WSBK: Biaggi wint eerste race, Checa crasht

46

De eerste World Superbike race van het 2012 seizoen zit erop. Aprilia rijder Max Biaggi pakte op Phillip Island met overmacht de eerste 25 punten nadat rivaal Carlos Checa met zijn Ducati onderuit was gegaan. Marco Melandri en Sylvain Guintoli vergezelden Biaggi op het podium.

Onder een bewolkte hemel, waaruit tijdens de race wat spetters zouden vallen, ging om 12:00u plaatselijke tijd de eerste race van het 2012 seizoen van start. Tom Sykes had kopstart voor Max Biaggi, Carlos Checa, Jonathan Rea en Jakub Smrz. Checa leek daarna the man on the move te zijn want al snel stak hij de Ducati voor Biaggi om vervolgens de aanval op Sykes te openen.<br /> <br /> De Kawasaki rijder wist de Spanjaard nog twee ronden achter zich te houden maar in de derde ronde had Checa de leiding overgenomen. Een ronde later had ook Biaggi voor Sykes weten te komen waarna Checa en Biaggi weg begonnen te lopen van Sykes die het aan de stok kreeg met de naar voren gekomen Sylvain Guintoli, Rea, Smrz en Marco Melandri.<br /> <br /> <p> Vlak voor het ingaan van de zesde ronde was de race voorbij voor Checa, de regerend wereldkampioen werd in de laatste bocht met een flinke highsider van zijn Althea Ducati geworpen. Gelukkig kon de Spanjaard &nbsp;op eigen kracht de plek van de crash verlaten. Het Althea Ducati team kreeg wel een flinke klus werk aangezien er vanaf dit seizoen per rijder maar &eacute;&eacute;n motor beschikbaar is, er staat overigens wel in de coulissen een reservechassis klaar.</p> <br /> <p> Biaggi, die even daarvoor een nieuw ronderecord had genoteerd, kreeg de leiding hierdoor in de schoot geworpen en had op dat moment 1,8 seconden voorsprong op Sykes en dat verschil zou alleen maar groter worden. Sykes wist tot de 13e ronde Guintoli achter zich te houden en zag een ronde daarna ook nog Melandri voorbij komen. Guintoli en Melandri bleven de rest van de race bij elkaar in de buurt waarbij de BMW S 1000 RR coureur uiteindelijk de tweede plaats wist te pakken voor Guintoli.</p>

<p>Sykes wist Smrz van zich af te schudden en pakte zo de vierde plaats voor de Tsjech. Zesde werd Michel Fabrizio na een lang gevecht met Jonathan Rea. De Italiaan wist de Ten Kate Honda rijder te verschalken door in de aanloop naar start-finish uit de slipstream te komen en net voor Rea over de finish te komen. Maxime Berger maakte ook enge tijd deel uit van dit groepje maar was iets te gretig en raakte even naast de baan. </p> &nbsp;<br /> Een kleine vier seconden achter Rea sloot Hiroshi Aoyama zijn WK Superbike debuut af met een achtste plaats. De Japanner lag in het begin rond de 15e plaats maar wist zich langzaam maar zeker steeds verder naar voren te knokken waarbij hij een beetje geholpen werd door een bijna touche tussen Davide Giugliano en Leon Camier waarbij de laatste het gras in werd gedrukt.<br /> <br /> Giugliano kon wel gewoon zijn race vervolgen en werd negende voor Bryan Staring, Lorenzo Zanetti, de aan zijn voet geblesseerde Leon Haslam, Berger, David Salom en Joan Lascorz.<br /> <br /> <p> Eugene Laverty vocht enige tijd voor wat hij waard was waarbij de Ier tijdelijk op een achtste plaats lag. Laverty had niet genoeg kracht meer in zijn geblesseerde hand waardoor hij in de 16e ronde even naast de baan kwam, een paar ronden later stuurde Laverty zijn Aprilia de pits in. Verder kwam Ayrton Badovini&nbsp; door een technisch mankement niet aan de ifnish en was Raffaele de Rosa niet van start gegaan.</p> <p>&nbsp;</p> <iframe scrolling="no" frameborder="0" src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FWSBK%2FSuperbikes%2Fbiaggi-wint-eerste-race-checa-crasht%2Ftabid%2F100%2FiNews_ID%2F28848%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" style="border:medium none; border-image: initial; overflow-x: hidden; overflow-y: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>