Alvaro Bautista is zaterdagmiddag in Jerez winnaar geworden van de eerste WorldSBK race van de Acerbis Spanish Round. De Ducati coureur domineerde de gehele 20 ronden durende race en kwam als eerste over de finish voor Nederlander Michael van der Mark en regerend wereldkampioen Jonathan Rea.

Met Jonathan Rea op pole en Alvaro Bautista als leider in de tussenstand van het kampioenschap met een voorsprong van 43 punten op dezelfde Rea gingen zaterdagmiddag in Jerez om 14:00 uur op groen voor de eerste WorldSBK race van de Acerbis Spanish Round.

Het was Jonathan Rea die bij de start het snelst weg was en de leiding nam. Niet veel later was het echter Bautista die de leiding overnam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Rea, Alex Lowes, Michael van der Mark en Marco Melandri terwijl de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz na zijn allereerste wedstrijdronde van het seizoen als veertiende doorkwam.

Ronde 2
Bautista weet zijn leidende positie vast te houden en een klein gaatje te slaan op de vanaf de pole vertrokken Rea. Lowes en Van der Mark volgen op de plaatsten drie en vier. Toprak Razgatlioglu voert de groep aan strijdend voor de vijfde plaats.

Ronde 3
De wedstrijdleiding meldt dat er geen jumpstarts zijn gemaakt, volgorde top vijf ongewijzigd ondanks dat Van der Mark steeds mee aandringt bij de voor hem rijdende Lowes.

Ronde 4
Melandri weet ten koste van Razgatlioglu naar de vijfde plaats te komen terwijl Van der Mark teamgenoot Lowes weet te passeren.

Ronde 5
Razgatlioglu slaat terug, passeert Melandri en komt terug naar de vijfde plaats.

Ronde 6
Bij het ingaan van de zesde ronde: Bautista aan de leiding op 2,6 seconde gevolgd door Rea, Van der Mark en Lowes volgen op ruim 4 seconden. Razgatlioglu op 7 seconden vijfde. Halverwege deze ronde passeert Melandri de Turkse Kawasaki coureur opnieuw en voert nu wederom de groep van vijf coureurs aan die strijden voor P5.

Ronde 7
Van der Mark met in zijn kielzog Lowes weet het verschil met de op de tweede plaats rijdende Rea in rap tempo te verkleinen.

Ronde 8
Van der Mark en Lowes weten de aansluiting te vinden bij Rea, al moet Lowes zijn teamgenoot wel iets laten gaan. De Nederlander weet in één ronde ruim een halve seconde goed te maken op de regerend wereldkampioen die duidelijk kampt met een gebrek aan grip.

 

Ronde 9
Van der Mark komt echt op stoom en weet Rea te passeren en ten koste van de Kawasaki naar de tweede plaats te komen.

Ronde 10
Bautista nog steeds ruim aan de leiding gevolgd op bijna 5 seconden door Van der Mark. Rea moet de Nederlander laten gaan en zie tevens Lowes aan zijn achterwiel verschijnen. Lowes doet meteen een aanvalspoging maar ziet deze mislukken.

Halverwege de race: Bautista voor Van der Mark, Rea, Lowes, Melandri, Razgatlioglu, Tom Sykes, Jordi Torres, Chaz Davies en Leon Haslam. Baz nog steeds op P14.

 

Ronde 11
Nu is het wel raak, Lowes doet een geslaagde aanval op Rea en dit keer moet de Kawasaki coureur buigen. Bautista nog steeds aan de leiding nu gevolgd door twee Yamaha coureurs, Rea en de opnieuw naar de vijfde plaats gekomen Melandri.

Ronde 12
Bautista rijdt nog steeds de snelste rondetijd, ruim drietiende sneller dan de op de tweede plaats rijdende Van der Mark.

Ronde 13
De dit weekend voor Leon Camier invallende Yuki Takahashi ziet door een crash een vroegtijdig einde komen aan zijn race. De Japanner gaat in het achterveld rijdend in bocht 1 onderuit.

Ronde 14
Tweederde van de race zit erop, mocht de wedstrijd vanaf nu onverhoopt afgevlagd moeten worden dan zal deze niet worden herstart.

Ronde 15
Rea weet zich te herpakken en komt ten koste van Lowes terug naar de derde plaats. Bautista nog steeds aan de leiding, Van der Mark volgt op de tweede plaats op ruim 6 seconden. Rea en Lowes volgen op de derde en vierde plaats, echter wel al op 9 seconden van leider Bautista.

Ronde 16
Torres is inmiddels teruggevallen van P8 naar P14 terwijl Lowes en Rea het opnieuw flink met elkaar aan de stok hebben. Lowes weet echter met een goed uitgevoerde blockpass terug te komen naar P3.

Ronde 17
Bautista en Van der Mark zijn de enige twee coureurs die rondetijden laten noteren van in de 1,40. Rea heeft vervolgens geen antwoord en moet Lowes meteen laten gaan. Torres heeft duidelijk een probleem, de Spanjaard is inmiddels teruggevallen naar de laatste plaats en moet zelfs even later helemaal de pijp aan maarten geven.

Ronde 18
Ondanks zijn comfortabele voorsprong blijft Bautista zijn leidende positie vergroten door nog steeds de snelste rondetijden van het veld op de klok te zetten.

Ronde 19
Nog achttien coureurs in de strijd. Bautista ruim aan de leiding, Van der Mark tweede met Lowes en een teruggekeerde Rea wiel aan wiel strijdende voor de laatste podiumplaats.

Ronde 20
De leidende positie van Bautista komt niet meer in gevaar, hetzelfde geldt voor de tweede plaats van Van der Mark. De strijd voor de derde plaats daarentegen duurt tot aan de laatste bocht. Rea doet een poging om de laatste bocht Lowes te verschalken, tikt daarbij de Yamaha coureur aan die daarbij onderuit schuift en zijn race ziet eindigen in het gravel.

Rea wordt hierdoor derde voor Melandri, Razgatlioglu, Sykes, Davies, Cortese, Haslam en Michael Ruben Rinaldi.

Baz komt door de crash van Lowes in de laatst bocht als twaalfde over de finish.

 

Of de uitslag ook daadwerkelijk zo blijft is nog even de vraag, de wedstrijdleiding geeft aan dat het incident tussen Rea en Lowes ‘under investigation’ is.

Results confirmed
Nog voordat de podium ceremonie is komt de wedstrijdleiding met de mededeling dat er geen sancties zullen volgen naar aanleiding van het incident in de laatste bocht en dat de uitslag zo blijft als de volgorde waarin de coureurs de finish zijn gepasseerd.

Audio
Direct na afloop van de race spraken we met Van der Mark en vroegen hem om een eerste reactie wat betreft zijn race en het incident in de laatste bocht van de race tussen Rea en teamgenoot Lowes. Beluister het verhaal van de Nederlander via onderstaande audiolink:

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App