DSB: Stichting Racen tegen Kanker te gast in A van L ziekenhuis

41

Via KWF Kankerbestrijding was Stichting Racen tegen Kanker uitgenodigd om een kijkje te nemen in het NKI-AVL (Het Nederlands Kanker Instituut Ð Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis). Dit om een goede indruk te geven hoe de mensen hier werken en om te kijken hoe hard het nodig is dat er ÒgeldenÓ binnenkomen. Verschillende mensen hebben verhalen verteld over kanker en over het ziekenhuis en alles heeft op mij een grote indruk gemaakt.

Hieronder een kort verslag







Om 1 uur werden we ontvangen en konden we een kopje koffie nuttigen. Door een grote verbouwing zijn we via sluiproutes naar de presentatieruimte gelopen waar het openingswoord werd gedaan door Dr. Ton Hanselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding. Hierna was het de beurt aan 2 artsen die via een presentatie duidelijk maakten hoe het gesteld is met de bestrijding van kanker. Verschillende cijfers waren voor mij positief verrassend, vooral in de vooruitgang voor het geven van juiste de behandelmethode per individu. Dit heeft tot gevolg gehad dat de laatste jaren de genezing van Borst; Dikke darm en Prostaatkanker procentueel enorm is toegenomen. Helaas was er ook iets minder positief en dat was de genezing van Longkanker ( Samen zijn dit de 4 meest voorkomende kankersoorten).

Mensen die mij kennen, weten dat ik Òzacht uitgedruktÓ niet van roken hou. Maar als je hoort dat er per jaar in Nederland 10.000 mensen overlijden door het roken, dat vindt ik dat een hele goede reden om nooit meer een sigaret op te steken. Verder genezen van alle longkankerpati‘nten slechts 21%, en bij de andere 3 meest voorkomende kankers is dat vele malen hoger. Een goede reden om de tabak voorgoed vaarwel te zeggen.

Vanaf volgend jaar is het verboden tabaksreclame te maken op bv het TT-circuit van Assen. Persoonlijk denk ik dat daardoor het percentage rokende mensen absoluut niet zal afnemen. Ik denk ook niet dat de borden langs een circuit mensen op de gedachten brengen om te gaan roken of om meer te gaan roken. Ik geloof zelf meer in het overtuigen van mensen om te willen stoppen met roken. De regering verbiedt tabaksreclame, maar daarnaast is het wel blij met het geld wat het oplevert voor de staatskas. Laten we het omdraaien: Als iedereen stopt met roken, dan hoeven er geen sigaretten gemaakt te worden en zal er ook geen tabaksreclame te vinden zijn.

Genoeg over roken. Wat ook indrukwekkend was om te zien was het nieuwe bestralingsapparaat op de afdeling radiologie. Het apparaat kan zeer precies bestralen en houdt automatisch rekening met toevallige factoren zoals verandering in de ademhaling van de pati‘nt. Kosten van dit apparaat: slecht 4 miljoen euro. Om dit bij elkaar te racen met onze stichting hebben we nog redelijk wat puntjes nodig, maar alle beetjes helpen laten we maar zeggen. Het bedrag geeft wel weer hoe hard het nodig is dat er geld binnenkomt om ŽŽn en ander te kunnen financieren

Het was een dag zonder racemotoren, maar wel weer een dag waar je duidelijk beseft hoe belangrijk het is om een goede gezondheid te hebben. Stichting Racen tegen Kanker bedankt iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt en zal ook in 2006 doorgaan met het genereren van geld voor KWF Kankerbestrijding en het organiseren van evenementen voor zieke gezinnen.

Mvrgr

Aart van Meerveld

Stichting Racen tegen Kanker