DSB: Geen Nederlanders op podium bij finale Supermono

68

In de laatste ONK wedstrijd voor de Supermono in Assen hebben de sterke buitenlandse cracks laten zien over een zŽŽr groot potentieel te beschikken. Bij de 1-cilinders ging de overwinning naar Benny Jerzenbeck, de snelle Duitser die tevens kampioen werd in de Europese Supermono competitie, de ESA Challenge. Met de kleine maar razendsnelle Mike Edwards op de tweede en Stefan Meiners op de derde plaats was juist geen plaats op het ereschavot weggelegd voor de Nederlanders waarbij Lex van Dijk maar nipt faalde. Tekst en Foto Kees Siroo

Na de trainingen stond al vast dat het moeilijk zou worden de buitenlanders van het podium te houden. Nederlands kampioen Dennis Verschuren mocht ook van de eerste rij vertrekken dus de rijder uit Volendam had zich weer van zijn beste zijde laten zien. In de wedstrijd was het direct de snelle Duitser Benny Jerzenbeck die zijn Pami GRC aan de leiding bracht. Mark George volgde direct maar viel al na de eerste ronde weg waarna Stefan Meiners op de tweede plaats kwam.

Lex van Dijk reed aanvankelijk in 3e positie maar moest die plaats in de 5e ronde afstaan aan Dennis Verschuren die het goede ritme te pakken had en alles op alles zette de aansluiting bij de koplopers te forceren. Ook Van Dijk bleef voluit gaan gevolgd door Evert van de Beek. Het gevaar kwam echter van achteren voor de snelle Nederlanders. Mike Edwards liet zijn minimono voor de start afslaan en moest als laatste vanuit de pitstraat vertrekken. De kleine Brit kwam desondanks als 17e uit de eerste ronde en had al meer dan de helft van het imposante deelnemersveld te grazen genomen. Een ronde later lag Edwards 10e, klom direct door naar de 7e plaats en moest toen 2 ronden jagen op Van de Beek en Perry Goldstein die beiden het onderspit moesten delven. Direct vond hij de aansluiting met de kopgroep, passeerde eerst Van Dijk om vervolgens direct door te stoten naar de tweede plaats. In de 9e ronde kwam Verschuren bij De Bult ten val, stapte weer op en kwam als 28e door. Hierna gooide Verschuren de handdoek in de ring. Mike Edwards had de tweede plaats vast in handen maar Jerzenbeck was al tŽ ver weg om nog bedreigd te kunnen worden. Na 12 ronden kwam Jerzenbeck als triomfantelijk winnaar uit de bus vŽr voor Edwards en Meiners. Van Dijk kwam ruim 2 tellen later als 4e aan, ruim voor Perry Goldstein en de weer uitstekend rijdende Evert van de Beek.

Nico Kehrer stuurde zijn bijzonder fraaie MZ naar de 7e plaats voor Rainer Achenbach op de fraaie Bimota. Derde Nederlander werd Marco Winkelaar en hij pakte de tweede plaats in het ONK. De Italiaan Enrico Cairo hield zich aan zijn afspraak van verleden jaar dat hij terug zou komen in Assen. Niet voor niets, hij hield een 10e plaats over aan zijn trip voor de moeite. Rob Hakvoort kwam niet verder dan de 11e plaats voor Johannes Kehrer en Clive Chitty. Na ontzettend veel pech en ijverig sleutelen was er eindelijk weer succes voor Gert Pieper die 14e werd voor Adrian Stringer en Lambert van Gompel, de laatste man met de volledige 12 ronden. ÒIk reed niet agressief genoeg want Stringer had ik kunnen voorblijven,Ó meende de Suzuki rijder uit Valkenswaard. ÒDoor alle materiaalpech heb ik dit seizoen weinig kunne rijden en het ontbreken van het wedstrijdritme brak me nu op,Ó De Fin Thomas Tallkvist kwam 3 sec voor Henk From als 17e aan de meet. Henk Aanstoot moest de opwarmronde missen toen zijn motor afsloeg, hij werd weer aan de praat gebracht en helemaal vanaf de laatste plaats kwam de rijder uit Markelo tot de 19e plaats. Voor Winfred Reinbergen was de wedstrijd slechts een goede training. Hij kende vooraf veel problemen met de fraaie PGR machine.

ÒWe hebben gelukkig de oorzaak gevonden. Chronisch brandstofgebrek en met de nieuwe injectie i.p.v. de carburator loopt de motor weer goed. Het seizoen is toch mislukt dus ik richt mijn vizier maar op 2005,Ó wilde Reinbergen op zaterdag kwijt.

·De als 10e getrainde Peter Politiek viel al in de eerste ronde uit.

·Na 2 ronden stopte Hans Smees die mogelijk zijn krachten wilde sparen voor de kwartliter race.

·Voor Jan-Frank Bakker zat het allemaal ook niet mee. Na vele problemen tijdens de trainingen gaf hij halverwege koers de pijp aan Maarten toen hij in de grijze middenmoot reed. Voor Joseph Grauwmans gold ongeveer hetzelfde.

·Christian van der Velden was er helemaal niet bij. Ondanks koortsachtig werken kon de BMW niet tijdig geprepareerd worden voor de trip naar Assen zodat hij voor het eerst in vele jaren de Race of the Champions aan zich voorbij moest laten gaan. Tot zijn grote vreugde werd hij in de eindstand toch fraai 5e achter Rob Hakvoort en Mike Edwards.

·Lex van Dijk is in de eindstand voor het ESA gelijk in punten met Stefan Meiners ge‘indigd op de 4e plaats. Jerzenbeck werd kampioen voor Edwards en Mark Lawes.