DSB: Stuart Voskamp scoort 17 punten op dubbel-Raalte

57

Afgelopen weekend werden weer de races verreden op de mooie Luttenbergring, tussen Raalte en Nijverdal. Natuurlijk was Deroue racing uit Nijkerkerveen van de partij, duidelijk herkenbaar in de nieuwe teamkleding met de vertrouwde blauw/gele kleurstelling. Stuart had nog niet met een 600cc viertakt op deze baan gereden, maar maakte zich geen zorgen; twee weken geleden werd hij op de nog compleet onbekende baan van Oss als vijfde afgevlagd, wat aangeeft dat Stuart al flink vertrouwd is geraakt met de YamahaÕs YZF-R6 van Deroue/Roelofs.

De training
Tijdens de trainingen kon Stuart beslag leggen op een mooie negende plaats, waarmee hij zich op de derde startrij nestelde. Zijn snelste rondetijd in de trainingen was een 1:35,53 en deze tijd was neergezet in de eerste training, want tijdens de laatste training was de baan nat en kon niemand zijn tijd verbeteren.
Aan het einde van de eerste sessie maakte Stuart nog een valpartij mee, hij kwam bij het uitkomen van de laatste haakse linkerbocht voor start/finish net even op een natte witte lijn, en een schuivertje was het gevolg. De schade viel mee, en Stuart was gelukkig ook nog OK (maar dat wisten we alÉ.!)
Op zondag worden er 2 wedstrijden gereden, beide meetellend voor het ONK 600. Met zijn 9e startplek heeft Stuart dus tweemaal een goed uitzicht op een top-10 klassering!

De wedstrijddag
Tijdens het hele weekend zat het team goed in de audio-visuele middelen; een grootbeeld tv, een professionele audio-installatie en we hadden zelfs een eigen satelietschotel ter beschikking. De overbuurman van Deroue motoren en tevens sponsor van het raceteam J&H van de Veen elektrotechniek had voor deze gelegenheid flink uitgepakt, waarvoor onze dank.
Stuart heeft in de wedstrijden op Raalte in beide races weer zeer goede zaken gedaan en in totaal 17 kampioenspunten meegenomen naar het Westland. De eerste race kenmerkte zich door veel overmacht van Barry Veneman, gevolgd door Jan Hanson. Stuart kon na een redelijke start niet echt aanvallen, lag een tijd lang op de achtste plek maar werd toch ingehaald door Rene Winkel en daarna heeft hij de wedstrijd uitgereden op plaats 9, waarvan hij ook vertrokken was. Zijn rondetijden waren zeer constant rond de 1:32,5 en dat was maar liefst drie seconden sneller dan in de training, maar het was niet genoeg om nog verder naar voren te komen. Stuart had een goed gevoel over de eerste race, maar beschouwde het meer als een warm-up voor de tweede!
Die tweede race was van een heel ander karakter; Stuart vertrok nu op een bandenset met een andere compound dan in de eerste race en dat bleek zeer goed te werken; hij werd na een erg spannende race als zesde afgevlagd!
Stuart had een goede start, en vond al snel aansluiting bij een groep rijders die hij goed kent, de beide Veijertjes van Duntep en mede Yamaha R6 rijder Marco Ophey.
Na rondenlang erg dicht achter deze rijders te hangen kon Stuart dan eindelijk Ophey eruit remmen en zijn tempo ging daarna flink omhoog. Hij zette aanzienlijk snellere tijden neer in race 2, met een snelste ronde van 1:30,57.
Deze tijd van Stuart was zelfs de snelste rondetijd neergezet door een Yamaha YZF-R6 over het hele weekend, maar deze eer leverde Stuart niet zoveel op.
Collega Yamaha R6 rijder Allard van Kerkhoven bezorgde Yamaha haar langverwachte eerste podiumplaats in het ONK supersport 600. Allard had een superstart en pakte na het uitvallen van Michel van Kleef een prachtige derde plaats!
Twee ronden voor het einde had Stuart de aansluiting gevonden bij de beide Duntep rijders op plaats vijf en zes. De race duurde net iets te kort om ze beide te verschalken. Arno Veijer moest er in de laatste ronde wel aan geloven en met een minimaal verschil op de streep pakte Stuart de zesde plaats van Arno weg. Gelukkig voor het Duntep team hadden ze dit weekend geen mechanische pech.
Ook hier was het een ontketende Barry Veneman die de race won en echt iedereen het nakijken gaf en maar liefst een volle seconde sneller rondging dan zijn naaste concurrent in het kampioenschap Jan Hanson, die tweede werd. Stuart was tevreden over zijn optreden in Raalte, maar dacht toch nog even terug aan seizoen 2002, toen hij in de 250cc race een mooie tweede plaats had bemachtigd!

De doelstelling van het Deroue racing team is dit weekend weer gehaald; races uitrijden, zorgen voor constante rondetijden en lekker punten pakken!

Volgende week zijn we op de Nurnburgring in Duitsland voor een wedstrijd in het Internationale Deutsche Meistershaft (IDM600).

Uitslagen ONK supersport 600 Raalte (1e race)
1. Barry Veneman, Suzuki; 2. Jan Hanson, Honda; 3. Arie Vos, Kawasaki; 4. Jeroen Turkstra, Honda; 5. Michel van Kleef, Honda; 6. Allard van Kerkhoven, Yamaha; 7. Harrie van Beek, Yamaha; 8. RenŽ Winkel, Yamaha; 9. Stuart Voskamp, Yamaha;10. Marco Opheij, Yamaha.