Dani Pedrosa op MotoGP pole in Catalunya

112
catalunya
MotoGP top drie kwalificatie Catalunya | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Dani Pedrosa vertrekt zondag in Catalunya vanaf de pole in de MotoGP klasse. De Repsol Honda coureur was zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie het snelst voor Jorge Lorenzo en Danilo Petrucci.

Vierde vrije training
Alvorens de twee kwalificatie sessie op het programma stonden kwamen de MotoGP coureurs zoals gebruikelijk nog in actie tijdens de dertig minuten durende vierde vrije training. Het waren ook in deze sessie de twee Repsol Honda coureurs die lange tijd de lijst aanvoerden. In de slotfase was het echter Andrea Iannone die zich tussen het tweetal wist te rijden.







Dani Pedrosa sloot de sessie, ondanks een crash in bocht tien, uiteindelijk af als snelste voor Iannone, Marc Marquez en het Yamaha duo Jonas Folger & Valentino Rossi die daarmee ongetwijfeld met een iets beter gevoel aan QP 1 zullen beginnen na hun teleurstellend optreden tijdens de eerder op de dag verreden derde vrije training.

Aleix Espargaró, Jorge Lorenzo, Scott Redding, Danilo Petrucci en Jack Miller waren de overige vijf coureurs binnen de top tien.

Naast Pedrosa kwamen ook Marquez en Bradley Smith ten val, konden Pedrosa en Marquez hun sessie na de crash vervolgen, Smith daarentegen moest de rest van de sessie laten schieten vanwege een pijnlijke vinger.

Maverick Viñales had het lek duidelijk nog niet boven, de leider in de tussenstand van het kampioenschap moest in deze sessie genoegen nemen met de vijftiende rondetijd.

Eerste kwalificatie
Deze sessie beloofde vooraf een spannende aangelegenheid te worden aangezien alle vier Yamaha coureurs in actie kwamen – dit aangezien geen van allen zich rechtstreekst wist te plaatsen voor QP2 – en er nog slechts twee plaatsen te verdienen waren voor de tweede kwalificatie waar de snelste twaalf mannen op jacht gaan naar de twaalf beste startposities.

Bij de start was er tegenslag voor Sam Lowes toen bleek dat zijn Aprilia machine wil starten. Na de nodige vertraging kon de Brit met nog vier minuten te gaan alsnog naar buiten op zijn tweede machine.

Ook voor Bradley Smith en Sylvain Guintoli was er tegenslag. Smith moest deze sessie laten schieten vanwege zijn crash (pijnlijke vinger) in de vorige sessie terwijl Guintoli zich niet fit voelde en net voor aanvang van de sessie klaagde over duizeligheid. Terwijl hun collega’s in actie kwamen brachten de Brit en de Fransman een bezoek aan het medical centre.

Ondertussen voerde Folger het veld aan na de eerste run gevolgd door Viñales.

Bij aanvang van de tweede en beslissende run ging Rossi bij het uitrijden van de pits gelijk al in de eerste bocht in de fout. De Italiaan kon zijn machine weliswaar overeind houden en middels een uitstapje door het gravel zijn weg vervolgen.

Even later was het Cal Crutchlow die onderuit schoof in bocht tien en vroegtijdig een einde zag komen aan zijn kwalificatie.

In de slotfase ontstond er een titanenstrijd tussen de vier Yamaha coureurs. Folger trok uiteindelijk aan het langste eind met een snelste rondetijd van 1’44.239 voor Viñales en Rossi die in zijn allerlaatste ronde uiteindelijk tekort kwam om zich alsnog te plaatsen voor QP2.

Rossi zal hierdoor zondag vanaf de dertiende plaats op de grid aan de wedstrijd moeten beginnen, één plaats voor Johann Zarco die als vierde deze kwalificatie sessie afsloot.

Tweede kwalificatie
Op het moment dat Pedrosa direct in het begin een snelle ronde van1’44.472 op de klok zette ging Marquez voor de derde keer deze dag onderuit. De regerend MotoGP wereldkampioen kon weliswaar zelf terugrijden naar de pitbox om vervolgens te hopen dat zijn machine niet teveel schade had opgelopen aangezien er geen tweede machine meer gereed stond – beschadigd tijdens FP 4. Gelukkig bleek de schade aan de Honda mee te vallen en kon de Spanjaard met nog vier minuten op de klok de sessie vervolgen.

Ondertussen was Lorenzo onder de tijd van Pedrosa gedoken en voerde de Ducati coureur de lijst aan bij aanvang van de laatste run.

Met nog drie minuten te gaan was het opnieuw Pedrosa die naar de bovenste plaats op de lijst kwam en als eerste coureur onder de 1’44 grens wist te duiken terwijl Marquez na zijn crash inmiddels al weer als derde op de lijst genoteerd stond.

In een allerlaatste poging van Marquez om er nog een snelle laatste ronde uit te persen ging het voor de vierde keer binnen een paar uur mis en kwam er dus nog een vroegtijdig einde aan de kwalificatie.

Niemand wist er in de laatste minuut nog aan de tijden van Pedrosa en Lorenzo te komen waardoor de pole een prooi werd voor Pedrosa gevolgd door Lorenzo die hiermee zijn beste kwalificatie positie wist te behalen als Ducati coureur.

Danilo Petrucci verraste in zijn laatste ronde door naar de derde plaats te komen en daarmee naast zijn beste kwalificatie positie als MotoGP coureur te behalen ook Marquez van de eerste startrij te verdrijven.

Marquez werd dus vierde gevolgd door Aleix Espargaró, Hector Barbera, Andrea Dovizioso, Folger, Viñales, Bautista, Redding en Iannone.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag