Sandro Cortese heeft op zondag de World Supersport race op Donington Park gewonnen. De Duitser bleek het sterkst voor Jules Cluzel en Raffaele de Rosa en neemt hiermee ook de leiding in het kampioenschap over. Wayne Tessels was de enige Nederlandse finisher op de twintigste plaats, Rob Hartog en Jaimie van Sikkelerus kwamen ten val.

Op een zonnig Donington Park kende polesitter Jules Cluzel een goede start en ging als leider de eerste bocht in voor Sandro Cortese en Raffaele de Rosa. Lucas Mahias had de vierde plaats in handen voor Hikari Okubo en Randy Krummenacher. De Franse koploper leek al gauw een goed tempo te vinden en sloeg in de eerste ronde meteen een gat van een halve seconde naar de achtervolging.

Voor Jaimie van Sikkelerus ging het al snel mis aangezien de Nederlander in de tweede ronde samen met wild-card Ryan Vickers ten val kwam.

Van Sikkelerus: “Hier baal ik flink van, Vickers zat aan de binnenkant en raakte de voorkant kwijt. Ik kon vervolgens geen kant op waardoor hij me mee nam in zijn val.”

Cortese reed vervolgens de snelste ronde en probeerde het gat naar Cluzel te dichten. Daarachter was het De Rosa die op zijn beurt een seconde achter de Duitser reed. Enkele seconden daarachter waren het Mahias, Krummenacher en Caricasulo. Okubo ging in de vijfde ronde ter hoogte van bocht 7, McLeans, de fout in en kwam ten val waardoor zijn race vroegtijdig ten einde kwam.

In de zesde ronde had Cortese het achterwiel van mede Yamaha-coureur Cluzel gevonden maar kon nog geen inhaalactie inzetten aangezien de Fransman zeer defensief wist te rijden.

Twee ronden later ging Cluzel enigszins wijd bij het ingaan van bocht 8, Coppice Corner, waardoor Cortese er aan de binnenkant voorbij kon. Wel kwam het duo hierbij in contact in elkaar maar een crash kon worden vermeden. De Duitser bood vervolgens zijn excuses aan voor de agressieve inhaalactie door zijn arm uit te steken. De nieuwe leider in de wedstrijd wist hierna meteen al een kleine marge op te bouwen richting Cluzel en De Rosa die inmiddels verder naar voren was gekomen.

Cortese wist het gat niet te vergroten waardoor Cluzel en De Rosa dichterbij konden komen en er een strijd om de overwinning ontstond tussen de drie coureurs. Rob Hartog was op dit moment, halverwege de wedstrijd, onderweg op de twaalfde plaats en was daarmee de leidende European Supersport coureur.

Helaas ging het voor Hartog twee ronden later mis doordat hij bij het uitkomen van Craner Curves een high-sider meemaakte en hard onderuit ging. De Nederlander schoof zelf over het asfalt terwijl zijn Kawasaki op hoge snelheid de grindbak in ging.

foto© Wim Struyk

 

 

Hartog: “Ik was de achterkant even kwijt, dacht dat ik hem in eerste instantie nog op kon vangen. Dat lukte helaas niet waardoor ik ten val kwam. Mijn eigen schade valt mee – alleen een flinke tik op mijn linker knie – maar ik denk dat mijn motor meer schade heeft.”

 

 

 

 

 

Met drie ronden te gaan had Cortese inmiddels weer een marge opgebouwd van een seconde en leek op de overwinning af te stevenen. De Rosa was nog in een gevecht verwikkeld met Cluzel en had de tweede plaats overgenomen. Enkele seconden daarachter waren het Mahias en Krummenacher die de strijd voor de vierde positie voerden.

Cortese bleef foutloos en kwam als winnaar over de finishlijn voor de tweede keer dit seizoen. Dankzij deze 25 punten nam de Duitser ook de leiding in het kampioenschap over. Achter de Kallio Racing coureur was het Cluzel die de strijd met De Rosa had gewonnen en als tweede over de streep kwam. De Italiaanse MV Agusta coureur maakte het podium compleet.

Krummenacher won het duel met Mahias en finishte als vierde voor de Fransman, verder waren het Caricasulo, Badovini, Gradinger, Morais en Irwin in de top tien. De enige Nederlandse finisher was Wayne Tessels op de twintigste plaats.

 

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag