Brad Binder het snelst tijdens eerste dag van de Japanse Grand Prix

2862
brad-binder
Brad Binder - Motegi | foto© KTM Images

Brad Binder heeft vrijdag tijdens de eerste dag van de Motul Grand Prix of Japan de snelste rondetijd op de klok weten te zetten. De KTM coureur, die tevens het bestaande ronderecord van Jorge Lorenzo uit 2015 uit de boeken wist te rijden, was het snelst voor Francesco Bagnaia en Aleix Espargaró.

Evenement: Motul Grand Prix of Japan
Circuit: Mobility Resort Motegi
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 16:00 uur lokale tijd, 08:00 – 09:00 uur Nederlandse tijd
Sessie: Training
Omstandigheden: Zonnig, 28°C

Na een eerste vrije training begonnen de MotoGP coureurs vrijdagmiddag aan de eerste training van de Motul Grand Prix of Japan, een belangrijke sessie aangezien dit keer ook de gereden rondetijden meetelden voor plaatsing voor Q2.

Net als tijdens de eerste vrije training was het in de beginfase opnieuw Jorge Martin die de lijst aanvoerde en lange tijd bovenaan de tijdlijst te vinden was. Na een schuiver van Raul Fernandez was het met nog een half uur te gaan Fernandez’s teamgenoot Miguel Oliveira die de tot dan toe snelste rondetijd op de klok wist te zetten terwijl ook Fabio Quartararo op dat moment ook de tijd van Martin wist te duiken.

Niet veel later zagen we Jack Miller kennismaken met het Japanse gravel terwijl één van de Prima Pramac Racing nogmaals een uitstapje maakte door hetzelfde gravel.

Vervolgens was het Marc Marquez die een ‘Collin Veijertje’ deed en alleen rijdend een snelle rondetijd op de klok wist te zetten, een rondetijd waarmee hij op dat moment achter Oliveira en Quartararo naar de derde plaats op de tijdlijst wist te stijgen. Het bleek de start van de time attack modus in deze sessie waar de één na de ander zijn eigen rondetijd aan wist te scherpen en Aleix Espargaró als eerste onder de tot moment snelste rondetijd van Oliveira wist te duiken.

Lang zagen we Aleix Espargaró de lijst echter niet aanvoeren want het was Brad Binder die al vrij vlot sneller was. Ook Martin dook niet veel later onder de tijd van Oliveira terwijl Quartararo de volgende was die in de fout ging en ten val kwam.

Voor Alex Rins was de sessie op dat moment al over, de dit weekend van een blessure teruggekeerde LCR Honda coureur hield het al na vier ronden in deze eerste training voor gezien. Teveel pijn was het simpele antwoord, de vraag is dan ook of we de Spanjaard de rest van het weekend in Motegi nog wel in actie zullen zien komen.

Met nog vijf minuten te gaan zagen we de tweede crash in deze sessie van Raul Fernandez hetgeen voor de nodige paniek zorgde bij een aantal coureurs die onderweg waren naar een snellere rondetijd maar deze in rook op zagen gaan vanwege de gele vlag situatie.

In een allerlaatste poging om nog een snelle rondetijd op de klok te zetten was het Marc Marquez die in de fout ging en zijn sessie vroegtijdig zag eindigen in het gravel.

Uiteindelijk was het Binder die uiteindelijk de snelste rondetijd op de klok wist te zetten en met een rondetijd van 1’43.489  het bestaande ronderecord van Jorge Lorenzo (2015) uit de boeken deed verdwijnen.

Uitslag:

 1. Brad Binder – KTM | 1’43.489
 2. Francesco Bagnaia – Ducati | +0,029
 3. Aleix Espargaró – Aprilia | +0,295
 4. Jorge Martin – Ducati | +0,354
 5. Marco Bezzechi – Ducati | +0,456

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Vrije training 2 + Q1 en Q2
Tijd: Zaterdagochtend 10:10 uur lokale tijd, 03:10 uur Nederlandse tijdHandige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Marc Marquez
 • Marco Bezzecchi & Johann Zarco
 • Marco Bezzecchi
 • Jorge Martin
 • Jorge Martin
 • Sprint
 • Pre event persconferentie
 • Jorge Martin
 • Marco Bezzecchi
 • Francesco Bagnaia
Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’