Brookes en Glenn Irwin winnen spannende races op zondag in Silverstone

1963
Glenn Irwin - Silverstone | © Bennetts British Superbike Championship

Josh Brookes en Glenn Irwin hebben zondagmiddag de tweede en derde British Superbike races op Silverstone gewonnen. In beide races was er een grote kopgroep waardoor de eerste drie races van 2023 tot dusver allemaal verschillende winnaars hebben gehad.

Na een spannende seizoensopener op zaterdagmiddag, die gewonnen werd door Kyle Ryde, stonden er zondagmiddag weer twee British Superbike races op het programma op Silverstone. Peter Hickman had ‘s ochtends in de warm-up sessie een merkwaardige valpartij omdat zijn voorwiel blokkeerde, hierdoor was zijn BMW M 1000 RR compleet verwoest en moest zijn team deze voor Race 2 weer opnieuw opbouwen. Het team was zelfs op de grid nog bezig met sleutelen waardoor hij vanuit pit lane moest starten.

Race 2
Racewinnaar Kyle Ryde startte het best en nam de leiding in handen voor Tommy Bridewell en Josh Brookes. Achter hen waren ook Leon Haslam, Jason O’Halloran en Jack Kennedy goed van hun plaats gekomen. Bridewell wachtte niet lang met aanvallen en zette zijn Ducati in de tweede ronde naast de Yamaha van Kyle Ryde. Het was duidelijk zichtbaar dat deze machines op verschillende gedeelten sterk waren waardoor ze meerdere keren van positie wisselden.

Daarachter beschikte Josh Brookes over het beste racetempo en op zijn BMW M 1000 RR schoof hij in de derde ronde op naar de tweede plaats waarna hij in de vijfde ronde de leiding overnam. Ryde en Bridewell bleven elkaar dwarszitten waardoor Glenn Irwin ook stappen voorwaarts kon maken.

Twee ronden voor het einde werd de rode vlag gezwaaid vanwege een zware crash van Danny Buchan bij het uitkomen van de laatste bocht. Zijn BMW bleef vlak naast de baan liggen waardoor de race werd afgebroken en Brookes de winnaar werd, het was zijn eerste BSB-zege sinds de seizoensafsluiter op Brands Hatch in 2020. Achter hem finishten Tommy Bridewell en Glenn Irwin, rijdend voor het BeerMonster PBM Ducati team dat Brookes heeft verruild voor FHO Racing BMW Motorrad.

Kyle Ryde werd vierde voor Jason O’Halloran en Leon Haslam, daarachter eindigden Jack Kennedy, Danny Kent, Andrew Irwin en Lee Jackson in de top tien.

Race 3
Aan het einde van de middag werd de derde race over dertig ronden op Silverstone verreden. Danny Buchan was er vanwege zijn zware crash in Race 2 niet bij, hij was naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Polesitter O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in maar het was Josh Brookes die meteen aanviel en de koppositie overnam. Kennedy reed op de vierde plaats voor de goed gestarte Danny Kent en Glenn Irwin, Ryde had de zevende positie in handen voor Haslam en Bridewell.

Brookes, O’Halloran, Kennedy en Kent sloegen al gauw een gaatje naar Haslam op de vijfde plaats die op zijn beurt de broers Glenn Irwin en Andrew Irwin, Bridewell en Ryde achter zich had zitten.

In de elfde ronde viel O’Halloran voor het eerst aan bij Brookes waarna Kent het voorbeeld volgde en ook voorbijging aan de Australische winnaar van Race 2. Vanwege deze positiewisselingen zakte het tempo iets in en groeide de kopgroep naar zo’n twaalf coureurs.

Met name de BeerMonster PBM Ducati coureurs leken hun banden gespaard te hebben in de eerste helft van de race waardoor Glenn Irwin en Bridewell langzaam maar zeker naar voren kwamen. In de 24e ronde zette Kent de aanval in en reed hij voor het eerst aan de leiding met de Honda CBR1000RR-R van zijn eigen Lovell Kent Racing team, maar lang zou het niet duren.

Het was Glenn Irwin die dankzij een goede strategie uiteindelijk als winnaar over de streep kwam. Brookes sloot een sterk weekend af met een tweede plaats voor Bridewell die derde werd, daarmee zijn zij in alle drie races op het podium geëindigd. O’Halloran werd vierde voor Kent en Haslam, verder eindigden Haslam, Kennedy, Jackson en Vickers in de top tien.

Na het eerste raceweekend van 2023 staat Brookes aan de leiding in het kampioenschap met 48 punten voor Bridewell (46) en Glenn Irwin (43).

Nederlanders
In een spannende British Supersport race kon Jaimie van Sikkelerus na de vroege uitschakeling in Race 1 het tempo van de kopgroep in Race 2 niet volgen. Hij passeerde de finish uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plaats, enkele tienden verwijderd van P4.

In Race 2 van het National Superstock 1000 kampioenschap werd Jorel Boerboom 25e, in de tweede British Junior Supersport race werd Floris Schipper twintigste.

Het volgende British Superbike evenement vindt plaats van zaterdag 29 april t/m maandag 1 mei op Oulton Park.