BSB: Kirkham wint seizoensopener Brits Superbike

47

Net als in Assen waren de weersomstandigheden op Brands Hatch abominabel, de tweede race werd zelfs afgelast nadat de winst in de eerste race naar Samsung Honda rijder Jon Kirkham was gegaan.

Naast de eerste Grand Prix van het seizoen en de eerste ONK race van het seizoen waren er afgelopen weekend ook de eerste races van het Brits Superbike seizoen gepland. De weersomstandigheden waren echter net als op het TT circuit koud en nat en door een combinatie van olie en een natte baan werd de tweede race uiteindelijk niet verreden. Deze zal nu worden ingehaald op 6 mei op het Oulton Park circuit, dat weekend zullen er dus drie races worden verreden.<br /> <br /> Bij de eerste race was het Shane Byrne die de kop pakte terwijl de race al snel voorbij was voor Graeme Gowland en Florian Marino die in Paddock Hill Bend onderuit gleden, in Druids Corner gingen vervolgens ook Michael Laverty en Patrick Muff onderuit. Byrne wist de leiding vast te houden voor Jon Kirkham en polesetter Josh Brookes die even later moest plaatsmaken voor Michael Rutter op de MSS Batham&rsquo;s Kawasaki.<br /> <br /> In de zevende ronde wist Kirkham de leiding over te nemen van Byrne en een rodne later moest Byrne ook plaatsmaken voor Rutter. Ver achter dit strijdende trio probeerde regerend kampioen Tommy Hill een weg naar voren te vinden maar het zou allemaal voor niets zijn want met nog twee ronden te gaan zou ook Hill onderuit glijden.

In de twaalfde ronde kwam de Safety Car op de baan na crashes van Luca Scassa en Dan Linfoot. Toen de race weer hervat was greep Alastair Seeley zijn kans. De Tyco Suzuki rijder had al een weg langs Byrne en zijn teamgenoot Brookes gevonden en klom bij het hervatten van de race naar de tweede positie om een ronde later de leiding over te nemen van Kirkham.<br /> <br /> Seeley wist daarna tot in de laatste fase de leiding vast te houden. Toen de Brit in de laatste ronde door Clearways ging, stapte de Suzuki een klein beetje opzij waardoor Kirkham de kans kreeg om binnendoor te steken en zo met 0,136s voorsprong als eerste de finish passeerde.<br /> <br /> Rutter wist op ruim zeven tienden achterstand als derde de finish te passeren voor Ian Lowry, Gary Mason, Tommy Bridewell, Byrne, James Westmoreland, Freddy Foray en Brookes. Noriyuki Haga&rsquo;s debuut in het Brits Superbike leverde hem een 13e plaats op.<br /> <br /> <strong>British Superbike – Brands Hatch – race 1:</strong><br /> <ol> <li>Jon Kirkham (Samsung Honda)</li> <li>Alastair Seeley (Tyco Suzuki) +0.136s</li> <li>Michael Rutter (MSS Bathams Kawasaki) +0.750s</li> <li>Ian Lowry (Padgetts Honda) +3.023s</li> <li>Gary Mason (Quattro Plant Kawasaki) +5.191s</li> <li>Tommy Bridewell (Supersonic BMW) +6.155s</li> <li>Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki) +6.284s</li> <li>James Westmoreland (WFR Honda) +8.813s</li> <li>Freddy Foray (Quattro Plant Kawasaki) +9.145s</li> <li>Josh Brookes (Tyco Suzuki) +9.411s </li> </ol> <a target="_blank" href="https://www.racesport.nl/Portals/0/PDF_results/BSB_2012_01-brands_hatch.pdf">Volledige uitslag</a><br /> <br /> <iframe scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FOVERIG%2FBSB%2Fkirkham-wint-seizoensopener-brits-superbike%2Ftabid%2F106%2FiNews_ID%2F29195%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80"></iframe>