Dominique Aegerter domineert en wint WorldSSP race Motul Spanish Round

2199
dominique-aegerter
Dominique Aegerter - Jerez race | foto© Randy van Maasdijk

Dominique Aegerter heeft zondagmiddag in Jerez de WorldSSP race van de Motul Spanish Round op zijn naam geschreven. De Ten Kate Racing Yamaha coureur leidde de race van start tot finish om eindelijk met een voorsprong van bijna tien seconden op Philipp Öttl en Nikki Tuuli de finish te passeren. Glenn van Straalen, de enige Nederlander in het veld, kwam in deze race ten val.

Om klokslag 12:30 uur gingen zondagmiddag op Circuito de Jerez Angel Nieto de lichten op groen voor de enige WorldSSP race van de Motul Spanish Round, dit nadat de wedstrijd zaterdag werd afgelast vanwege het trieste ongeval waarbij WorldSSP 300 coureur Dean Berta Viñales om het leven kwam.

Zonder Billy van Eerde (unfit) en Marc Alcoba en Michel Fabrizio was het de vanaf de tweede plaats op de grid gestarte Dominique Aegerter die als leider de eerste bocht indook voor Philipp Öttl, Manuel Gonzalez, Steven Odendaal en Stefano Manzi.

Aegerter liet er na zijn afwezigheid tijdens de voorgaande ronde op Circuit de Catalunya-Barcelona geen gras over groeien en wist in de eerste ronden meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld.

Martin Vugrinec, Unia Orradre en Luigi Montella kwamen in het begin van de race ten val terwijl Odendaal in de tweede ronde in de fout ging en hierdoor een flink aantal plaatsen verloor en terugviel naar de negende plaats.

Na vier ronden was het Aegerter die nog steeds aan de leiding doorkwam op een tweetal seconden gevolgd door Öttl en Gonzalez terwijl Nikki Tuuli, Can Oncu, Raffaele de Rosa, Federico Caricasulo, Odendaal- die na zijn fout aan een opmars leek te zijn begonnen – en Manzi op gepaste afstand volgden.

Aegerter bleef zijn voorsprong gestaag uit breiden, halverwege de race kwam de Zwitser met een voorsprong van 3,7 seconden op de tweede groep door, een groep aangevoerd door Öttl en verder bestaand uit Gonzalez en Tuuli.

Voor Glenn Van Straalen, die de rest van het seizoen de plaats inneemt binnen het Nederlandse EAB Racing Team en een week geleden een sterke comeback maakte in het kampioenschap, kwam er in de negende ronde een einde aan de race vanwege een crash.

Wat de rest van het veld ook probeerde, er stond deze race geen maat op Aegerter. De in Nederlandse dienst rijdende Zwitser perste de ene na de andere snelle ronde uit – veelal een seconde sneller dan de mannen achter hem – terwijl Öttl ronde na ronde op de tweede plaats iets weg wist te rijden van Tuuli en Gonzalez die streden voor de derde en laatste podiumplaats.

Het was dan ook Aegerter die na zeventien ronden de finish passeerde. Op iets minder dan 10 seconden werd Öttl als tweede afgevlagd terwijl de strijd voor de derde plaats werd gewonnen door Tuuli.

Gonzalez passeerde als vierde de finish gevolgd door Caricasulo, Oncu, De Rosa en Odendaal die het in deze race duidelijk niet naar zijn zin had. De Zuid-Afrikaan wist in de laatste ronde weliswaar nog een positie te winnen door Manzi terug te verwijzen naar de negende plaats. Krummenacher leek zich in de laatste ronde ook nog te gaan bemoeien met de strijd voor de achtste plaats maar de Zwitser schoof in het zicht van de finish onderuit met als gevolg dat de tiende plaats een prooi werd voor Jules Cluzel.

Tussenstand kampioenschap
Met zijn overwinning wist Aegerter zijn leidende positie in de tussenstand flink uit te beiden. De Zwitser heeft nu 327 WK punten achter zijn naam staan, maar liefst 62 meer dan Odendaal die na zijn achtste plaats nu 265 punten heeft weten te scoren. Öttl bezet de derde plaats met 217 punten.