BeNeCup Chimay: Straver (S1) en Pruijn (S2) Nederlands Kampioen

890
chimay
Chimay | foto© Gerwin van Rosmalen - Supermotopics

De voorlaatste ronde van het BeNeCup Supermoto kampioenschap werd vorig weekend verreden op het stratencircuit van het Belgische Chimay. Een weekend met wisselende omstandigheden waarin de Nederlanders van zich lieten gelden en de strijd om het kampioenschap in de BeNeCup en het Belgisch kampioenschap is losgebarsten.

S1
In de S1 waren het Romain Kaivers, Kevin Viellevoye en Wouter Straver die de vrije trainingen aanvoerden op de zaterdag. Het noodlot sloeg echter toe voor Straver in de eerste kwalificatie waarbij hij gewond raakte aan zijn enkel maar desondanks een 6e plaats op de grid veilig stelde, gevolgd door Jeffrey Ganseman. In race 1 was het Kaivers die in 4 ronden tijd 4 seconde voorsprong wist op te bouwen, tot hij geteisterd werd door een lekke band en zijn plaats verloor aan Kevin Viellevoye die de eerste race wist te winnen voor Sebastien Bouillon en SMX rijder Francois Corman. Jeffrey Ganseman wist een knappe race te rijden en wist een 4e positie te bemachtigen gevolgd door Engelsman Ashley Barber.

In de tweede wedstrijd won Viellevoye voor Kaivers, die zijn zaken op orde stelde voor Sebastien Bouillon. De top 5 werd afgemaakt met Vandommele en Jeffrey Ganseman, die voor de tweede keer op rij een top 5 klassering wist te behalen. Hiermee pakte Ganseman knap zijn eerste podium van het jaar, achter Viellevoye en Bouillon.

S2
Tijdens de kwalificatierondes in de S2 vochten maar liefst 93 coureurs om een startplaats voor de S2 Open. Bij de beste 31 kwalificeerden Nederlanders Luuk Pruijn (P5) en rookie Rowdy van Harsel (P6) zich gebroederlijk naast elkaar. In race 1 won Jordan Baltus voor Michael Lacroix en Franck Casola. Van Harsel werd knap 5e terwijl Pruijn moeilijkheden kende en genoegen moest nemen met een 7e plaats.

De tweede wedstrijd zou een spannende race worden waarbij beide Nederlanders zich vanaf de start in de top 3 nestelden, tot de race herstart moest worden vanwege een rode vlag waarbij twee coureurs werden afgevoerd. Tijdens de Herstart wist Baltus zijn voorsprong uit te bouwen naar 6 seconden, gevolgd door Michael Lacroix en Rowdy van Harsel die een knappe 3e plaats wist veilig te stellen en daarmee achter beide heren plaats mocht nemen op de 3e trede van het ereschavot. Pruijn kende een moeilijke openingsfase maar wist zich te herpakken met de snelste ronde van de wedstrijd en finishte 0,4 seconde achter van Harssel op een 4 plaats.

Nederlandse titels S1 en S2 veilig gesteld
S1 rijder Wouter Straver wist ondanks een DNS het Nederlands Kampioenschap veilig te stellen in de S1 klasse. In de S2 klasse wist Luuk Pruijn het voorbeeld over te nemen met nog één wedstrijdweekend te gaan. In de S1 staat Jeffrey Ganseman op een 2e plaats in het NK, gevolgd door Joshua Das. In de S2 staat Rowdy van Harsel op een 2e plaats gevolgd door Bert Frijns.

Nederlanders in het BeNeCup en het Belgisch Kampioenschap
Naast de Nederlandse titels zijn er twee prestigieuze titels te verdienen: Het BeNeCup Kampioenschap en het Belgisch Kampioenschap. Deze kampioenschappen worden tijdens dezelfde weekenden verreden door alle coureurs, maar kennen een ander klassement dan het NK.

In de S1 heeft Wouter Straver de beste papieren. De Nederlandse coureur staat momenteel 2e in het BeNeCup S1 klassement en houdt de titelstrijd nog spannend met 39 punten achterstand op de Belg Kevin Veillevoye. In het Belgisch Kampioenschap staat Straver op een 7e plaats, waarbij in theorie een top 3 positie nog niet uitgesloten is.

In het BeNeCup S2 klassement is het spannend, waarbij de top 5 coureurs nog kans maken op de titel. Nederlander Luuk Pruijn staat momenteel op een 2e positie achter Jordan Baltus, voor menigeen niet onbekend, broer van Moto2 coureur Barry Baltus. In het Belgisch Kampioenschap heeft Pruijn eveneens een 2e plaats in handen, waarin het spannend blijft in de top 6. Uitzondering daarop is Baltus, die in Chimay goede zaken gedaan heeft en zichzelf al Belgisch Kampioen mag noemen.

Finaleraces & huldiging in Battice
Het moge duidelijk zijn dat de strijd nog niet gestreden is, en de coureurs op 16 & 17 september tijdens de finaleraces in Battice alles op alles zetten in het gevecht om de titel en de top 3 klasseringen. Na afloop van de wedstrijddag zal de huldiging van het eindklassement plaatsvinden voor de top 3 coureurs in het Nederlands Kampioenschap, Belgisch Kampioenschap én BeNeCup Kampioenschap.

Mocht je het spektakel willen bijwonen, is Battice het evenement dat net over de Limburgse grens georganiseerd wordt en erg toegankelijk is voor Nederlandse fans.

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Vrijwillige bijdrage

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: