DSB: Jan Hanson breekt duim, junioren stellen teleur

152

Jan Hanson, leider in de strijd om het open Nederlands kampioenschap in de Supersport 600-klasse, heeft zondag bij een val op het circuit van Assen de duim in zijn linkerhand gebroken. De Zweedse motorcoureur van het Team Ten Kate Kobutex Honda kwam in de tweede manche ten val, hij verwacht wel op tijd hersteld te zijn voor de laatste ONK 2005-races, in september.

Het verloop van de races van zondag werd volledig bepaald door de telkens wisselende weersomstandigheden. In de eerste manche maakte het Team Ten Kate Kobutex Honda de juiste bandenkeuze, Hanson won met speels gemak en finishte met een voorsprong van liefst 21 seconden op zijn belangrijkste concurrent Barry Veneman.

In de tweede manche moest Hanson de leidende positie overlaten aan Veneman. In een poging om de eerste plaats in te nemen, stuurde de Zweed zijn Honda-motor over de witte lijn en kwam zwaar ten val. ,,Gelukkig dat de races nu voorlopig stil liggen. In september is Jan er heus wel weer bij. Dan kan hij alsnog zijn tweede achtereenvolgende open Nederlandse titel grijpenÓ, aldus teammanager Freddie Kooistra uit Buitenpost.

In de strijd om het open Nederlands kampioenschap Superstock 600 stelden Ronald ter Braake (Nijeveen) en Roy ten Napel (Ermelo) zondag enigszins teleur met respectievelijk de vierde en twaalfde plaats. Na de trainingen stond Ter Braake als vierde en Ten Napel als vijfde geklasseerd.

Ter Braake had een goede start, nam vlot de koppositie in handen, maar werd na vijf ronden voorbij gestreefd. Lange tijd reed hij rond op de tweede plek. ,,Maar door een paar kleine stuurfoutjes heeft hij in de slotfase toch nog twee plaatsen verspeeld, hij kwam uiteindelijk tweeduizendste van een seconde tekort voor een plaats op het podiumÓ, zei Kooistra.

Voor Ten Napel waren de races van zondag geen succes. Kooistra over hem: ,,Hij kon het goede gevoel, het juiste ritme maar niet vinden. Twaalfde, tja, we hadden eigenlijk wel op meer gerekend.Ó