DSB: Hans Smees 4e in ÛÏRace of the Champions۝

75

Afgelopen weekend werd op het circuit van Assen de Race of the Champions verreden, in de 250cc heeft dit in de persoon van Jarno Jansen inderdaad een Nederlands kampioen opgeleverd. Hans Smees verstevigde zijn 6e positie in de tussenstand om het kampioenschap van Nederland. Het publiek werd op prachtig weer en een spannende wedstrijd getrakteerd. Deze werd in 2 delen verreden vanwege een massale valpartij in de 4e ronde doordat de machine van Arie Vos een spoor van olie/water over het circuit trok. Een aantal rijders kwam hierdoor ten val waarbij Jaap Hoogeveen toch wel de meeste pech had, hij is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld door ernstig heupletsel. Hans kon de malaise ontwijken en wist in het vervolg van de wedstrijd ondanks een slechte start door een tegenwerkende koppeling toch nog fraai 4e te worden.

Tijdens de trainingen op zaterdag werd al duidelijk dat hans dit weekend flink gas zou moeten geven omdat hij ondanks een verbetering van zijn persoonlijk ronderecord (1,26.3) toch slechts op een 7e plaats op de startopstelling stond. Hans had er echter weer veel zin in en met een goed geprepareerde machine zou er nog wat meer in moeten zitten op de racedag.
Voor de warm-up op zondagochtend werden nog wat wijzigingen aan de vering doorgevoerd om de wegligging nog wat te verbeteren.

Na de start was het Patrick Lakerveld die zijn Kampioenskansen rook en er direct als een speer vandoor ging, Hans had een goede start maar kwam in de eerste bocht wat in de verdrukking waardoor hij toch pas als 7e de eerste ronde langskwam. In de 2e ronde kwam Patrick Lakerveld ten val en zag daarmee zijn kans om Nederlands Kampioen te worden enorm slinken. Hans was ondertussen begonnen aan een opmars en reed al op de 5e plaats.
In de 4e ronde kwam Hans ineens als 3e door achter Jarno Jansen en Jan Blok, na deze doorkomst werd echter de rode vlag gezwaaid om de wedstrijd stil te leggen wegens een valpartij van een aantal rijders achterop het circuit. Het bleek dat de rijders waren uitgegleden op een olie of waterspoor, Hans zag het gebeuren en kwam met de schrik vrij; ÒIk zag bij Arie Vos ineens een straal vloeistof uit de motor spuiten, het volgende moment zag ik Litjens en Hoogeveen ten val komen, er was geen houden aan. Zelf kon ik de problemen omzeilen en mijn weg vervolgen. Achter mij bleken nog een aantal collegaÕs gevallen te zijn.Ó
Vanwege de ernst van de situatie werd de race afgebroken en zou er een herstart volgen. De gevallen Litjens en Sinke konden weer aan de herstart deelnemen evenals Arie Vos die zijn motorfiets toch nog weer had weten te herstellen. Deze herstart liep voor Hans bijna uit op een drama; ÒBij de start kwam ik totaal niet weg de koppeling was bij de eerste start al flink gebruikt en begon bij de herstart door te slippen, ik dacht echt dat het helemaal afgelopen was maar hij pakte op een gegeven moment toch aan.Ó Hans reed op een 11e plaats en met maar 10 ronden te gaan zou het niet eenvoudig worden om nog een goede klassering te behalen. hans reed echter zeer sterk en wist ongeveer elke ronde een plaatsje te winnen. De wedstrijd was te kort om het leidende trio Jansen, Vos en de knap volgende Jan Blok nog te achterhalen. Maar een 4e plaats na deze slechte start mag rustig grote klasse genoemd worden. Hans scherpte zijn persoonlijk record wederom met een seconde aan en reed rondetijden van 1,25.6. ÒIk ben hartstikke tevreden met deze 4e plek, ik heb er echt voor moeten knokken en blij met het resultaat.Ó

De volgende en tevens laatste wedstrijd van het seizoen wordt verreden op het prachtige Belgische circuit Spa Franchorchamps.

Namens Performance Racing Achterhoek, Hans Overmaat.