BSB: Tommy Hill Brits Superbike kampioen na zinderende finale

255

In een werkelijk bloedspannende Brits Superbike finale op Brands Hatch wist Tommy Hill voor John Hopkins over de finish te komen en zo het Britse nationale kampioenschap op zijn naam te schrijven. Shane Byrne (2x) en Michael Laverty wonnen de drie races in deze finale.

Op de lange versie van het Brands Hatch circuit werden vandaag en gisteren de finale van het Brits Superbike verreden met een race op zaterdag en twee races op zondag. Crescent Suzuki rijder John Hopkins had voor aanvang van het weekend nog acht punten voorsprong op Swan Yamaha rijder Tommy Hill, na de eerste race was het verschil elf punten maar na de tweede race zaten er nog maar 2 punten tussen de overgebleven titelkandidaten.<br /> <br /> <strong>Race 1</strong><br /> De zaterdag verreden eerste race liep uit op een overwinning voor Michael Laverty. De Swan Yamaha rijder wist een pushende Josh Brookes op de Relentless Suzuki achter zich te houden. Het tweetal wist gedurende de race afstand te nemen van de achtervolging die bestond uit Hopkins, Hill en James Ellison.<br /> <br /> Na twintig ronden was het Laverty die 0,396s voor Brookes de winst pakte terwijl Hopkins en Hill zoÕn acht seconden daarachter voor de laatste podiumplaats gingen. Hill wist de Yamaha even voor Hopkins te krijgen maar de Amerikaan sloeg meteen terug en werd zo derde voor Hill en Ellison. De na een crash in de kwalificatie van de 19e startplaats gekomen Shane Byrne werd zesde voor Michael Rutter, Jon Kirkham, Greame Gowland en Martin Jessop.<br /> <br /> <strong>Race 2</strong><br /> De tweede race werd verreden op een baan waar vooral in het begin nog wat vochtige plekken op lagen en verliep dramatisch voor een groot deel van de hoofdrolspelers uit de eerste race. Hopkins Suzuki weigerde in de eerste ronde dienst en even leek het kampioenschap al voorbij voor ÔHopperÕ.&nbsp; Verder kwam Laverty in de tweede ronde ten val en een ronde later schoof Josh Brookes onderuit.<br /> <br /> Byrne had in de eerste ronde de leiding overgenomen van Brookes en had Kirkham, Hill, Ellison en Rutter achter zich aan terwijl Hopkins de Suzuki weer aan de praat had gekregen en met een inhaalrace bezig was. Het zou de Amerikaan nog naar de 12e plaats brengen.<br /> <br /> De HM Plant Honda rijder wist een klein gaatje te slaan terwijl Kirkham, Hill en Ellison voor de overige podiumplaatsen bleven vechten, Rutter moest uiteindelijk opgeven met een technisch probleem. In de eindfase wist Kirkham het gaatje naar Byrne nog enigszins dicht te rijden maar Byrne had genoeg in zich om de winst te pakken voor Ellison die in de voorlaatste ronde nog voor Hill wist te komen. Chris Walker pakte de vijfde plaats voor Greame Gowland, Tommy Bridewell, James Westmoreland, Dan Linfoot en Karl Harris.

<strong>Race 3</strong><br /> De derde race van het finale weekend werd een bloedspannende race, niet om de overwinning, want die ging met een ruime voorsprong naar Byrne, maar wel om de titel. Michael Laverty nam in eerste instantie de leiding maar de Brit ging wijd in Druids waardoor Bryrne de leiding kon overnemen en ook Ellison, Hopkins, Hill en Kirkham hem wisten te passeren.<br /> <br /> Bryne wist daarna gestaag een voorsprong op te bouwen maar daarachter bleven Ellison, Hopkins, Hill en Laverty de hele race bij elkaar terwijl Kirkham onderuit ging. Geruime tijd bleef de volgorde achter Byrne hetzelfde waarbij Hopkins virtueel kampioen was maar in de laatste twee ronden ging het hard tegen hard tussen Hopper en Hill. <br /> <br /> Hill wist met nog anderhalve ronde te gaan Hopkins te passeren. De Suzuki rijder moest daarna een aanval van Laverty, de teamgenoot van Hill afslaan terwijl Hill zelf ook langs Ellison wist te komen. Niet veel later wist Hopkins echter ook langs Ellison te komen en zo ging het alsnog tussen de twee overgebleven titelkandidaten. In de laatste ronde zette Hopkins de Suzuki twee keer voor de Yamaha van Hill maar de Brit slaagde er elke keer in om weer terug te komen en toen Hopkins vervolgens een klein beetje wijd ging was de strijd beslecht want het was Hill die 0,006s voor Hopkins over de finish kwam. Hiermee kreeg Hill in totaal 647 punten op zijn conto tegenover de 645 van Hopkins. <br /> <br /> Ellison werd in deze laatste race van het Brits Superbike seizoen vierde voor Laverty, Brookes, Rutter, Gowland, Peter Hickman en James Westmoreland.<br /> <br /> <a href="/Portals/0/docs/2011_12_Brands%20Hatch%20races.pdf" target="_blank">Uitslagen races</a> | <a href="/Portals/0/docs/2011_12_Brands%20Hatch%20stand.pdf" target="_blank">stand</a><br /> <br /> <strong>Brits Supersport</strong><br /> Ook de strijd voor de Brits Supersport titel was uiterst spannend te noemen. Voor aanvang van het weekend, waarin eveneens drie races werden verreden, was het verschil tussen klassementsleider Alasatair Seeley en Ben Wilson maar 14 punten.<br /> <br /> In de eerste race ging het mis met Seeley die onderuit ging terwijl Wilson de race wist te winnen. Gelukkig voor Seeley waren er nog twee races op zondag. In de eerste daarvan wist Jack Kennedy de race te winnen van Seeley terwijl Wilson op kleine achterstand als vierde over de finish kwam. Hierdoor was het verschil tussen de enige twee titelkandidaten nog maar vier punten in het voordeel van Wilson.<br /> <br /> De winst in de laatste race ging echter naar Seeley die na een gevecht met zijn rivaal die de eerste paar ronden op kop lag. Eenmaal voorbij Wilson wist Seeley een klein gaatje te bouwen en uiteindelijk de overwinning te pakken. Met het verschil van vijf punten tussen de eerste en tweede plaats wist Seeley zo met een punt verschil de nieuwe Brits Supersport kampioen te worden.<br /> <br /> <a href="/Portals/0/docs/2011_12_Brands%20Hatch%20bss%20races.pdf" target="_blank">Uitslagen races</a> | <a href="/Portals/0/docs/2011_12_Brands%20Hatch%20bss%20stand.pdf" target="_blank">stand</a><br /> <br /> <iframe scrolling="no" frameborder="0" src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FOVERIG%2FBSB%2Ftommy-hill-brits-superbike-kampioen-na-zinderende-finale%2Ftabid%2F106%2FiNews_ID%2F28133%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 450px; height: 80px;" allowtransparency="true"></iframe>