BSB: Hopkins aan de leiding na dubbel in Donington Park

66

Het Brits Superbike is aanbeland in de ÔShowdownÕ fase waarin de top zes uit het kampioenschap in de laatste drie raceweekends met een Ôshone leiÕ voor de titel zullen vechten. John Hopkins sloeg op Donington Park zijn slag met de winst in beide races en is nu de nieuwe klassemenstleider.

Het gaat er om spannen nu het Brits Superbike in de ÔShowdownÕ fase zit. Voor het tweede opeenvolgende jaar worden de resultaten van top zes uit het zogeheten ÔMain SeasonÕ gelijk getrokken. Deze zes rijders Ð Tommy Hill, Shane Byrne, Michael Laverty, John Hopins, Josh Brookes en regerend kampioen Ryuichi Kiyonari Ð komen dan allemaal op 500 punten te staan waarbij extra punten worden toegevoegd voor elke podiumplek&nbsp; in het Ômain seasonÕ. <br /> <br /> De gedachte hierachter is dat het tot in de laatste race spannend zal blijven en het is tevens een kans voor rijders die wat pech hebben gekend om nog wat van hun seizoen te maken want als je met de laatste drie raceweekends voor de boeg in die top zes zit, dan heb je nog een aardige kans op de titel.<br /> <br /> Voor John Hopkins was deze regeling een uitkomst aangezien de Amerikaan door het vanwege zijn in Brno opgelopen polsblessure missen van de races op Cadwell Park een potentiële 75 punten – daar werden drie races verreden Ð liet liggen. Hopkins zakte hierdoor in het kampioenschap van de tweede naar de derde plaats en had een achterstand van 69 punten op klassementsleider Shane Byrne.<br /> <br /> Na het gelijktrekken van de stand en het optellen van de extra punten voor de podiums was het verschil tussen Hopkins en Byrne nog maar 11 punten, daar tussenin stond nog Tommy Hill op zeven punten achter Byrne. In Donington Park wist Hopkins beide races te winnen waardoor de Amerikaan nu de nieuwe klassementsleider is en drie puntenvoorsprong heeft op Hill en 25 punten voorsprong op een wat onfortuinlijke Byrne.

<strong>Race 1</strong><br /> In de eerste race zagen we een fraaie strijd tussen titelkandidaten Shane Byrne, Tommy Hill, Michael Laverty en John Hopkins. Byrne had in eerste instantie de leiding genomen maar al snel nam Laverty de leiding over terwijl vlak achter het vechtende tweetal ook Hill en Hopkins slaags raakten en Hopkins Hill wist te passeren.<br /> <br /> Byrne bleef Laverty onder druk zetten en wist de Ier in de derde ronde weer terug te pakken. De volgende positiewisseling was in de zesde ronde toen Hill Hopkins terug wist te pakken, twee ronden later wist Hill ook zijn teamgenoot Laverty te passeren.<br /> <br /> Deze volgorde bleef tot in de elfde ronde, toen probeerde Hill Byrne in te halen waarbij beide rijders wijd gingen en Laverty de leiding in handen kreeg voor Hopkins, Hill en Byrne. In de 17e ronde wist Hopper bij het insturen voor de Fogarty Esses de leiding over te nemen.<br /> <br /> Laverty bleef de druk op Hopkins houden maar wist de Crescent Suzuki rijder niet meer te passeren. Hill en Byrne wisselden nog een aantal keer van plaats totdat Byrne in de eindfase wat terugviel. Hill werd dan ook derde voor Byrne, Jon Kirkham, Josh Brookes, Peter Hickman, James Ellison, Martin Jessop en Greame Gowland.&nbsp; Titelverdediger Ryuichi Kiyonari kende een minder goede start van de ÔShowdownÕ en moest opgeven met een kapotte HM Plant Honda.<br /> <strong><br /> Race 2</strong><br /> In de tweede race ging het al in de eerste ronde mis tussen Michael Laverty en Shane Byrne. Laverty probeerde Byrne in de eerste ronde te passeren bij Redgate maar schoof onderuit en nam Byrne in zijn val mee. Beide rijders vervolgden hun race waarbij Byrne nog op wist te klimmen naar een achtste plaats, Laverty kwam niet verder dan de 14e plaats.<br /> <br /> Zonder Laverty en Byrne was het Tommy Hill die de leiding had genomen voor Ryuichi Kiyonari en Hopkins. Hopper kwam echter al snel naar plek twee en wist in de vijfde ronde de leiding over te nemen van Hill. De Swan Yamaha rijder probeerde nog terug te vechten maar wist Hopkins niet terug te pakken en moest uiteindelijk na 20 ronden 1,9s toegeven op de Suzuki rijder.<br /> <br /> Kiyonari kon het tempo van de eerste twee niet bijhouden en zag later in de race ook Jon Kirkham, Josh Brookes en Martin Jessop nog voorbij komen. Kirkham wist daarna naar de laatste podiumplaats te rijden. Jessop wist in de resterende ronden nog voorbij Brookes te komen en werd vierde voor de Australiër en Kiyonari. James Ellison, Byrne, Chris Walker en Greame Gowland maakten de top tien vol.<br /> <br /> <strong>Brits Supersport</strong><br /> Ook het Brits Supersport zag een dubbelzege. Alastair Seeley wist namelijk de twee racesop Donington Park te winnen. In de eerste race had de Relentless Suzuki rijden een ruime marge op Ben Wilson en Christian Iddon. In de tweede race kwam Seeley vlak voor Iddon over de finish, Paul Young werd derde voor Wilson die nog steeds de leiding in het klassement heeft voor Seeley en Billy McConnel. <br /> <br /> <strong>Brits Superstock</strong><br /> Dit weekend was de in Spijkenisse woonachtige Nadieh Schoots actief in het Brits Superstock 600. Nadieh wist zich ondanks wat problemen met de voorrem en de afstelling&nbsp; te kwalificeren voor de twee races maar had het probleem dat ze met haar 42e tijd niet bij de eerste 40 wist te komen en daarom niet mee mocht doen aan de race.<br /> <br /> <a target="_blank" href="/Portals/0/docs/2011_10_Donington%20Park.pdf">Uitslagen Donington Park</a> | <a target="_blank" href="/Portals/0/docs/stand%20na%20Donington.pdf">standen na Donington Park</a> <br /> <br /> <br /> <br /> <iframe height="293" frameborder="0" width="468" src="http://www.youtube.com/embed/pwSZmu_mQ-M"></iframe> <br /> <br /> <iframe height="293" frameborder="0" width="468" src="http://www.youtube.com/embed/rdCYTi-Gf3E"></iframe> <br /> <br /> <iframe src="//www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=242105465821996&amp;href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FOVERIG%2FBSB%2Fhopkins-aan-de-leiding-na-dubbel-in-donington-park%2Ftabid%2F106%2FiNews_ID%2F27796%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px;" allowTransparency="true"></iframe>