DSB: Video: Veneman sluit roemruchte carrire met winst af

65

Een roemruchte carrire afsluiten met een overwinning, dat is de droom van elke motorcoureur. Een droomeinde die voor Barry Veneman in vervulling ging. De man uit Dalfsen pakte in een opgesplitste race tijdens de Race of the Champions een nipte overwinning op Yamaha coureur Raymond Schouten.

<div>Een carrière in de MotoGP, World Superbike, World Supersport, IDM Superbike en natuurlijk drie maal Nederlands kampioen, een waslijst voor elke motorcoureur om van te dromen. Zondag kwam er tijdens de Race of the Champions een eind aan de raceloopbaan van de Dalfsenaar. Zoals een ware kampioen beaamt won hij de hectische wedstrijd op het TT circuit.</div><div><br /></div><div>Veneman startte op de tweede plaats, achter zijn teamgenoot Ghisbert van Ginhoven. Hij maakte een moeilijke start mee en viel terug naar de vijfde plaats. Na vijf ronden had de BMW coureur zich langs Danny de Boer, Joan Veijer, Raymond Schouten en Van Ginhoven gewerkt en nam hij de leiding over. Een ronde later crashte Van Ginhoven vanwege een schakelfout – de BMW S 1000 RR schoot bij het terugschakelen tussen de versnelling – en leek de strijd gestreden. </div><div><br /></div><div>De race werd een ronde later echter stilgelegd nadat Mourad Atati bij het uitkomen van de Strubben onderuit ging, waarbij zijn machine midden op het asfalt bleef liggen. Nadat de machine van Atati was weggehaald vervolgden de Dutch Superbike coureurs hun weg in een race over vijf ronden. </div><div><br /></div>

<div>De startposities werden bepaald door de stand van vóór de rode vlag. Van Ginhoven nam niet meer deel aan de herstart. Veneman maakte opnieuw een mindere start vanaf de pole, en zakte terug naar plaats drie. In de laatste ronde passeerde hij Raymond Schouten en gaf deze plaats niet meer weg. De BMW coureur pakte zo de overwinning op tijdens de laatste Dutch Superbike race van het seizoen 2011.<br /></div><div><br /></div><div>Door het wegvallen van Van Ginhoven streden Schouten, De Boer en Veijer voor de laatste podiumplekken. Deze strijd werd opnieuw beslist in het voordeel van de Yamaha DTC coureur, die op zijn beurt Danny de Boer achter zich wist te houden.  </div><div><br /></div><div>Tijdens de Race of the Champions nam niet alleen Barry Veneman afscheid van het motorracen, ook Joan Veijer en Bas Winkel hangen de helm aan de wilgen. Veijer vergaarde in zijn vele jaren faam als geduchte concurrent van Arie Vos. Hij haalde nooit een titel, maar pakte een ontelbaar aantal podiumplaatsen. Hij leek op weg naar een podiumfinish tijdens zijn afscheidsrace, maar na de herstart lukte het Veijer niet om dit door te zetten. </div><div><br /></div><div>Bas Winkel reed sinds 2000 in het ONK en stopt na elf jaar met zijn actieve carrière. Hij eindigde zijn laatste race op de negende positie, maar mocht als afscheid nemend coureur toch mee op het podium. </div><div><br /></div><div><br /><iframe src="http://player.vimeo.com/video/29571310?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="468" height="263" frameborder="0"></iframe></div><div><br /></div><iframe scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" style="border-top-style: none; border-right-style: none; border-bottom-style: none; border-left-style: none; overflow-x: hidden; overflow-y: hidden; width: 450px; height: 80px; " src="//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fracesport.nl%2FONK%2FSuperbikes%2Fveneman-sluit-roemruchte-carriere-met-winst-af-%2Ftabid%2F71%2FiNews_ID%2F27946%2FDefault.aspx&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=450&amp;show_faces=true&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;font&amp;height=80"></iframe>