Vrijdag werden er tijdens de openingsdag van de Yamaha Finance Australian Round twee vrije trainingen verreden. Na een eerste natte vrije training konden de coureurs vrijdagmiddag op een droog Phillip Island Grand Prix Circuit hun tweede sessie afwerken. Onderstaand de reacties van de vijf snelste mannen van de eerste na afloop van de eerste dag.

Scott Redding, 1e – 1’30.436: “Het was een zeer positieve dag, ook al konden we in de eerste sessie niet veel ronden voltooien. We hebben het ook goed gedaan omdat ik bijna de hele tijd alleen reed zonder dat ik gebruik kon maken van een slipstream. Het wedstrijdtempo is goed en dat geeft ons veel vertrouwen. Verwachtingen? Ik begrijp dat de Ducatisti veel van me verwachten, maar, zoals ik al zei, er zijn nog veel dingen die ik moet leren. Ik kan niet ontkennen dat het behalen van het podium morgen een buitengewoon resultaat zal zijn.”

Toprak Razgatlıoğlu, 2e – 1’30.854: “We hebben vanmorgen niet in het nat gereden en gewoon gewacht op de droge omstandigheden in de middagsessie. We probeerden een aantal nieuwe banden gedurende een racesimulatie van ongeveer 12 ronden en daarna probeerden we een goede rondetijd op de klok te zetten. In mijn eerste ronde maakte ik een foutje waardoor er een goede rondetijd niet in zat. In de tweede ronde ging het weliswaar beter, maar ik was niet zo blij omdat ik het gevoel had dat er een betere rondetijd in had gezeten. We zullen zien hoe het morgen gaat. Ik denk dat we nog een stap voorwaarts kunnen maken voor mijn eerste race op de Yamaha.”

Michael van der Mark, 3e – 1’30.905: “In de middagsessie wilden we zoveel mogelijk rijden omdat Pirelli verschillende bandenopties mee heeft gebracht voor het raceweekend. Hiervoor moesten we een aantal langere runs maken. Ik heb wat back-to-back tests gedaan en we hebben zelfs wat kleine dingen geprobeerd aangaande de elektronica. Ik wist vooraf nog niet echt zeker welke band ik moest gaan gebruiken, maar we zijn er nu vrij zeker van. We zijn nog steeds bezig met het verbeteren van de elektronica afstelling, maar ik ben echt blij met de R1 en mijn beste ronde, die weliswaar nog veel beter had kunnen zijn zonder een foutje in de laatste bocht. Nu draait het allemaal om het racetempo en die lijkt vrij goed te gaan – ik kijk uit naar de eerste races van het jaar.”

Leon Haslam, 4e – 1’30.936: “Ik hou echt van deze baan, maar omdat we de sessie van vanmorgen in wezen verloren hebben door de natte omstandigheden, hebben we vanmiddag het nodige extra moeten doen. We hebben echter gedaan wat we moesten doen, we hebben een raceafstand gereden en hebben nu extra gegevens voor de morgen en zondag te gebruiken band. Ik moet zeggen dat ik daar blij mee ben. Elke sessie is een leerzame ervaring voor ons op dit moment, we moeten ons gewoon concentreren op onszelf en alles wat we willen doorstaan, stap voor stap aanpakken. We zullen tijdens de sessies van morgen blijven werken om de best mogelijke set-up voor de race zien te vinden. De races hier zijn altijd spannend en ik kijk er echt naar uit om op de startgrid te staan.”

Loris Baz, 5e -1’30.973: “Heel eerlijk, het was een goede eerste dag van het weekend. De omstandigheden vanochtend waren niet de omstandigheden die we vooraf hadden verwacht. We wisten sinds de test hier dat we er klaar voor waren, maar nu weten we ook dat de motor het goed doet onder natte omstandigheden. Voor de tweede vrije training hadden we een nieuwe Pirelli band om te testen, helaas kregen we te kampen met een klein technisch issue waardoor de helft van de sessie verloren ging. Maar ondanks dit hebben we het voor elkaar gekregen om in deze sessie te doen wat we wilden doen. Ik ben dan ook heel blij met mijn positie in de top vijf, helemaal omdat we niet echt gepusht hebben voor het rijden van die ene snelle ronde. We hebben geprobeerd om constante rondetijden te rijden, het sparen van de banden, het vinden van nog betere lijnen en het nog beter leren te rijden van de motor. Ik denk dat we klaar zijn voor morgen, laten we proberen om een goede eerste race te rijden om zo met vertrouwen het nieuwe seizoen in te gaan.”

 

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App