijzersterke slotfase en wist het gat richting Lowes te dichten en niet veel later ook de derde plaats over te nemen terwijl ook Van der Mark sterk naar voren was gekomen.

Bautista kwam uiteindelijk zonder problemen als eerste over de finish met een marge van liefst vijftien seconden en behaalde daarmee de overwinning in zijn World Superbike debuut en wist daarmee van de gloednieuwe Ducati Panigale V4 R meteen een winnende machine te maken. Wereldkampioen Rea finishte als tweede waarbij Melandri een aanvallende Lowes achter zich wist te houden en mee mocht naar het podium waar er drie merken vertegenwoordigd waren.

Van der Mark kende een degelijk optreden met een sterke eindfase door uiteindelijk als vijfde over de streep te komen met daarachter Razgatlioglu, Sykes, Cortese, Rinaldi en Davies in de top tien.

Bautista is de eerste rookie die zijn eerste WorldSBK race weet te winnen sinds Max Biaggi in 2007.

Zondagnacht om 02:00 uur Nederlandse tijd gaat de nieuwe Superpole Race van start met vervolgens Race 2 om 05:00 uur.