De MotoGP top vijf over de kwalificatie dag in Jerez

77
jerez
MotoGP top drie na afloop van de kwalificatie | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De MotoGP kwalificatie zaterdagmiddag in Jerez was een spannende aangelegenheid. Het was Dani Pedrosa die het snelst was en de pole voor zich opeiste voor teamgenoot Marc Marquez, Cal Crutchlow, Maverick Viñales en Andrea Iannone.

Onderstaand de reacties van het vijftal na afloop van de kwalificatie:







Dani Pedrosa, Repsol Honda Team, Pole, 1’38.249:
“Dit is waarschijnlijk een van de beste poles van mijn carrière omdat ik er heel hard voor heb moeten vechten. Het einde van de sessie was strategisch, even wist ik niet zeker of ik wel of niet moest pushen met Marquez achter me. Uiteindelijk had ik geen keuze, ik ben er gewoon voor gegaan. Ik ben erg blij, ons doel tijdens de kwalificatie is altijd om in de voorste rij te eindigen. Ik had een goed gevoel op de motor, het hele weekend ging het al goed, dus ik zei tegen mezelf: Oke we proberen het gewoon. Het is alweer een tijdje geleden dat ik vooraan stond in de kwalificatie. Ik had het niet makkelijk dus ik ben erg blij met vandaag. Ik wil het team bedanken voor hun harde werk en ik ben erg blij met Honda. We doen het erg goed dus nu zullen we ons moeten focussen op morgen, we gaan voor een goed resultaat.”

 

Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede, 1’38.298:
“Dani was erg sterk en snel vandaag, het hele weekend eigenlijk. Daarom probeerde ik hem te volgen tijdens de laatste rondes in de kwalificatie, ik wou kijken wat hij anders deed. Het lukte me om een goede rondetijd neer te zetten en dat was me doel, het is me gelukt om morgen vanaf de eerste rij te starten, daar ben ik erg blij mee want ik vond het lastig om een snelle tijd neer te zetten. Het lijkt er op dat we beter en beter worden en daar ben ik blij mee. In FP4 wisten we een goede pace te rijden, dat geeft een goed gevoel voor de race. Normaal gesproken is dit niet het beste circuit voor de motor en voor mijn rijstijl maar het lijkt er op dat ons plan voor nu goed werkt. We verbeteren ons op de stukken waar we aan werken, dat is belangrijk ook met de andere Europese banen in het vooruitzicht. Maar goed zullen we ons eerst focussen op morgen.”

 

Cal Crutchlow, LCR Honda, derde, 1’38.453:
“Vandaag was een goede dag. We zijn natuurlijk erg blij met de Honda, starten vanaf de eerste rij is goed voor Honda en voor ons team. We hebben het goed gedaan vandaag, dat zullen we morgen zo moeten doorzetten. Het was een druk weekend, we hebben wat dingen voor Honda getest, maar we deden ons best. Nu zullen we vooruit moeten kijken naar de race van morgen en we zullen bekijken wat we vanavond nog kunnen doen om te verbeteren. We zullen zien wat we kunnen doen tijdens de warm-up en de race. Ik weet niet precies wat er gebeurde maar een wesp prikte me verschillende keren in mijn arm dus ik moest stoppen. Als het in de race was gebeurd was ik natuurlijk niet gestopt maar nu wou ik hem zo snel mogelijk uit mijn mouw halen.”

 

Maverick Vinales, Movistar Yamaha MotoGP, vierde, 1’38.677:
“Vandaag was een goede dag. We hebben hard gewerkt en hebben naar een goede set-up gezocht. De rechterkant van de band is er goed, maar wanneer ik naar linkerkant van de band stuur heb ik opeens veel wheelspin. Vanavond gaan we daarmee aan de slag. We moeten onze bandenkeuze voor morgen nog maken. We hebben veel op de medium band gereden en onze rondetijden waren niet slecht, dat moeten we doorzetten. We zullen morgen, net als vandaag, hard moeten werken ter voorbereiding op de race. Het is belangrijk om de goede set-up te vinden, in het speciaal voor de linker kant.”

 

Andrea Iannone, Team Suzuki Ecstar, vijfde, 1’38.744:
“We hebben een goede kwalificatie gereden vandaag. Gisteren hadden we een moeilijke start, ik ben blij dat we daar goed van terug gekomen zijn. Gisteren voelde ik me niet helemaal goed op de motor, vandaag hebben we dat op de goede manier weten op te lossen waardoor we beter konden presteren. Dit is een van de sterke kanten van Suzuki. Onze groep reageert goed op alle omstandigheden. Ze geven nooit op en we weten ons altijd veel te verbeteren. De tweede startrij is belangrijk voor ons. In vorige races had ik een goede racepace maar toen had ik een slechtere start positie. Dit geeft me dus een goede kans op een positieve race. De top drie rijders zijn erg sterk, maar we zullen ons best doen.”

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag